Warning: Undefined array key "hidden" in /home4/liceu/public_html/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756

Ferma „Cocoșu` Roșu”, gazdă primitoare în cele patru anotimpuri pentru elevii claselor I

Simona Zaicu

Profesor învățământ primar

Este un adevăr că pentru un profesor din cadrul LICEULUI TEORETIC NAȚIONAL exigențele sunt mai mari și activitatea este mai complexă. Dar, și satisfacțiile sunt pe măsură.

Iubesc copiii și îmi place meseria de profesor pentru învățământul primar pe care o practic cu pasiune. Din păcate până acum ceva timp condițiile în care îmi desfăşurăm activitatea, cu toate strădaniile depuse de conducerile școlilor respective, nu puteau să favorizeze lucru personalizat pe fiecare elev sau realizarea unor activități non-formale menite să completeze arsenalul didactic de care dispunem în mod tradițional. Iată însă că norocul mi-a surâs și am beneficiat de oportunitatea apărută la Liceul Teoretic Național, fiind acceptată în corpul de profesori ai școlii. Dintr-o dată lucrurile s-au schimbat. Numărul de 15 elevi dintr-o clasă, dotările existente, masa de prânz și gustările de care beneficiază elevii, programul after-school și mai ales o gamă diversificată, dar coerentă, de activități non-formale desfășurate la nivelul tuturor anilor de studii și grupate în diferite programe educative sub genericul ”Educație pentru viață”, asigură un câmp larg pentru dezvoltarea creativității și personalității elevilor. Și pentru cadrele didactice posibilitățile de manifestare a creativității sunt mult mai mari.

Este însă un adevăr că pentru un profesor din cadrul LTN exigențele sunt mai mari și activitatea este mai complexă. Dar și satisfacțiile profesionale și de altă natură sunt pe măsură. Spre exemplu eu sunt mulțumită de faptul că și copilul meu, elev în clasa a III-a, beneficiază de aceste condiții de excepție, așa cum beneficiază și copiii altor membri ai echipei LTN.

A venit timpul pentru elevii claselor I din cadrul LTN să observe în mod direct cum influențează activitatea fermierilor transformările produse de succesiunea anotimpurilor.

După ce în clasele pregătitoare elevii observă în mod direct și conștientizează transformările din natură produse de succesiunea anotimpurilor, a venit timpul pentru elevii claselor I din cadrul LTN să observe în mod direct cum influențează aceste transformări activitatea fermierilor.

Pentru acestea, în cadrul școlii noastre a fost conceput un proiect care presupune vizite ale elevilor din clasa I, câte o zi, în fiecare din cele patru anotimpuri, la ferma „Cocoșu` Roșu” aflată în apropierea Bucureștiului.

În cadrul acestor vizite elevii au posibilitatea să afle informații despre o gamă largă de activități desfășurate de fermieri în funcție de anotimp, în zona terenurilor agricole, livezi, depozitele de cereale și fructe, grajdurile și suprafețele pentru stabulație liberă a animalelor, în zonele de procesare a mezelurilor. În același timp elevii pot realiza o serie de activități practice: pregătitul pâinii (pe care apoi o vor mânca la masa de prânz), mulsul vacilor, însămânțarea și îngrijirea unor culturi, etc.

Activitățile practice sunt completate de o serie de facilități pentru joc și recreere. În plus, oferirea unei gustări și a mesei de prânz pregătite cu produse realizate în cadrul fermei contribuie la înțelegerea importanței și finalității activității fermierilor.

Pe paginile de web ale LTN au fost prezentate imagini foto cu activitățile realizate de actualele clase I, dar și cu alte generații, la ferma ”Cocoșu` Roșu” (acest program este realizat din anul 2016 și va continua cu celelalte serii de elevi cuprinși în cadrul LTN în clasa I).
Vă prezentăm în continuare activitățile realizate în cadrul fermei în această primăvară, în ziua de 13 aprilie 2018