Warning: Undefined array key "hidden" in /home4/liceu/public_html/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756

Senat, Președinție, Guvern

O inițiativă mai specială a oferit elevilor de clasele a noua și a zecea de la Liceul Teoretic Național însoțiți de prof. dr. Cosmin Stoica și prof. dr. Adelin Nedelea ocazia de a vizita într-o singură zi (vineri, 24 noiembrie 2017) trei instituții fundamentale ale statului: Senatul, Administrația Prezidențială și Guvernul României.

Programul vizitei a cuprins expuneri și dezbateri, realizarea unor activități practice specifice, vizitarea unor spații de lucru unde se desfășoară activități de importanță majoră pentru întreaga societate românească, vizitarea bisericii Cotroceni, incursiuni în diferite perioade de mare însemnătate din istoria poporului român.

Această activitate, înscrisă în programul ”EDUCAȚIE PENTRU VIAȚĂ”, s-a constituit într-un real câștig pentru elevii LTN care, pe lângă informațiile deosebit de utile dobândite, au putut să participe în mod direct, cu seriozitate și implicare deplină, la dezbateri foarte interesante cu privire la locul și rolul instituției prezidențiale în cadrul statului de drept, la o ședință extraordinară de plen a Senatului României în cadrul căreia chiar elevii au fost pentru aproape o oră senatori, la o ședință pregătitoare a unei ședințe de guvern în cadrul cărora au fost secretari generali ai ministerelor și apoi chiar la o ședință de Guvern în cadrul căreia au fost miniștri ai Guvernului României.

Iată cum au văzut unii dintre elevii participanți desfășurarea vizitei :

De asemenea, ni s-a oferit ocazia de a participa și de a vedea cum se desfășoară o ședință de Senat, în cadrul căreia, împreună cu un alt coleg am îndeplinit funcția de secretară a președintelui de ședință și unde am ținut un discurs de la tribuna centrală.

Andreea Diana Dan

Politician pentru o zi

De-a lungul zilei de 24 noiembrie, am vizitat cele trei instituții fundamentale ale statului: Senatul, Președinția și Guvernul României, cu scopul de a înțelege mai bine termenul de „politică” și ideea de conducere a unui stat. Însoțiți de domnii profesori de geografie și de științe sociale, am făcut prima oprire la Palatul Parlamentului sau Casa Poporului, numită astfel datorită contribuției întregii națiuni la ridicarea ei. După o scurtă introducere, am fost conduși de un ghid în mai multe zone importante ale palatului: sediile grupurilor parlamentare de la Senat ale Partidului Social Democrat (PSD) și Partidului Național Liberal (PNL), sălile destinate ședințelor Biroului Permanent al Senatului și o sală pentru întâlniri protocolare numită ”Salonul Alb”. De asemenea, ni s-a oferit ocazia de a participa și de a vedea cum se desfășoară o ședință de Senat, în cadrul căreia, împreună cu un alt coleg am îndeplinit funcția de secretară a președintelui de ședință și unde am ținut un discurs de la tribuna centrală. Ședința s-a încheiat printr-un vot, prin ridicare de mână. Tot în această clădire, impresionați de structura arhitecturală și de grandiozitatea ei, ne-au fost precizate cifre exacte legate de timpul de lucru, cantitatea de marmură, sticlă și alte materiale folosite la construcția acestei clădiri, respectiv pentru amenajarea ei interioară.

În jurul prânzului, ne regăseam în curtea Palatului Cotroceni, la Președinție. Despre politică, stat, sistemele politice și funcția pe care o îndeplinește Președintele, despre ideea de conducere a ”cetății” am purtat o discuție liberă cu un consilier de la Administrația Prezidențială care este și cadru didactic la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Îndrumați de un ghid, ne-au fost prezentate apoi istoria Palatului Cotroceni, sălile, camerele și saloanele unde își petreceau Regele Ferdinand și Regina Maria timpul, rămânând, în final, total impresionați și fascinați de fiecare piesă de mobilier ce a supraviețuit trecerii timpului.

Ultima instituție vizitată a fost Guvernul României, unde chiar în sala de ședințe de guvern teme precum programul de guvernare și politicile publice, componența Guvernului și atribuțiile ministerelor au fost discutate chiar în cadrul unei ședințe de Guvern în cadrul căreia noi am jucat rolul de miniștri.
A fost o experiență fascinantă care ne-a ajutat să înțelegem modul în care funcționează statul român, societatea românească în care urmează să trăim și să ne realizăm în plan profesional.

Am avut oportunitatea de a sta la masa unde au loc întâlniri importante ale miniștrilor României și de a discuta, tot sub forma unui ”joc”, despre modul în care se desfășoară ședințele de Guvern.

Alexandru Mocanu

O ședință… deocamdată în joacă!

Pe data de 24 noiembrie 2017, Liceul Teoretic Național (LTN) a organizat o vizită la câteva instituții politice pentru a le cunoaște și a le înțelege importanța, istoria acestora de-a lungul timpului și modul de funcționare.

La această excursie au participat elevi din clasele a IX-a, respectiv a X-a (un număr de 25 de elevi însoțiți de 2 profesori). Itinerarul excursiei a conținut, în această ordine, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni și Palatul Victoria. Cu alte cuvinte, excursia a avut ca scop prezentarea mai în detaliu a Senatului, a atribuțiilor Președintelui și ale Guvernului.

Primul obiectiv al excursiei a fost Palatul Parlamentului (Casa Poporului). Acolo, elevii, după procedura de securitate prezentă și la celelalte palate, îndrumați de un ghid special, au vizitat sălile grupurilor parlamentare ale Partidului Social-Democrat și Partidului Național Liberal de la Senat și alte spații de lucru.

Conform activității interactive organizată de liceul nostru, am luat loc pe scaunele senatorilor, a apărut președintele de ședință și au fost aleși doi secretari, spre minunarea tuturor elevilor prezenți. Astfel, am devenit cu toții ”senatori”, susținând discursuri, votând etc.

Masa a avut loc la restaurantul Senatului. Vizita a durat de la 09:00 pana la 12:15. După părerea mea și a multor elevi, Palatul Parlamentului se află în topul instituțiilor prezentate.

Al doilea obiectiv al excursiei a fost Palatul Cotroceni, sediul Președintelui României. După o prezentare interactivă realizată de un consilier și cadru universitar de la facultatea de drept referitoare la atribuțiile președintelui, împreună cu un alt ghid, ne-au fost prezentate spații de lucru de la Administrația Prezidențială. Am vizitat apoi palatul regal (transformat în muzeu) și o biserică, prilejuri cu care am primit informații exacte și succinte din partea ghidului. Vizita a durat de la 12:45 până la 15:20.

Ultimul obiectiv a fost Palatul Victoria unde funcționează Guvernul României. Am avut oportunitatea de a sta la masa unde au loc întâlniri importante ale miniștrilor României și de a discuta, tot sub forma unui ”joc”, despre modul în care se desfășoară ședințele de Guvern. După o scurtă vizită prin clădirea Guvernului, am plecat spre școală, unde s-a finalizat excursia. Vizita la Guvern a durat de la 15:30 până la 16:30.
În concluzie, în calitate de Vicepreședinte al Consiliului Elevilor din Liceul Teoretic Național, consider că excursia a fost una bine pusă la punct cu multe informații utile și, totodată, distractivă și captivantă. Aș dori, și cred că vorbesc în numele tuturor elevilor participanți, să retrăiesc o experiență asemănătoare.