Bună ziua, dragă Tudor.
Bună.
Zâmbește timid de la ureche la ureche pe sub mustața lui scurtă. Este Tudor pe care toți îl
cunoaștem. Ochii îi sclipesc sfios de după ochelari, arătând inteligența ce îi depășește cu mult vârsta. Fără dubii, este Tudor al nostru, acel Tudor pe care îl salutăm zilnic pe holuri, acel Tudor care este mereu cu un caiet sub braț, mereu cu uniforma nepătată, mereu drept și demn. Este…Tudor.
Deși noi deja te știm, am vrea ca toți cititorii noștri să te cunoască un pic mai bine. Poți să ne spui câte ceva despre tine?
Bine…
Zâmbește iarăși. Apoi ia o atitudine mai serioasă.
Mă numesc Tudor Păișanu, am 14 ani și sunt dintr-o comună din județul Gorj. Am reușit să obțin o bursă la Liceul Teoretic Național , la care sunt elev începând cu acest an școlar. Sunt pasionat de științe, în special de matematică. Mă consider un elev silitor, ambițios și vreau să fac performanță în matematică, să ajung cercetător la o universitate din străinătate.
În clasa noastră am auzit că ai o relație specială cu muzica…
Da, îmi place foarte mult să ascult muzică, pentru că mă relaxează. În general îmi place rock-ul, trupe precum Pink Floyd (preferata mea, este nr.1), Deep Purple, Led Zeppellin, ori artiști precum Jimi Hendrix (iubesc cum cânta, nu-l știi? A murit tânăr, săracul de el). Această muzică mă ajută să evadez din cotidian…
Foarte frumos. Cum ai ajuns să primești bursa la noi? Ca să știm cărei întâmplări îi datorăm venirea ta în liceu, în urma lansării proiectului burselor pentru elevii din mediul rural.
Păi… Am aflat de acest proiect într-o zi, ascultând radioul. M-am sfătuit cu părinții și, în final, am decis să încerc și eu să particip. Mi-am depus CV-ul cu rezultatele din anul 2015-2016 la concursurile de matematică la care am participat și am fost selectat pentru un interviu. Echipa LTN a venit la vechea mea școală, unde a avut loc interviul. După aceea, am fost selectat în acest program și, din septembrie, sunt elev la Liceul Teoretic Național. Acesta mi-a oferit inclusiv cazare la un cămin studențesc, masă, transport între școală și cămin și scutire de taxe școlare. Pe lângă asta, am și pregătire la matematică și la engleză.
Care a fost prima ta senzație, părere, când ai început anul școlar aici?
Încă din prima zi de școală mi-am făcut impresii foarte bune despre această școală. Îmi place foarte mult școala, căci are dotări foarte bune, profesori excelenți și pentru că am foarte multă pregătire la matematică, exact ceea ce mi-am dorit.
Și cum te ai integrat în școală?
M-am integrat repede în clasă. Colegii mei sunt amabili și foarte respectuoși cu mine. Sunt colegi foarte de treabă și sper să ne înțelegem bine în continuare.
Și… ai la școală un loc preferat?
Toată școala este spațiul meu preferat, mă simt bine oriunde! Liceul are un aspect modern, atrăgător, care îmi place foarte mult.
Dar amintiri preferate?
În fiecare zi mi se întâmplă lucruri frumoase și de neuitat. În unele zile sunt invitate personalități de seamă care ne vorbesc despre anumite lucruri. De exemplu, Alexandru Mironov ne vorbește despre astronomie și despre planurile de viitor ale omenirii.
Asta chiar e frumos. Totuși mi-ar făcea plăcere să știu cum decurge o zi obișnuită din viața ta, iar cititorii noștri cred că ar fi interesați.
Păi… În fiecare dimineață ajung la ora opt la școală, unde iau micul dejun. După aceea, urmează orele de curs, la sfârșitul cărora servesc cu toții prânzul. Mai am apoi trei ore de pregătire la matematică și la engleză, pentru că sunt începător la această limbă și trebuie să recuperez. În final, la ora șase seara, ajung acasă, la cămin.
Cum te-a ajutat pregătirea?
În ceea ce privește pregătirea mea școlară, simt într-adevăr un progres uriaș. La matematică, pe lângă profesorii de la clasă, mă pregătește și domnul prof. Petriceanu, profesor care predă la liceu. El m-a învățat foarte multe lucruri de nivel liceal, care mi-au folosit foarte mult. Am făcut un progres și la limba engleză. La vechea mea școală nu se învăța engleza, iar eu știam foarte puțină. Dar datorită profesorilor de aici am reușit să fac un progres, deși deocamdată mic, și sper să reușesc, ușor ușor, să învăț această limbă. De asemenea am făcut progrese și la alte materii și am numai cuvinte de laudă despre profesorii de aici.
Ce îți place cel mai mult de la pregătirile cu domnul profesor Petriceanu? Ceva trebuie să te facă să vii mereu la orele sale, căci elevii de la real te văd numai pe la dumnealui.
Domnul Petriceanu este un profesor excelent, care știe să îmbine matematica cu glumele și așa face ora mai distractivă. Acest profesor are foarte multă încredere în mine și vrea să mă ajute să-mi îndeplinesc visurile, de aceea îl iubesc și îl respect foarte mult.
Cum am mai spus, clasele de real (cel puțin a noastră) te cunosc de la zilele în care vii la domnul prof. Petriceanu. Se poate spune că te considerăm chiar parte din grup! Cum te înțelegi cu elevii mai mari?
Mă înțeleg foarte bine cu elevii de liceu, aproape mai bine decât cu proprii colegi, căci cei de liceu au anumită maturitate și un interes mai mare pentru știință, pentru idei. Eu a trebuit să mă adaptez, să mă obișnuiesc să trăiesc și să mă descurc singur în cămin, ceea ce m-a obligat să mă maturizez mai repede. Poate de aceea îi percep mai aproape de propriile mele interese, de scopurile, de idealurile mele, de maniera mea de a fi.
Privind înspre viitor…care sunt planurile tale?
Pentru viitorul apropiat îmi doresc să am un rezultat foarte bun la Olimpiada națională și chiar să reușesc să mă calific în lotul României. Scopul meu pentru viitorul îndepărtat este să ajung să știu cât mai mult, să ajung la o performanţă măreață și să intru la o universitate în străinătate. De mic mi-am dorit să fac ceva pentru această lume, să las ceva posterităţii, să nu trăiesc degeaba.
Tudor, bănuiesc că totuși mai faci și altceva în afară de a învăța. Care sunt hobby-urile tale? Ce faci în timpul tău liber?
Se uită lung la mine, ca întrebând: „care timp liber”?
Mmm…În timpul meu liber prefer să mă relaxez ascultând muzică (doar am mai spus despre această pasiune de-a mea) și odihnindu-mă. Câteodată mă mai joc pe calculator sau ies afară (asta cam 0,00000…01% din timp, iar zerourile se repetă de 1000 de ori). În general prefer să îmi păstrez ritmul la învățătură. Totuși, mi-aș dori să iau niște lecții de chitară pentru că, așa cum am mai spus (vezi toate întrebările în care am vorbit despre muzică), muzica mă face să mă detașez, să uit de probleme, de tot, dându-mi o stare de o enormă fericire.
Tudor, îmi place tare mult stiloul tău. Poți să îmi spui câte ceva despre el, dacă nu e o întrebare prea personală?
Tudor se uită lung, gânditor, la stiloul lui. Gândurile lui sunt probabil departe, foarte departe de București. Un stilou negru, elegant, decorat cu un metal auriu, inscripționat cu elegante litere care zic „Tudor Păișanu” este cel pe care îl are între mâini, învârtindu-l, privindu-l, așa cum un copil ajuns la maturitate își privește jucăria preferată.
Aș prefera să încep cu povestea acestui stilou. L-am primit cadou de la părinții mei, înainte de olimpiadă. Țin minte că m-am bucurat foarte mult și parcă acest stilou mi-a adus noroc la concursurile și olimpiadele la care am fost. Acum acest stilou mi-aduce aminte de familia mea, de satul meu natal…
Tudor, poți să ne spui câteva lucruri care îți plac nebunește la noi în școală? Lucruri care ar face pe cineva să aleagă acest liceu?
Aș sfătui pe toți elevii să aleagă acest liceu, deoarece acesta are dotări extrem de bune, pentru fiecare materie existând un cabinet propriu bine echipat. De profesori nu mai vorbesc, sunt foarte buni și le mulțumesc pentru tot ceea ce m-au învățat, căci aceștia sunt totodată și părinții mei. În fiecare clasă există cel mult 15 elevi, astfel că este mai multă liniște în clasă și poți înțelege mult mai bine ceea ce predau profesorii. Pe lângă orele obișnuite există și activități extracurriculare, excursii și after school, unde elevii își pot face temele ajutați de un profesor.
La această școală este și o cantină unde elevilor li se asigură prânzul și mică gustare și unde poți lua și micul dejun. Cred că toate aceste lucruri ar convinge pe orice elev să aleagă această scoală.
Interviu realizat de Delia Melinte Citea, clasa a XI-a. Actualmente Tudor este clasa a VII-a și a participat, așa cum și-a dorit la Olimpiada de Matematică, obținând Premiul I la faza pe sector, respectiv faza pe municipiu. La faza națională a obținut Medalia de Bronz, iar parcursul lui pe podiumurile concursurilor naționale continuă. Cu siguranță vom mai auzi de Tudor.
Mai multe detalii despre proiectul burselor LTN găsiți aici: www.liceulnational.ro/burse.