Warning: Undefined array key "hidden" in /home4/liceu/public_html/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756

Ziua Națională la Liceul Teoretic Național

Mami, dacă nu iubim noi România, cine să o iubească?

Andrei, Elev în Clasa Pregătitoare
Puzzle România

Un copil de 7 ani, cu un drapel minuscul în mână, fredonează imnul României atât cât să audă mama lui. E mândru că îl știe. E mândru și de papionul cu motive naționale pe care îl poartă doar astăzi. Serbarea de la Liceul Teoretic Național, ținută cu ocazia Zilei Naționale a României tocmai a început.

Mai multe generații de copii, același loc și multe mesaje transmise de la cei mari către cei mici. Și asta pentru că sentimentul apartenenței se naște acum, în primii ani de școală. Se pare că este esențial pentru un om să simtă că aparține unui loc – o comunitate mică simbol al unei comunități mai mari care este România de astăzi. Ziua Națională a României a fost, la Liceul Teoretic Național, un joc.

Era normal ca Liceul Teoretic Național să sărbătorească Ziua Naționala a României. Sentimentul acesta special de a aparține unei mici comunități, respectiv unei mari comunități i-a angajat pe copii și i-a făcut să arate mai frumoși decât sunt de obicei

Moraru SilviaProf. Dr. Silvia Moraru, Director LTN

Eu iubesc România…spune copilul de șapte ani. Pentru că îmi place limba și e frumos pe unde mergem și, dacă nu o iubim noi, cine s-o iubească?

Întreaga școală este cuprinsă de energie iar definițiile date zilei de 1 decembrie sunt dintre cele mai diverse: Eu zic ca Ziua Națională a României este Ziua pe care o sărbătorim în fiecare an, numită unirea României cu statele alăturate. Cu siguranță fetița din clasa a doua care a spus răspicat aceste vorbe nu se referea la Uniunea Europeană dar cuvintele ei puteau da de gândit oricărui om mare.

Cum să povestești o istorie atât de zbuciumată și plină de eroi unor copii? Elevii de liceu au intrat în jocul celor mici. Principatele române au prins viață. Au fost personaje, bucăți de puzzle care formează întregul – o Românie Mare, un ideal la care au visat generații de înaintași. O adolescentă a spus o poveste în care toate provinciile românești intră în joc și pe rând, bucăți de Românie intră în sala de festivități a LTN aduse de elevii clasei a doua. Un mare război, multă voință și mândrie naționale concentrate într-un puzzle gigant care acum este complet.

Am inventat noi o scenetă. Ideea a fost să se obișnuiască elevii că România este formată din mai multe provincii care s-au unit și de aceea sărbătorim unirea din 1918. Am făcut un fel de personificare a Unirii. Din piese de puzzle am realizat la propriu Unirea

Madalina ZavoianuMădălina Zăvoianu, Coordonator programe extracurriculare LTN

Cel mai emoționant și mai aplaudat moment a fost parada costumelor populare. Mândriile LTN, elevii cu rezultate speciale, au fost premiați asemenea marilor români ai viitorului.

A urmat Hora Unirii. Mai întâi timid, apoi din ce în ce mai multă lume, așa cum se întâmplă mereu atunci când se pornesc marile evenimente care schimbă destinul unei națiuni.

În Dicționarul Limbii Române, patriotismul este definit ca dragoste și devotament față de patrie și față de popor, faptul de a fi gata de luptă și jertfă pentru interesele patriei. Dar cine mai are timp astăzi să deschidă un dicționar…? Și, dacă ar avea timp, l-ar deschide la un cuvânt atât de învechit, cum este patriotism?
Elevii și părinții Liceului Teoretic Național sunt norocoși pentru că școala face pentru cei mici gestul de normalitate de a deschide Dicționarul. Mai mult decât atât, oamenii mari și mici din comunitatea LTN au înțeles că învățarea unor cuvinte ca patriotism și unire se face la o vârstă fragedă. Vorba unui cântec patriotic – Acum ori niciodată.

Cristian Smaranda

Director IT
Liceul Teoretic Național

Foto: Ilie Bumbac