Programul educativ „La pas prin țara mea”

Un succes marca LTN

Nedelea Adelin

prof. dr. Adelin Nedelea

Coordonator al proiectului educativ „La pas prin țara mea”

Sunt membru al ECHIPEI LTN încă din prima zi de funcționare a acestei școli de excepție.

Când doamna director al LTN, prof. dr. Silvia Moraru a început recrutarea colectivului de cadre didactice pentru viitoarea instituție de învățământ preuniversitar mulți priveau cu neîncredere sau, în cel mai bun caz, cu rezervă acest demers. Erau însă trei categorii de persoane care credeau, cu argumente serioase, în acest proiect și sperau sincer să reușească:

  • un colectiv de profesori de excepție, cu o înaltă pregătire profesională și o îndelungată experiență la catedră, care au activat sau activau la Colegii Naționale de prestigiu din București și care cunoșteau performanțele didactice și manageriale obținute pe o perioadă mare de timp la Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” de doamna prof. dr. Silvia Moraru;
  • un număr important de părinți care au fost ei înșiși elevi sau au avut copii elevi la ”Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu”;
    un colectiv de profesori foarte tineri și entuziaști care doreau să participe la un proiect educativ menit să asigure o schimbare a modalităților tradiționale de organizare și desfășurare a procesului instructiv educativ dintr-o școală.

Din această ultimă categorie am făcut parte și eu.

Sunt membru al Echipei LTN încă din prima zi de funcționare a acestei școli de excepție. Am avut astfel privilegiul ca, împreună cu alți colegi tineri, sub îndrumarea profesională a unui colectiv de profesori remarcabili, să ne dezvoltăm profesional și să contribuim la creșterea performanțelor școlii.

Apoi Echipa LTN s-a mărit. Noii colegi au adus contribuții importante, pe diferite planuri, astfel încât, în momentul de față, există o echipă redutabilă profesional și a cărei coeziune crește pe zi ce trece. Rezultatele obținute au avut ca efect mărirea, an de an, a numărului de elevi.

În opinia mea, ceea ce a contat foarte mult în creșterea notorietății și atractivității școlii a fost recunoașterea faptului că pe lângă orele de curs în cadrul LTN se desfășoară o gamă largă de activități vocaționale și non-formale care au darul să îi familiarizeze pe elevi cu viața reală.

Una dintre cele mai importante decizi adoptate la nivelul LTN este desfășurarea proiectului educativ ”La pas prin țara mea”.

În evoluția LTN se remarcă inițierea și adoptarea unor programe educative specifice astfel încât fiecare să contribuie la înfăptuirea obiectivului principal al școlii: asigurarea unei solide pregătiri academice a elevilor, dar și dezvoltarea creativității și personalității acestora.

În acest context, una dintre cele mai importante decizii adoptate de conducerea LTN este desfășurarea programului educativ ”La pas prin țara mea”.

Este evident că în aproape toate școlile se organizează, într-un fel sau altul, diferite excursii. În cadrul LTN este vorba însă de un proiect coerent, care cuprinde excursii realizate de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, pe trasee care nu se repetă. În acest fel, în fiecare an toți elevii școlii noastre au posibilitatea să participe la câte două excursii pe trasee prestabilite, cu durată variabilă. La sfârșitul celor treisprezece ani de studii, principalele trasee și zone ale țării vor fi fost vizitate de elevii noștri.

Ca profesor titular de geografie în cadrul LTN coordonez acest proiect de doi ani. Am însoțit diferite grupuri de elevi din LTN în excursiile organizate până în prezent. Concluzia mea este că acest proiect educativ se constituie într-o reușită. Câștigurile elevilor din toate clasele sunt multiple și îmbracă diferite forme, dacă ținem seama și de faptul că, în cadrul excursiilor se desfășoară în diferite moduri și lecții interdisciplinare.

Până în prezent ați văzut pe blogul LTN multe imagini din excursiile sau taberele realizate.

În săptămâna 23 – 28 aprilie 2018 s-au desfășurat excursiile aparținând celei de-a doua runde din anul școlar 2017 – 2018 (prima rundă de excursii s-a desfășurat în perioada 6 – 8 octombrie 2017).

Tot pe blog veți găsi imagini și înregistrări video din cele mai recente excursii și informații prezentate de profesorii însoțitori sau elevii participanți.