Mai multe personalități ale culturii, științei și sportului au participat, luni, 11 septembrie, la Festivitatea de deschidere a anului școlar 2017-2018 organizată în cadrul Liceului Teoretic Naţional (LTN) sub sloganul “Împreună înfăptuim Visul LTN”.
Printre invitați s-au numărat dr. ing. astronaut Dumitru Prunariu, atleta Doina Melinte, Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti, acad. Nicolae Zamfir, acad. Bogdan Simionescu. Aceștia au transmis direct sau prin înregistrări video un mesaj elevilor uneia dintre cele mai de succes școli private din București.

“Sunt impresionat de eforturile depuse de întreg corpul profesoral de la Liceul Teoretic Național de a crea un mediu educational la standarde înalte, contribuind la creșterea calității învățământului românesc. Strategia de dezvoltare în cadrul școlii, îmbinarea activităților educative formale de calitate cu activități educative non-formale si informale este, cu siguranță, o premisă importantă a dezvoltării personalității și creativității elevilor”
Acad. Nicolae Zamfir

Stafful Liceului Teoretic Naţional, prin vocea directoarei liceului, prof. dr. Silvia Moraru, anunță că anul școlar 2017-2018 poartă amprenta continuării unor proiecte educative complexe, marca LTN, menite să determine afirmarea liceului în spațiul învățământului românesc ca o școală creativă ce asigură educarea pentru viață a elevilor săi și nu pregătirea lor doar pentru o meserie sau o profesie.
Ca o noutate, din acest an școlar, toate cabinetele și laboratoarele de specialitate din cadrul Liceului Teoretic Național vor purta numele unor importante personalități din patrimoniul nostru cultural, științific, sportiv.
Prima zi de școală a oferit celor prezenţi și posibilitatea familiarizării cu modernizările aduse campusului LTN de natură să asigure condiții optime
desfășurării activităților educative formale, non-formale și informale specifice Liceului Teoretic Național.

Sărutmâna, bună dimineața, doamnelor și domnilor, dragi copii,
E adevărat, sunt de la începutul acestui proiect alături de el.
Nu m-am gândit atunci că voi aduce copii aici, desi eu am să fac cu mare plăcere acest lucru, cu mare încredere.
Reprezint o Universitate care anul acesta intră într-un an special, în cel de-al douăsute-lea an de viață. Politehnica aniversează două sute de ani și sunt mândru și bucuros și extrem de emoționat să încep primul an școlar, sau primul mesaj al anului școlar special al Universității noastre la liceul dumneavoastră.
Am avut încredere în liceu, am văzut foarte multe lucruri excepționale încă de la bun început. Am încercat să ajutăm o inițiativă privată a unor oameni pe care îi cunoaștem de foarte mulți ani și a căror recunoaștere în sistemul educațional este unanimă pe tot cuprinsul țării, și nu numai. Și aici vorbesc nu doar de doamna profesor director Moraru, ci și de echipa domniei sale, în mare parte o cunoaștem foarte bine și a reușit să aducă lângă domnia sa oameni excepționali, și vă rog, doamnelor și domnilor, în special cei care ați fost și anul trecut în acest liceu și continuați, să-i aplaudăm pentru că merită aplauzele noastre.

Universitatea noastră și liceul… ceea ce mi-a plăcut foarte tare, dincolo de performanța excepțională a cadrelor didactice, a elevilor îndrumați de domniile lor, este faptul că acest liceu s-a gândit și la cei care au mai puține șanse în viață și ne-am asociat alături de Liceul Teoretic Național într-un proiect care să sprijine tinerii, elevii, copii, care vin din mediul rural cu resurse financiare reduse și suntem în acest parteneriat extrem de frumos, deja în al doilea an și sunt extrem de bucuros, de mândru de faptul că reușim să ajutăm acești tineri.
Reprezentantul Universității noastre, care este și alături de noi în această deschidere, este domnul prorector Valentin Năvrăpescu, cel care coordonează în Universitatea noastră întreaga activitate cu studenții, și are grijă de cei mai tineri dintre noi, dintre cei 30.000 de studenți ai Universității noastre. Vreau să-i mulțumesc foarte mult și domniei sale, chiar dacă este un loc public, în public de obicei nu facem acest lucru în universitate, dar a reușit să facă lucruri excepționale și în parteneriatul cu Liceul Teoretic Național.
În finalul mesajului meu vreau să vă adresez, dragi elevi și dragi părinți, felicitări pentru faptul că ați ales acest liceu, și să vă încredințez că și pe parcursul acestui an universitar, Universitatea noastră prin cadrele didactice, prin foarte multe acțiuni comune, vom fi împreună în parteneriatul cu Liceul Teoretic Național și veți avea, aici la acest liceu, foarte multe lucruri interesante puse la dispoziție, inclusiv de Universitatea noastră.
Vă spun, așa cum spunem noi în Universitate, așa cum spunea marele academician Radu Voinea, mentorul meu, întotdeauna la începutul anului: Baftă!

Mulțumesc, doamna directoare
Emoții mari pe aici, la părinți, la profesori…
Trei tipi se fugăreau pe aici pe scenă fără nici un fel de complexe, legile naturii îi obligau să se poarte cum era natural.
Cea mai veche instituție a speciei homo-sapiens este școala. Noi o socotim de la Aristotel, Platon încoace, ea este însă de când homo-sapiens a căpătat cei 46 de cromozomi în Africa și a pornit din Africa să cucerească planeta.
Eu am în rândul al doilea, acolo, o prietenă, care a intrat în clasa 0, clasa pregătitoare. Când s-a născut, i-am făcut un fel de foaie de parcurs: uite Maria, cam cum o să fie viața ta mai departe și vă spun, de pildă, că în 2111 Maria va deveni centenară. Să nu vi se pară scandalos ce vă spun acum.
La o întâlnire la Heidelberg, Harald zur Hausen, premiant Nobel, ne-a spus jurnaliștilor de științe prezenți: Oamenii care vor trăi 150 de ani sunt printre noi, sunt pe stradă.
Așa se schimbă de mult lumea.
În 2031 un echipaj va amartiza – ăsta e un cuvânt nou – vor pune pământenii piciorul pe Marte și apoi 100 de mari savanți ai lumii vor merge acolo. Vor dispărea uzinele și fabricile pe pământ pentru că imprimantele 3D vor funcționa în locul lor. Se va schimba medicina fundamental, nici nu vă puteți închipui cât de mult. Medicina regenerativă, să va schimba cu totul.
În 2031, le spun colegilor de la aparatele de filmare, va exista un moment de singularitate. Acela în care, inteligența artificială din electronica lor și IT-ul lor, intră direct în noi, adică voi purta microfonul ăsta pe laringe, Maria îl va purta mai departe, în urechi, difuzoare care să permită sunetul…
Lumea se schimbă cu o viteză fabulos de mare. Săptămâna trecută eram încă în America, am vizitat câteva din marile institute și mi-am dat seama cât de rapid e ritmul schimbării.
Din ce cauză? Din cauză că planeta merge la școală.
Și aduc cu ocazia asta un omagiu celui mai important ministru pe care l-a avut vreodată vreun guvern al României, marele Spiru Haret. Spiru Haret, în anul 1900 a adus toată România la școală. A fost atât de important, încât peste ani de zile, el dispăruse, dar când marele Nicolae Iorga se adresa parlamentului, vorbind despre Spiru Haret, spunea așa: Când îi pronunțați numele, ridicați-vă în picioare!.
Școala trebuie să se schimbe și e ultima instituție care o face, din păcate.
Aici în școală însă, cunoscându-l pe domnul Moraru de mai multă vreme, mi-am dat seama că se fac pași mai rapizi. De pildă, legătura cu Radio România, care are o arhivă de aur extraordinară, cu televiziunea publică, din care pot să fie preluate emisiuni și aduse aici. Toate astea se pot combina pentru a face școala altfel decât este acum. Școala trebuie să fie altfel. Și vă fac o primă propunere.
Îmi pare rău că senatorul rector a plecat. Să obligăm Universitatea Politehnică să-și țină laboratoarele deschise în timpul verii și copii de aici și de la celelalte licee să invadeze laboratoarele. Pentru că vrem, ca peste timp, Nicu Zamfir, academicianul Nicu Zamfir pe care l-ați văzut pe ecran, să aibă fizicienii care-i trebuie. Nicolae Zamfir, îți spun așa: după 2019 când va porni acest super-laser, Extreme Laser Infrastructure, două premii Nobel se vor obține de aici. Eu vă doresc ca din laboratoarele pe care vi le-a prezentat doamna directoare, să pășiți cu emoție dar și cu mare încredere. S-ar putea ca unul dintre voi să fie premiantul Nobel pe care-l vrea fizica românească.
Vă doresc succes.
Învățarea nu se termină niciodată. De-abia ați început acum. Și în 2111 când Maria va depăși centenarul, încă va avea ceva să învețe.
Succes !

Bună ziua și vă mulțumesc că sunteți și că pot să mă adresez domniilor voastre.
Eu am să vă spun pornind de la ce a spus domnul Mironov că învățarea nu se termină niciodată, am să vă spun însă că desi nu se termină niciodată, ea are un început. Și vreau să vă spun că cine scapă începutul învățării, nu va mai învăța niciodată. De-aia pentru mine, principala provocare este să găsesc cheia cu care să deschid mintea celor cărora le vorbesc astfel încât să le trimit plăcerea și pasiunea mea, astfel încât să devină plăcerea și pasiunea lor.
Am să vă spun o mica întâmplare din tinerețea mea.
Din motive politice, nu le discutăm aici, eu nu am putut să-mi urmez cariera înainte de 1989. Nu eram membru de partid. Nici nu am vrut. Nu are nici o importanță. Am fost vânzător. Am făcut tot felul de meserii, sigur, descalificante, dar le-am făcut cu mare pasiune și cu mare cinste. Și aveam un cunoscut care cumpăra cărți de la Librăria Cartea Românească, foarte multe cărți, cele mai bune cărți pe care le producea această editură. Într-o zi omul mă invită la masa, după vreo doi ani de zile, și-mi arată biblioteca lui.
– Florine, zice, ia uită-te în biblioteca asta.
Eu mă uit: cărți lângă cărți, și observ că cele mai multe cărți dinalea în trei volume, aveau încă banderola în jurul lor. Și l-am întrebat:
– Păi, zic, nu le citești?
– Ei, zice, o să le citesc după ce ies la pensie.
Am plecat uimit de acolo și îl întâlnesc acum un an de zile. A îmbătrânit și el cum am îmbătrânit și eu. Dacă eu am barbă albă, el are părul și mai alb. Și l-am întrebat.
– Eh, ai ieșit la pensie de vreo cinci-șase ani, ai citit ce-ai cumpărat?
Și mi-a spus:
– Nu, că nu mai înțeleg nimic.
Cu asta vreau să vă spun că dacă apucăm taurul de coarne de când suntem niște mici toreadori sau toreadoare, vom izbuti în cele din urmă să ridicăm pălăria în fața mulțimii în semn că am priceput și ne-a plăcut ceva în viață.
Vă mulțumesc că m-ați chemat încă o dată și am să fug și eu, asemenea domnului academician, pentru că am și eu un băiețel care este la deschiderea școlii.
Abia aștept să ne vedem cu noile clase, să-i văd pe cei care mi-au fost într-un fel sau altul cursanți și cu care mă întâlnesc de fiecare dată cu plăcere, și vă doresc multă, multă baftă.

Stimați invitați, dragi părinți, dragi copii,
Ca părinte știu foarte bine faptul că cea mai importantă preocupare a dumneavoastră este aceea pentru viitorul copiilor. Pentru viitorul copiilor noștri, ne dorim să creștem copiii sănătoși, fericiți, ne dorim să creștem copii care să-și descopere vocația și să-și îndeplinească potențialul și tocmai de aceea alegerea unei școli potrivite pentru copilul nostru poate să fie câteodată atât de dificilă. Tocmai pentru că știm că educația de calitate nu este distribuită uniform în sistemul educațional românesc.
Noi am ales Liceul Teoretic Național pentru că am întâlnit aici o echipă profesionistă, o echipă pasionată de educație, o echipă care pune în centrul preocupărilor copilul. Copilul, nu manualul, nu programa școlară, ci copilul. Și am admirat aici faptul că oamenii cred foarte mult în dezvoltarea unor abilități precum inovație, creativitate, spirit critic, lucruri care lipsesc câteodată în prea multe școli din România.
Vă doresc să aveți un an școlar de succes, memorabil.
Mulțumesc.

Bună ziua, spun tuturor celor prezenți aici.
Mă bucur de onoarea pe care mi-ați acordat-o și în același timp, da, astăzi aici ați văzut un start. Astăzi, aici, este un start al noului an școlar.
Școala înseamnă educație. Familia este alături de școală. Așa cum eu am făcut sport de performanță, să nu credeți că sportul de performanță se face de unul singur și se realizează mari performanțe. Da, acolo pe stadion ești singur, acolo în cursă ești singur, dar în spatele tău stau specialiștii așa cum în spatele acestor copii stau cadrele didactice care vă vor pregăti pentru viață. Și sportul te învață, și sportul te educă, sportul înseamnă multă sănătate în primul rând, foarte multe reguli și sacrificii.
Sunt convinsă că împreună cu Helmuth Duckadam și împreună cu conducerea acestui liceu și cu cadrele didactice care sunt și profesori de educație fizică, vom da startul la unele competiții care vor fi organizate aici, pentru toate vârstele.
Eu vă doresc mult succes, multă sănătate, să aveți încredere în ceea ce faceți pentru că totul înseamnă și glorie, gloria înseamnă și invidie, dar gloria înseamnă și multe sacrificii și puterea de a merge mai departe, și încrederea de a merge mai departe. Așa că vă aștept cu mult drag la competițiile pe care le vom desfășura și vom fi alături de voi. Părinților le doresc multă sănătate, să fie alături de copii și să-i îndrume cu pași hotărâți pentru viață.
Succes în noul an școlar!
Vă mulțumesc.

Bună dimineața,
Cred sincer că noi, cu toții suntem o familie și cheia unei familii de succes este comunicarea. Cred ca cel mai important la liceul nostru este că profesorii ne ascultă problemele, nu doar legate de materie, ci și cele de acasă, problemele care ne frământă pe noi. Mi se pare foarte important, că așa învățăm și noi să-i ascultăm pe profesori.
Acestea fiind spuse, a fost o vacanță scurtă, sunt obosit și atât am avut de spus.
Mulțumesc.

Bună dimineața,
Buna dimineața în primul rând profesorilor noștri dragi, doamnei directoare, și tuturor elevilor, tuturor celor care vă aflați în această dimineață aici.
Vreau să vă spun doar că în Liceul Teoretic Național am găsit întradevăr o familie, întradevăr mai mult decât o școală.
Vă urez un an minunat tuturor elevilor, plin de împliniri și de tot ce se poate mai bun. Dumneavoastră, profesorilor, vă mulțumim din suflet pentru ceea ce ați făcut. Celor care nu ne cunoașteți încă, să descoperiți în noi această familie, iar celorlalți, care ne cunoașteți deja, să urmați tot ce este mai bun pentru copii. Noi ca părinți, să le asigurăm tot sprijinul.
Într-un cuvânt, să aveți un an minunat!