21 de elevi ai claselor a VII-a au facut o vizită la Orășelul Cunoașterii din Pajura, alături de prof. diriginte Iulian Vlăduțu, în cadrul programului “Mai mult decât Școala Altfel”. Orășelul Cunoașterii este delimitat în mai multe zone:
În zona fizică distractivă elevii au avut parte de jocuri de îndemânare și atenție legate de experimente despre electricitate, magneți, dinam, plan inclinat. În zona experimentelor senzoriale le-au fost stimulate simţurile şi au avut parte de provocări interesante pe care elevii le-au trecut cu brio.
În zona laboratorului acvatic copiii cu ajutorul forței apei au putut învârti moriști în plan vertical și orizontal, au ghidat mingi de ping-pong pe diverse trasee orizontale, verticale și în spirală, au cărat apă cu „surubul lui Arhimede”, au creat valuri cu ajutorul cărora au deplasat diverse obiecte. Unii dintre ei nu au ratat ocazia să-și facă și câte un duș. Ce mai conta, era totul numai distracție și voie bună.
Sala oglinzilor și a iluziilor optice copiii au putut vedea oglinzi concave, convexe, imagini răsturnate și reflectate în oglinzi.
În spațiul de jocuri cu aer au avut ocazia să-și verifice viteza pe o distantă de 10 m, să joace baschet „cu aer”, să cânte la o harpă fără corzi sau cu ajutorul presiunii să deplaseze o bilă.
În aria echilibru și angrenaje, copiii au realizat angrenaje de roți dințate, au încercat să țină în echilibru o masă cu 6 picioare sau pe un cui să țină în echilibru alte 12 cuie, au construit un pod în forma unui arc roman, au rezolvat diverse puzzle-uri cu figuri și corpuri geometrice.
În zona jocurilor știintifice în aer liber copiii au explorat un labirint și s-au jucat cu scripeții. În final toți elevii au luat parte la un atelier de lucru unde au putut să construiască o moară de vânt cu ajutorul careia să ridice o greutate.
Fiecare participant a plecat din Orășelul cunoașterii cu o amintire interesantă și utilă. Astfel, tema lor este să evoce într-o compunere una din experiențele pe care le-au trăit în această zi plină de experimente.