Ele rămân vii prin… whatsapp, instagram, snapchat, twitter, facebook…
Toate poveştile despre excursii şcolare încep într-o măsură sau alta la fel : “La primele ore ale dimineții, elevii așteptau nerăbdători sosirea autocarului.” Indiferent că tematica acestora avea să fie Anotimpurile în natură, În lumea castelelor, Fenomene naturale, Construcții în epoci diferite, Peșteri și dinozauri, Pe drumul vulcanilor și al sării sau alta.
În rapoartele lor de final de excursie, profesorii vor scrie ceva de tipul :”Elevii au beneficiat de o învățare activă și dinamică, dezvoltarea spiritului de observație și a gândirii logice a elevilor, cunoașterea orizontului apropiat și îndepărtat, precum și punerea în practică a cunoștințelor dobândite în diverse materii. În cadrul excursiilor, au fost desfășurate activități din domeniile geografie, istorie, biologie, arte plastice, limba română, etc., elevii urmând să promoveze prin impresii scrise și fotografii întregul program.”
Din telefoanele elevilor mici fotografiile pleacă cu viteză prin whatsapp către toţi prietenii şi, încă, spre părinţi.
Din telefoanele celor de gimnaziu sau liceu, ele îşi găsesc drumul prin instagram, snapchat, twitter, facebook către toţi cei pe care îi ştiu sau îi au ca “prieteni”.
Undeva, rămân şi impresiile scrise, unele sub formă de compuneri, alte sub formă de declaraţii emoţionante, care însotite de fotografii dau o altă viaţă site-ului liceului.
La pas prin ţara mea cu elevii din ciclul primar de la Liceul Teoretic Naţional
Excursia Anotimpurile în natură – Pădurea Băneasa (vineri 6 octombrie 2017, Clasele pregătitoare)
Impresii din excursia în Pădurea Băneasa
După un parcurs de aproximativ 30 de minute, ne aflam deja la marginea Pădurii Băneasa. De la strada principală, ne-am avântat, plini de curiozitate, pe o potecă ce se desfăcea leneșă printre copaci. În câteva sute de metri de mers pe jos, s-a ivit în fața noastră un luminiș scăldat în razele blânde ale soarelui tomnatic.
Școlarii s-au răsfirat iute prin pădure, căutând parcă să afle ce surprize le-a pregătit toamna. Mare le-a fost uimirea să descopere că, prin pătura de frunze uscate, pădurea le ascunsese întrebări. Ele erau încapsulate în ambalaje de la surprizele Kinder. Cât ai clipi, școlarii au format echipe de cercetași și au plecat în căutarea întrebărilor printre frunzele fără viață. Odată găsite, s-a pornit întrecerea pentru a formula răspunsuri cât mai potrivite. Iată doar câteva dintre întrebările cu care i-a așteptat pădurea pe elevii din clasele pregătitoare:
- Toamna are surori? Care sunt acestea?
- Câte luni are anotimpul toamna? Care sunt acelea?
- Ce insecte ați văzut în pădure? Dar animale?
- Ce culoare au acum frunzele copacilor în pădure?
După atâtea răspunsuri frumoase și corecte, școlarii au fost răsplătiți cu o gustare delicioasă pe care însoțitorii grupului au pregătit-o chiar în mijlocul luminișului. Ne-am răsfățat cu toții cu pâine proaspătă coaptă pe vatră, unt de casă și dulceață de coacăze.
Odată ce au mâncat pe săturate, elevii claselor pregătitoare au primit o nouă provocare: să găsească un titlu potrivit excursiei. Au fost propuneri care mai de care: ”Toamna în pădure”, ”Culorile toamnei”, ”Veselie în pădure”, ”La pas prin pădure”, etc. După ce toți copiii au propus denumiri pentru excursie, doamnele învățătoare au anunțat titlul excursiei ales de organizatori – ”Anotimpurile în natură”, explicând faptul că vor reveni în aceeași pădure și în alte anotimpuri, pentru a cunoaște și celelalte surori ale toamnei. La sfârșitul acestei provocări, elevii au fost premiați de doamnele învățătoare, prin încredințarea unui aparat de fotografiat profesional. Rând pe rând, micii școlari au surprins instantanee cu colegii lor, care se jucau cu bumerangul, prindeau insecte cu trusa de explorator, studiau cu lupa exploratorului diferite elemente din natură sau pur și simplu se odihneau.
Timpul s-a scurs fără să ne dăm seama și, la ora prânzului, a trebuit să ne despărțim cu părere de rău de luminișul din Pădurea Băneasa. Am strâns toate bagajele și ne-am asigurat că în urma noastră am lăsat pădurea curată, așa cum am găsit-o. La întoarcerea la școală ne aștepta prânzul gustos pregătit cu dragoste de bucătăresele noastre inimoase. În timpul mesei, gândul ne zbura înapoi, în Pădurea Băneasa, pe care sperăm să o regăsim, peste trei luni, gătită cu veșminte de iarnă.
Excursia Viața necuvântătoarelor în cele 4 anotimpuri (Ferma Cocoșul Roșu, vineri 6 octombrie 2017, Clasele I)
Vizita la fermă pentru a cunoaște mai bine viața la o fermă, cum se fac lucrările agricole și cum trăiesc animalele domestice în fiecare anotimp. Ferma se află în satul Ghionea, comuna Ulmi, jud Giurgiu. Ferma “Cocoșu’ Roșu” își propune să te aducă aproape de natură și de atmosfera satului românesc. Ferma este amenajată în stil rustic, plină cu flori și pomi fructiferi. Aici copii pot vedea atmosfera satului românesc ceea ce implică: cântatul cocoșilor, adăpatul oilor, hrănirea purceilor și pot cunoaște îndeaproape orânduirea gospodăriei. Se pot face plimbări cu trăsura și cu poneii, se poate vizita sera, se poate asista la toarcerea lânii, se pot vedea demonstrații de dresaj canin.
Elevii participă efectiv la pregătirea aluatului și coacerea pâinii pe care apoi o mănâncă la masa de prânz și la cele două gustări asigurate de gazde folosind numai produse din producția proprie a fermei.
Excursia În lumea castelelor vineri 6 octombrie 2017 Clasele a II-a, a III-a și a IV-a
Excursia În lumea castelelor i-a condus pe elevi pe traseul Bucureşti, Cîmpina, Posada, Sinaia şi retur, aceştia având ocazia să viziteze Muzeul memorial Nicolae Grigorescu, Castelul Peleș.