Un fost corespondent de război vă invită să vedeți miracolul Deltei Văcărești

Ilie Alexandru Bumbac

Fotoreporter, Șef departament creație

Am fost corespondent de război în fosta Iugoslavie și în Republica Moldova pentru unele dintre cele mai mari agenții de știri din lume

Sunt fotoreporter din anul 1986. În toți acești ani am fost prezent în diferite locuri fierbinți unde am surprins imagini care au făcut înconjurul lumii. Aceste imagini au înfățișat secvențe care țin de istoria contemporană a României și a lumii. Am fost corespondent de război în anii 90’ în Transnistria și fosta Iugoslavie, lucrând pentru unele dintre cele mai mari agenții de știri și informații din lume. În prezent fac parte din Echipa LTN. Unii vor fi tentați să spună că am obosit sau m-am resemnat. Nimic mai fals. Fără să prezint în detaliu explicații pentru această decizie, (poate o voi face vreodată), trebuie să mărturisesc faptul că sunt mai în formă și cu o dispoziție creativă cum nu se poate mai bună. Dar înțelegerea vieții, a menirii noastre pe pământ a căpătat noi înțelesuri. Am doi copii de școală generală și îmi doresc ca lumea în care ei vor trăi să fie mai bună, fără violențe și războaie, fără degradarea iremediabilă a mediului înconjurător.

Am fost plăcut surprins să constat că proiectele educative ale LTN rezonează cu ceea ce simt acum, după atâtea experiențe dure de viață, în legătură cu ceea ce ar trebui făcut pentru educarea tinerilor

Întâmplarea a făcut să mă întâlnesc anul trecut cu câțiva membri ai Echipei LTN. Mi-au prezentat proiectul lor educativ având în centru LICEUL TEORETIC NAȚIONAL. Am fost plăcut surprins să constat că proiectele educative proprii LTN rezonează cu ceea ce simt acum, după atâtea experiențe dure de viață, în legătură cu ceea ce ar trebui făcut pentru educarea tinerilor.

Probabil că la vârsta la care am ajuns au intrat în funcțiune, mai puternic, genele primite din partea părinților mei – mama a fost scriitoare iar tata jurnalist.
Și așa am început colaborarea cu LTN, care îmi dă satisfacții profesionale, și, împreună cu managementul LTN, îmi stimulează creativitatea.

De un an de zile cele mai multe imagini foto prezentate pe paginile web ale școlii sunt realizate de mine. Colaborarea cu școala nu se restrânge însă la fotografii și are componente mai ample.

Ilie Bumbac vă invită să vizitați „Delta Văcărești” împreună cu elevii claselor a V-a și a VI-a din cadrul LTN

În acest context, în toamna anului 2017 am propus realizarea unor activități care să cuprindă „Delta Văcărești”,acum devenită Parc Național. Am și realizat atunci o vizită în „Delta dintre blocuri” împreună cu domnul Ion Moraru, Senior Lead Advisor și Mădălina Zăvoianu, Șef departament programe non-formale.

Am constat cu bucurie că într-un timp relativ scurt, în cadrul programului „Mai mult decât școala altfel” a fost inclusă și o acțiune desfășurată de elevii claselor a V-a și a VI-a la Delta Văcărești.

Am participat la acestă activitate și am imortalizat unele momente ale vizitei. Sunt convins că imaginile vorbesc mai bine decât orice cuvinte. Cu toate acestea doresc să vă prezint câteva informații și opinii în legătură cu acestă activitate.

  • Deplasarea elevilor de la LTN la Delta Văcărești s-a desfășurat cu metroul. A fost o decizie asumată pentru a familiariza elevii cu secvențe ale vieții reale.
  • La întâlnirea cu elevii a participat domnul Cristian Lascu, o veche cunoștință de a mea, cercetător geolog, co-fondator al clubului de speologie „Focul Viu” și fost editor șef al revistei „National Geografic” în România.
  • De multe ori se spune că în zilele noastre elevii nu acordă atenție profesorilor sau altor interlocutori, nu sunt interesați de informațiile primite, rezonează cu alte valori decât cele prezentate în cadrul unor programe educative. După ce veți privi imaginile care însoțesc acest text sau veți citi opiniile exprimate în continuare de câțiva elevi cred că veți fi de acord că aserțiunile de mai sus nu sunt valabile în toate cazurile.

LTN a hotărât în mod corect că Delta Văcărești, o minune înfăptuită de natură, este un obiectiv care trebuie inclus în calendarul activităților educative proprii non-formale.

Vă invit să vizitați Delta Văcărești împreună cu elevii claselor a V-a și a VI-a din școala noastră.

Am avut o experiență minunată alături de colegii mei și am aflat lucruri interesante despre un loc de care nici nu știam.

Mihnea Petcu, Clasa a V-a A
memo1 delta văcărești

Mi-a plăcut Delta Văcărești, povestea ei și am simțit pentru prima dată că stau în natură, în centrul Bucureștiului, pentru prima dată.

Ana-Maria Ciolănescu, Clasa a VI-a
memo2 delta văcărești