Liceul Teoretic Național a împlinit cinci ani de activitate. Acest mic jubileu nu înseamnă motivul unei evocări sentimentale, festiviste. Este prilejul de a constata că în această scurtă perioadă LTN s-a afirmat în spațiul învățământului românesc ca o școală modernă, creativă, capabilă să asigure o bună pregătire academică dar și dezvoltarea creativității și personalității elevilor săi.

Fără să apelăm la date statistice evidențiem doar două aspecte:

 • în primul an școlar am avut înscriși 38 de elevi iar azi ne apropiem de 250
 • în toți acești ani procentul de promovare la evaluările naționale pentru absolvenții claselor a VIII-a și la examenul de bacalaureat a fost de 100%

Această evoluție nu reprezintă altceva decât parcurgerea diferitelor etape ale stragegiei de dezvoltare a LTN stabilită încă de la înființare.

Mai întâi atenția a fost concentrată pe materializarea obiectivului sintetizat în sloganul „LTN – o școală românească la standarde internaționale”. Concomitent cu menținerea și îmbunătățirea acestor standarde s-a evidențiat apoi ca prioritate obiectivul de a face din școala noastră o unitate de învățământ creativă, promovând sub sloganul „LTN – mai mult decât o școală” o serie de programe educative proprii cu ajutorul cărora se îmbină armonios activitățile de educație formală cu cele nonformale și informale.

În felul acesta în cadrul LTN alternează perioadele în care elevii lucrează în clase, laboratoare sau cabinete cu cele în care ei merg în lumea reală, pentru a experimenta lucruri noi și a se pregăti pentru viață.

Din această perspectivă am hotărât ca diversitatea și complexitatea activităților educative din școala noastră să fie reflectate, în perioada 11 mai – 16 iunie 2017, în cadrul unei suite de manifestări denumite „Zilele LTN”.

O bună parte dintre acestea s-au și desfășurat. În perioada 15-19 mai, în cadrul programului „Mai mult decât școala altfel” toți elevii școlii noastre au participat la activități extrașcolare.

Clasele pregătitoare

 • 15 mai: Vizită la Ferma Animalelor (Pantelimon)
 • 16 mai: Excursie în Pădurea Băneasa
 • 17 mai: Vizită la Grădina Botanică – București
 • 18 mai: Vizionarea spectacolului de teatru “Prințesa și broscoiul”, la Teatrul Țăndărică

Profesoare: Mihaela Monica Andreșescu (A)
Cristina Manuela Popovici (B)

Clasa I

 • 15 mai: Improvizație pentru copii; Mentor „Educație pentru Viață”: Simona Grumezea
 • 16 mai: Excursie la ferma Cocoșul Roșu – Anotimpul primăvara
 • 17 mai: Atelier de creație în colaborare cu Compania de Librării București
 • 18 mai: De vorbă cu un actor; Mentor „Educație pentru Viață”: Leon Magdan
 • 19 mai: Vizită la “Casa Experimentelor” și Workshop “Coloranții Naturali”

Profesor: Adriana Iordache

Elevii claselor mai mari au participat la trei excursii (tabere) în cadrul proiectului „La pas prin țara mea”, pe trei trasee turistice de mare frumusețe și interes.

Clasele a II-a, a III-a și a IV-a

16-19 mai: Tabăra Discover. Peșteri și dinozauri

Traseu: București – Ploiești – Predeal – Râșnov – Brașov – București

Obiective vizitate: Bran, Râșnov, Peștera Valea Cetății, Cetatea Râșnov, Dino Parc, Castelul Bran, Wolf Parc Adventure, Brașov – Prima școală din România, Piața Sfatului, Fabrică, Mausoleul de la Mateiaș, Mănăstirea Nămăiești, Casa George Topârceanu

Profesori: Vali Giurcă, Cristina Ginghină, Ioana Negoiță, Alina Georgescu, Raluca Galeriu

Clasele a V-a, a VI-a și a VII-a

16-19 mai: Excursia: De-a lungul Dunării până în Banat

Traseu: București – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Orșova – Băile Herculane | Cascada Bigăr – Anina – Reșița – Timișoara | Lugoj – Deva – Orăștie – Sebeș – Păltiniș | Jina – Sibiel – Călimănești – Râmnicu Vâlcea – Pitești – București

Obiective vizitate: Craiova, Drobeta Turnu Severin, Porțile de Fier, Orșova – croazieră pe Dunăre în Cazanele Mari, Parcul Național Domogled-Valea Cernei, Băile Herculane – Statuia lui Hercule, Cascada Bigăr, Valea Minișului, Reșița – Muzeul Locomotivelor, Timișoara – Catedrala Metropolitană, Palatul Dauerbach, Palatul
Szechenyi, Muzeul Satului Bănățean, Casa Memorială Traian Vuia, Cetatea Devei, Muzeul Civilizației Dacice din Romane – Deva, Păltiniș, Sibiel – Muzeul Icoanelor pe Sticlă, Mănăstirea Turnu

Profesori: Iulian Vlăduțu, Marjorie Bătrânescu Moteau, Costin Bătrânescu Moteau

Clasele a IX-a, a X-a și a XI-a

16-19 mai: Excursia: Excursia: Țara Moților – Inima Ardealului

Traseu: București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Sebeș – Alba Iulia | Roșia Montană – Beiuș – Băile Felix – Oradea | Huedin – Cluj-Napoca | Rășinari – Sibiu – București

Obiective vizitate: Sebeș – Biserica Evanghelică, Alba Iulia – Muzeul Național al Unirii, Roșia Montană, relieful carstic din Munții Apuseni – Peștera Urșilor, Peștera Scărișoara, Cetățile Ponorului, Băile Felix, Oradea – turul orașului, Muzeul Țării Crișurilor, Cluj, Rășinari – Casa Memorială Emil Cioran

Profesori: Adelin Nedelea, Michael Nicoară, Corina Onofrei, Mihaela Tiță

Pentru toate vizitele făcute sau traseele parcurse profesorii însoțitori au întocmit lecții interdisciplinare astfel încât, prin chestionarele completate, elevii au îmbinat utilul cu plăcutul.

Ziua părinților, bunicilor și mentorilor LTN

Miercuri, 27 mai 2017, evenimentul denumit astfel a prilejuit un trialog între școală, familie și mentori.

Dintre mentori semnalăm prezența următorilor:

 • Dumitru Prunariu, cosmonaut
 • Prof. univ. dr. Pavel Chirilă
 • Lector dr. ing. Mircea Bârnaure
 • Florin Iaru, scriitor
 • Prof. univ. dr. Nicolae Suciu
 • Prof. univ. dr. Valentin Navrapescu, Politehnica
 • Prof. univ. dr. Mircea Beuran
 • Prof. dr. Cosmin Stoica
 • Alina Stoica, nutriționist
 • Anca Moraru, fondator și director comunicare în LTN
 • Liana Roșescu, psiholog, Poliția Capitalei
 • Claudiu Toma, avocat, Toma&Asociații

Împreună am discutat despre ce am realizat până acum, despre planurile de viitor și cum putem contribui împreună la împlinirea Visului LTN.

Dumitru Prunariu, cosmonaut și „bunic LTN”:

Bună ziua tuturor,

Și eu sunt în aceeași calitate de mentor (mentor la LTN, n.r.) și am o colaborare extrem de frumoasă, fructuoasă cu Liceul Teoretic Național, fiind foarte mulțumiți de modul cum evoluează nepoata noastră în cadrul acestei instituții de învățământ.

 

Prof. dr. Silvia Moraru, fondatorul și directorul LTN:

Dragi părinți și bunici,

Poate v-a surprins sloganul etapei a III-a a Strategiei de dezvoltare a LTN care este și sloganul sub care se desfășoară “ZILELE LTN”, “ÎMPREUNĂ înfăptuim VISUL LTN”. Dar haideți să ne gândim împreună, așa cum spuneam și în ARGUMENTUL din broșura tipărită cu prilejul organizării “ZILELOR LTN”:

Nu au visat fondatorii acum cinci ani să înființeze o școală modernă, creativă, în care “nici un elev să nu termine LTN fără să știe la ce este bun”?

Nu visați dumneavoastră, în fiecare zi, părinți și bunici, o școală în care copiii și nepoții să dobândească o pregătire academică de nivel înalt, să-și dezvolte multilateral personalitatea, să-și valorifice potențialul de creativitate, să fie capabili să se adapteze schimbărilor care se produc cu o viteză uluitoare în toate domeniile, să nu fie inhibați, să fie sănătoși, veseli, comunicativi, să lucreze în echipă, să fie ambițioși și să acționeze cu tenacitate, să respecte valorile culturii naționale dar și pe cele europene sau din toate țările lumii?

Nu visează copii să meargă cu plăcere la o școală unde să se simtă bine împreună cu colegii, de toate vârstele, să comunice deschis și fără inhibiții cu profesorii, în timpul orelor și în afara lor, să experimenteze și să cunoască viața reală, să viziteze toată țara, să facă sport, să construiască roboți, să editeze reviste, să performeze la cele mai înalte cote în domeniile în care sunt înzestrați, sub îndrumarea unor profesori sau mentori de excepție, să cunoască experiența profesională ale unor personalități ale vieții științifice, culturale, artistice?

Nu visează profesorii să activeze într-o școală unde să fie respectați, să li se aprecieze pregătirea profesională și talentul pedagogic, să aibă posibilitatea unei pregătiri continue, să cultive o relație de parteneriat cu părinții, să fie recompensați în funcție de vechime dar și de performanțele profesionale?

Rezultatele obținute în acești cinci ani în școala noastră și perspectivele de dezvoltare ne îndreptățesc ca, parafrazându-l pe poetul Marin Sorescu, să spunem: “Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, le-am spus VISUL LTN”.

Așadar, pentru viitor avem gânduri mari:

 • Vrem să ridicăm nivelul pregătirii academice la cote și mai înalte.
 • Vrem să sporim rigoarea în tot ce se întreprinde în cadrul școlii.
 • Vrem să creștem exigența în cadrul interviurilor de admitere.
 • Vrem să continuăm să dezvoltăm proiectele pe care vi le-am prezentat.
 • Vrem să dezvoltăm proiecte noi:
  • Dezvoltarea în cadrul LTN, a unor programe complexe de pregătire continuă a cadrelor didactice și personalului nedidactic.
  • Organizarea școlilor de vară.
  • Organizarea școlilor de weekend (și pentru elevi din afara LTN).
  • Înoirea bazei materiale.

Ca și dumneavoastră în domeniile în care performați și noi știm clar ce avem de făcut, punem diagnosticul corect, nu ne tremură mâna atunci când punem o notă sau o absență, nu bâjbâim când elaborăm un proiect educativ, nu ezităm și nu ne este teamă să pledăm în fața oricui pentru elevii școlii noastre și pentru părinții și bunicii lor, nu ne este teamă că edificiul construit de noi se va dărâma la un cutremur și, mai presus de toate, îi iubim și îi respectăm pe copiii și nepoții dumneavoastră ca pe copiii și nepoții noștri.

Ziua științei și tehnologiei

În cadrul „Zilei științei și Tehnologiei” s-au desfășurat o serie de activități de profil cum ar fi o sesiune de comunicări științifice dar și o demonstrație cu robotul LTNiX, realizat în școală în cadrul Clubului de robotică.

Cu acest prilej s-au decernat și titlurile de „Elev al lunii” pentru lunile martie, aprilie și mai.

Ziua Culturii

„Ziua Culturii” a prilejuit organizarea unor evenimente relevante pentru multiplele preocupări ale elevilor din LTN.

A fost vernisată expoziția de desene „Trecut, prezent și viitor” realizată de elevii de la noi sub îndrumarea doamnei profesor Lavinia Stoica. O parte dintre lucrări au fost expuse și la librăria „Mihail Sadoveanu” de la Universitate iar altele au apărut ca ilustrații în ziarul Actualitatea Literară (nr. 69, martie 2017).

De asemenea am lansat și primul număr tipărit al revistei „D-ale LTN-ului”, redactor șef Alexandru Hosu, clasa a X-a, Președinte al Consiliului Elevilor din LTN, redactor șef adjunct Adina Dumitru din clasa a IX-a. Revista se va regăsi și în format electronic în cadrul blogului nostru.

Evoluția pe multiple planuri a școlii în acești cinci ani crează premizele apariției germenilor care caracterizează următoarea etapă a strategiei de dezvoltare a școlii noastre ce poate fi definită de sloganul „Împreună înfăptuim VISUL LTN”, astfe încât nici un elev să nu termine LTN fără să știe la ce este bun.

Acest slogan nu este doar o metaforă de marketing, ci reprezintă în fond o realitate pentru că Visul LTN este alcătuit din 4 segmente:

 • visul de acum cinci ani al fondatorilor
 • visul permanent al părinților
 • visul elevilor
 • visul profesorilor

Mulți experți în științele educației apreciază că poți primi răspunsul la întrebarea dacă o școală este bună (cu alte cuvinte dacă înfăptuim împreună Visul LTN) uitându-ne în ochii copiilor. Vă invit să privim și noi în ochii unor LTN-iști. Cititorii pot trage singuri concluziile cuvenite.