Warning: Undefined array key "hidden" in /home4/liceu/public_html/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756

O expediție spectaculoasă în viitor

Jurnal de bord

Data stelară: Anul 2018, luna Martie, ziua 9

Ora 7:30

Am sosit la școală. Am la dispoziție peste o oră să finalizez ultimele pregătiri pentru expediția pe care un grup (numit în continuare, în mod simbolic, un echipaj) de 30 de elevi din clasele a IX-a și a X-a urmează să o realizeze la Măgurele la Institutul de Fizică Atomică și la proiectul ELI-NP.

Acum o lună vestea că domnul academician Nicolae Victor Zamfir ne-a invitat să realizăm această expediție s-a răspândit în școală cu viteza unui laser. Ar fi vrut să meargă toată lumea – elevi, profesori, personal nedidactic. Nu încăpeam toți în autocarul pus la dispoziție de gazde. Lucrurile s-au liniștit când s-a făcut precizarea că această expediție se va realiza anual astfel încât toate generațiile de elevi, dar și Echipa LTN, eșalonat, în timp, vor putea călători într-o lume ce ține mai degrabă de viitor decât de prezent. S-au admis totuși două excepții: elevul Sergiu Ștefan Cristea din clasa a II-a, foarte pasionat de astrofizică, roboți și computere și eleva Teodora Gorănel, clasa a VII-a, pasionată până la extrem de chimie și fizică.

Ora 8:10

Am terminat pregătirile. Diplomele de onoare și cadourile simbolice sunt la locul lor. Diana îmi spune că are gata pregătite întrebările pentru interviul pe care o să i-l solicite domnului academician Zamfir.

Ora 8:15

Mă gândesc că i-am văzut ieri pe aproape toți cei care vor participa la expediție finalizând împreună cu profu’ de geografie, dr. Adelin Nedelea, procedurile administrative aferente. Emoția și nerăbdarea lor au mai multe justificări:

Toată lumea a auzit că la Măgurele se va realiza cel mai puternic laser din lume;
Domnul academician Nicolae Victor Zamfir a acceptat ca laboratorul de fizică al școlii să-i poarte numele și, deasemenea, să fie Președinte de onoare al Consiliului Științific al LTN, un organism consultativ recent constituit.
Rigorile orarului școlar dar și programul extrem de încărcat al domnului academician, datorită impresionantelor răspunderi ce îi revin nu au făcut posibilă, până în prezent, întâlnirea savantului român cu elevii ai căror mentor este.
De altfel expediția a fost planificată la data stelară de 9.03.2018 tocmai pentru ca domnul academician să participe nemijlocit la organizarea și desfășurarea acesteia.

Ora 8:20

Mai sunt circa 40 de minute până la plecare și începe cea mai frumoasă, încântătoare și palpitantă perioadă din viața unei colectivități de adolescenți care se pregătesc să pornească într-o expediție spectaculoasă.

Carmen este cu ochii în lacrimi. Și-a uitat Cartea de Identitate acasă și știe că nu poate intra în incinta institutului. Rog un coleg să ”zboare” cu mașina proprie astfel încât Carmen să-și ia actul de identitate. Și au reușit.

Patrick și Andrei au probleme cu tricourile cu însemnul LTN. Kevan a dobândit o vastă experiență în legătură cu deplasările în astfel de expediții și are în rucsac un tricou de rezervă pe care îl împrumută cu generozitate. Mai trebuie însă un tricou. Și Mihaela din Echipa LTN are multă experiență și, fără să îi spună cineva, este deja la post, așa încât și această problemă este rezolvată.

Rareș, Catinca și Adela sunt cu căștile în urechi și vorbesc și între ei. Fără să-și dea seama intensitatea tonului lor este foarte ridicată. Ilie vrea să le atragă atenția. Îi fac semn să îi lase în pace. Parafrazând-o pe talentata jurnalistă Selma Iusuf le spun, la rândul meu: ”Nu vă faceți griji, copii. Stay cool!”

Mădălina se agită de mână cu Sergiu, cel din clasa a II-a. Cui să îl dea în grijă? Decid pe loc, doamnei profesoare Florentina Iusco ajutată de Diana, dintr-a X-a, că o știm mai grijulie și este și Secretarul Consiliului Elevilor din LTN.

Cineva spune că îi este sete. Nu l-am văzut pe Achile venind cu baxurile de apă pentru autocar. M-am înșelat. Ajutat de Marian Tescu, profesorul de sport, pregătise deja totul.

Ora 8:55

Este greu să pregătești o expediție în viitor. Important este că nerăbdarea și voioșia au cuprins tot echipajul. Prof. dr. Adelin Nedelea, Number One al echipajului are dosarul cu proceduri și documente complet.

Ora 9:00

A sosit autocarul. Mai precis ca o navă cosmică. Ne îmbarcăm pentru a pleca în viitor.

Ora 9:10

Am pornit într-o expediție plină de promisiuni. Să vedem dacă așteptările noastre se vor îndeplini.

Ora 9:50

Despre cum a decurs drumul la și de la Măgurele în data stelară 9.03.2018 o să notez în jurnal mai la sfârșit.
Suntem întâmpinați la intrarea în incinta Institutului de Fizică Atomică de doamna Domnica Neagu, asistenta domnului academician Nicolae Victor Zamfir și de un ofițer de jandarmi care identifică, cu rigurozitate, pe fiecare participant la expediție. Treaba este foarte serioasă. Nu se poate ajunge așa ușor în viitor.

Ora 10:00

Începe programul la Măgurele. Nu o să menționez în jurnal o descriere exactă a traseului parcurs. Imaginile foto și video sunt edificatoare în acest sens. Voi nota doar câteva impresii.

Echipajul a fost primit într-o sală de conferințe de domnul academician Nicolae Victor Zamfir care din acel moment și până la sfârșitul programului a fost cu noi, a ținut o prelegere, a răspuns la întrebări și a dat toate explicațiile necesare. Prezența acestui savant, pe tot parcursul expediției, competența și elocința sa, modul în care stăpânește arta conversației, bunătatea și empatia pe care le degajă au făcut să ne simțim importanți, dar și ”să plutim”, ca fiind supuși unei vrăji, pe tărâmul fascinant al științei dusă la limitele ei.

Expunerea domnului academician a durat circa 20 de minute și s-a referit, în ultimă instanță, la fizica cuantică. Îi cunosc pe mulți dintre elevii care participă la această expediție. Unii sunt pasionați de fizică, chimie, matematică, informatică. Dar sunt și unii care vor să se facă doctori, economiști, arhitecți, actori. Cu toate acestea nu știu dacă cineva a simțit cum a trecut timpul.

De ce calități ieșite din comun trebuie să dispună un savant care toată viața a trăit printre oameni cu preocupări și pregătire de același înalt nivel, jonglând cu teorii și formule amețitoare, visând ziua și noaptea la particula lui Dumnezeu dar care găsește resursele intelectuale care să îi permită să spună o poveste, riguros fundamentată științific, dar pe înțelesul și spre fascinația unor copii?

Întrebările puse de elevi au fost foarte interesante. Am simțit că i-au plăcut și domnului academician. Chimia dintre domnia sa și grupul de elevi de la LTN era realizată chiar înainte de a vedea vreun laser sau accelerator de particule.

Este formidabil să vezi modul deschis, prietenos, dar serios, fără complexe în care elevii noștri și academicianul Nicolae Victor Zamfir dialogau. Pe tot traseul vizitei elevii, lipsiți de inhibiții sau teama de a nu spune ceva greșit vorbeau cu un profesor-savant, plin de înțelegere și răbdare, care îi stimula să fie curajoși, creativi, curioși.

Cu totul deosebiți au fost și colaboratorii domnului academician. În anumite momente aceștia au dat explicații sau au realizat o serie de experimente practice spectaculoase. Acești cercetători, în marea lor majoritate tineri, pregătiți la cel mai înalt nivel impresionează prin simplitate, nonconformism, atitudine prietenoasă, empatie dar și prin bucuria cu care explicau sau experimentau. Părea că sunt niște colegi mai mari ai elevilor noștri și cu toții se jucau în curtea școlii.
Proiectul ELI-NP se află în plină etapă de montaj și probe ale instalațiilor. Dar deja ceea ce s-a realizat până în prezent îți taie respirația și îți aprinde imaginația. În aceste spații te afli deja cu adevărat în viitor.

Am simțit un sentiment de mândrie că există în România astfel de savanți precum academicianul Nicolae Victor Zamfir, care valorificând creator tradiția școlii românești de fizică atomică, inclusiv celei de laseri, a convins Comunitatea Europeană să finanțeze unul din cele mai mari și importante proiecte științifice din lume. În viitor tinerii noștri cu o înaltă pregătire științifică vor avea unde să-și desfășoare cercetările.

Ora 12:00

Cele două ore de vizită au trecut pe nesimțite. Probabil că nu vom uita niciodată această experiență. Sunt sigur că unii dintre elevii noștri care se vor specializa în fizică, chimie, matematică, informatică se vor reîntâlni cu aceste locuri în calitate de cercetători.

Domnului academician Nicolae Victor Zamfir și colaboratorilor săi le-au fost înmânate Diplome de Onoare și tricouri cu însemnele LTN.

Ora 12:10

După fotografiile de rigoare am pornit spre bază – Liceul Teoretic Național. Îmi pare rău dar penultima filă a jurnalului va consemna singurul aspect neplăcut al expediției.

Deplasarea nu am făcut-o nici prin teleportare, nici cu racheta, nici cu hyperloop-ul lui Elon Musk, nici cu un tren de mare viteză. Am făcut-o cu un autobuz. Ar fi bine și așa dacă drumul ce leagă Capitala de Măgurele ar avea caracteristicile unei artere de circulație moderne, civilizate, cu mai multe benzi pe sens. Este ilogic, neproductiv și contrar intereselor economice ale țării ca în perimetrul unde se vor ataca noi frontiere ale științei și tehnologiei, unde vor lucra posibili viitori câștigători de premii Nobel, unde există toate premisele să se creeze o zonă de dezvoltare spectaculoasă a unor ramuri industriale, un fel de ”Silicon Valley”, infrastructura rutieră să se prezinte în starea actuală. Nu știu în responsabilitatea cui cade sarcina realizării unei legături rutiere moderne și rapide între municipiul București și Măgurele: autorităților centrale sau cele locale.

Dacă nu se vor autosesiza factorii responsabili și dacă nu se vor găsi rapid sursele de finanțare care să fie puse de îndată în operă înseamnă că se va rata o nouă oportunitate pentru România și, mai rău, s-ar putea pune în pericol desfășurarea în cele mai bune condiții a activității de cercetare de la Măgurele și, mai ales, dezvoltarea acesteia. Și ar fi păcat.

Ora 12:30

Să terminăm jurnalul într-o notă optimistă. Am ajuns la Liceul Teoretic Național unde am fost primiți cu căldura și bucuria cu care suntem obișnuiți.
O să vorbim mult timp de această vizită. Poate până la anul când colegii mai mici ai vizitatorilor de astăzi vor repeta experiența. Și tot așa.

Articolul a fost publicat inițial pe blogul nostru Educație pentru Viață