Helmuth Duckadam

un erou printre fotbaliștii juniori de la Liceul Teoretic Național

Terenul de sport al Liceului Teoretic Național poartă, de ieri, numele lui Helmuth Duckadam. Eroul de la Sevillia a venit la LTN pentru a sărbători acest moment împreună cu micuții fotbaliști ai școlii.

În preajma unei legende, copiii se schimba miraculos. Brusc, ei devin mai cuminți, stăpâniți de o emoție diferită chiar și de cea din noaptea de Crăciun. E posibil ca omul din fața lor să nu le spună mare lucru și totuși magia se întâmplă. Cum e posibil așa ceva, m-am întrebat? Poate se transmite o energie. Poate că micuții simt cumva nevoia de a fi, într-o zi, ca acel om. Și uite-așa se naște … modelul.

Modelul al cărui nume Liceul Teoretic Național a decis să-l dea terenului de sport este Helmuth Duckadam. Sau „Eroul de la Sevilla” care, în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona, a apărat toate cele patru lovituri de departajare consecutive, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso și Marcos, având o contribuție enormă la câștigarea trofeului de către Steaua București.

Se întâmpla în 1986, atunci când niciunul dintre copiii care-l priveau cu admirație pe Duckadam în curtea școlii lor nu era născut.

Și totuși, magnetismul s-a petrecut. Duckadam a oferit zeci de autografe, a făcut fotografii și s-a încărcat cu energia tuturor celor care-l priveau de la înălțimea lor de un metru și un pic.

Îl cunosc de pe telefon, îmi spune unul dintre copii. Are șapte ani și face parte din echipa de fotbal a LTN, formată din tineri de la clasa pregătitoare și până la a cincea.

Bunicul meu mi-a povestit despre el, mărturisește cu emoție, un alt mic fotbalist.

Câți ani aveți? Cu ce echipă de fotbal țineți? Întrebările celor mici par nesfârșite, asemenea răbdării lui Helmuth Duckadam.

Poate și pentru că eroul de la Sevillia este tatăl unei fetițe de nouă ani care își dorește că joace fotbal.

Cei mici trebuie lăsați să își trăiască fericiți copilăria, iar sportul, mișcarea … fac parte din rețeta unei copilării fericite, le spune marele portar al Stelei de altădată adulților prezenți la eveniment.

Urmează antrenamentul juniorilor din echipa LTN. Echipați ca fotbaliștii adevărați, ei cer încă o fotografie cu Duckadam. De data aceasta, una de grup.

Dincolo de plăcuța cu numele Helmuth Duckadam de pe terenul de sport, dincolo de autografe și fotografii, evenimentul de la Liceul Teoretic Național are o morală mai complexă. Copiii noștri au nevoie de eroi. Eroii trebuie să fie în viață, ca să poată fi atinși, văzuți, pozați și supuși tirului de întrebări inocente ale celor mici. Eroii sunt, de fapt, modele, adică exact ceea ce le este necesar tinerilor zilelor noastre.

Dar poate că nu doar copiii Liceului Teoretic Național au avut de câștigat de pe urma acestui eveniment atât de special. Pentru că, la despărțire, Helmuth Duckadam a plecat ca un adevărat erou, convins că victoria de la Sevilla nu va apune niciodată. Și cu atât mai mult numele celui care a făcut-o posibilă.

Anca Moraru

Director Executiv
Liceul Teoretic Național

Reportaj Radio România Cultural