15 Ianuarie: Ziua Culturii Naționale

Mihai Eminescu, ieri și azi

Ziua de 15 ianuarie are o dublă semnificație culturală: se împlinesc 168 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și sărbătorim Ziua Culturii Naționale. Şi în alte ţări europene, Ziua Culturii Naţionale omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. Astfel, în Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.

În acest context, cursurile din Liceul Teoretic Național au început după o vacanță relaxantă, marcate de un eveniment intitulat Eminescu – ieri și azi, al cărui scop a fost reprezentat de familiarizarea elevilor cu viața și opera lui Mihai Eminescu. Participanții acestui eveniment au fost elevii claselor a V-a A și B, alături de profesorii lor de limba și literatura română: Mirică Andreea și Tița Mihaela.

În cadrul acestui eveniment elevilor le-a fost prezentat un scurt film documentar – Lucruri mai puțin cunoscute despre Mihai Eminescu. Cu acest prilej au fost lansate mai multe discuții despre valoarea cunoscută, și mai puțin cunoscută, a poetului național.

Ulterior, elevii au primit fișe de lucru ce au ca text-suport o strofă din poezia Floare albastră. Cerințele au vizat elemente de fonetică, vocabular și stilistică, ultima cerință, constând în crearea unui catren propriu pe baza anumitor cuvinte, a mizat pe stimularea imaginației și a creativității elevilor.

Elevii au fost încântați de faptul că au putut să descopere lucruri noi despre o personalitate a culturii românești și de faptul că au reușit să acumuleze noi informații utile în consolidarea propriei lor personalități.