Clasele pregătitoare la Mogoșoaia

Maria Bondoc

Profesor învățământ primar

Andreea Ion

Andreea Ion

Profesor învățământ primar

De ce facem parte din echipa LTN?

Până acum un an de zile, cariera noastră profesională a cunoscut, mai întâi, activități didactice desfășurate în calitate de profesori, la diferite școli. În acea perioadă am participat în mod intens la mai multe activități de formare continuă, ceea ce ne-a permis să obținem gradul I didactic, respectiv doctoratul în științele educației. Apoi, întâmplarea a făcut să devenim colege în cadrul administrației centrale. Și această perioadă a însemnat acumulare de cunoștințe, foarte interesante și utile, îndeosebi în domeniul finanțării proiectelor în domeniul educațional. O anume evoluție organizatorică a structurilor în care ne desfășuram activitatea ne-a determinat să luăm hotărârea de a ne întoarce la activitatea noastră de bază, aceea de cadre didactice.

Nu mai doream însă o simplă activitate la catedră. Voiam ceva mai mult și mai complex, astfel încât să ne folosim experiența câștigată și să ne împlinim aspirațiile profesionale. În acest context, am luat cunoștință de oportunitatea existentă în acel moment la Liceul Teoretic Național. Ne-am dat seama imediat că era ceea ce căutam. LTN nu este doar o școală, ci este nucleul unui proiect educativ de amploare și de perspectivă. Știam că cerințele vor fi foarte mari, dar că există posibilități reale de obținere a unor performanțe pe măsură. Ne-am exprimat disponibilitatea de a participa la realizarea acestui proiect, iar conducerea LTN a spus da.

Acum, la aproape un an de când facem parte din echipa LTN având în responsabilitate cele două clase pregătitoare, suntem bucuroase și mulțumite că am luat această decizie.

Observarea directă îi ajută pe elevi să înțeleagă mai bine evoluția fenomenelor reale din natură

În cadrul LTN clasele pregătitoare se bucură, printre multe alte lucruri, de existența unui program destinat unei foarte importante activități de cunoaștere. Este vorba de cunoașterea naturii și familiarizarea elevilor cu schimbările produse de succesiunea anotimpurilor. Dincolo de activitățile, discuțiile și comentariile din clasă, observarea directă a fenomenelor îi ajută pe elevi să înțeleagă mai bine evoluțiile reale din natură.

În plus, aceste activități de observare directă a naturii creează posibilitatea de petrecere adecvată, în funcție de anotimp, a unor perioade de timp în mijlocul naturii cu efecte benefice pentru sănătatea și dezvoltarea fizică și emoțională a elevilor.

Acestea sunt motivele pentru care în cadrul școlii noastre, în cele patru anotimpuri se realizează vizite pe parcursul unei zile întregi la pădurea Băneasa și, mai nou, la GreenMogo – Mogoșoaia.

Organizarea spațiului de la Mogoșoaia oferă condiții foarte bune pentru ca elevii noștri să observe transformările produse în natură. În plus, diferitele activități realizate împreună cu cadrele didactice și cu reprezentanții gazdelor au darul să-i facă pe copii să conștientizeze rolul naturii în viața lor, impactul acțiunilor oamenilor asupra mediului, responsabilitățile pe care este necesar să și le asume de la o vârstă fragedă.

În continuare vă prezentăm o mică galerie foto cu ce s-a întâmplat în ziua de vineri, 13 aprile, în plină primăvară, cu prilejul recentei deplasări la Mogoșoaia.
În acest program dedicat observării anotimpurilor în natură vor fi cuprinși toți elevii claselor pregătitoare care vor învăța la LTN în anii ce vor urma.