Tot viața și drumurile ei nebănuite…Pe scurt, nu-mi ajungeau banii ca să mă întrețin și căutam cu disperare un al doilea serviciu. Am trimis un CV pe internet la o firmă de care nu auzisem niciodată. Spre marea mea surprindere, am fost sunat să vin la un interviu pentru un job în televiziune cu celebrul Valeriu Lazarov. Nu călcasem în televiziune niciodată. Am avut noroc și i-am plăcut domnului Lazarov care m-a luat în echipa lui. Acest om mi-a schimbat viața. Tot ce am făcut după întâlnirea cu el i se datorează.
Ati absolvit cursurile Facultății de Litere a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, cum v-ați hotărât mai apoi să deveniți jurnalist?
Cred cu tărie că meseria de jurnalist este una profund umanistă deși există foarte muți colegi cu adevărat talentați care au absolvit facutăți tehnice. Atunci când am terminat liceul (și el umanist) eram foarte atras de literatură și de limba română iar meseria de dascăl mi se părea mult mai ofertantă decât cea de jurnalist. În plus, eram copilul unei familii fără mari posibilități financiare iar ideea de a ajunge ziarist părea un moft și nu o chestiune posibilă.
De ce nu v-ați îndreptat de la început spre Facultatea de Jurnalism?
De frică. Facultatea de Jurnalism era la începuturile ei democratice și se scoteau la concurs doar câteva locuri. Oricât de mult aș fi fost atras de ideea de a scrie, perspectivele nu erau promițătoare pentru un tânăr de 18 ani aflat în situația mea.
V-ați gândit vreodată la începutul carierei dumneavoastră de jurnalist că o să fiți managerul unui radio atât de popular cum este Radio România Cultural?
Uneori, și astăzi mă declar uimit de drumurile pe care te poate plimba viața. Eu am ajuns la Radio România Cultural dintr-o întâmplare, după ani de zile în care am fost ziarist de jurnal la Radio România Actualități. În urma unei crize cauzate de rutina acelei munci, am decis să mă mut la alt post. Am făcut un tur al Radioului și am decis că o să lucrez oriunde va fi nevoie de mine. Întâmplarea a făcut ca fosta directoare a postului să aibă nevoie de un prezentator pentru matinal. După încă vreo șapte ani de trezit la 4 dimineața, viața (tot ea) a făcut posibilă responsabilitatea de care am parte astăzi. Prin urmare, răspunsul la întrebarea dumneavoastră este un NU hotărât.
Cum a fost experiența de a fi Head of Content al unor importante festivaluri și emisiuni de televiziune difuzate de TVR, Antena 1 sau Realitatea Tv?
Tot viața și drumurile ei nebănuite…Pe scurt, nu-mi ajungeau banii ca să mă întrețin și căutam cu disperare un al doilea serviciu. Am trimis un CV pe internet la o firmă de care nu auzisem niciodată. Spre marea mea surprindere, am fost sunat să vin la un interviu pentru un job în televiziune cu celebrul Valeriu Lazarov. Nu călcasem în televiziune niciodată. Am avut noroc și i-am plăcut domnului Lazarov care m-a luat în echipa lui. Acest om mi-a schimbat viața. Tot ce am făcut după întâlnirea cu el i se datorează. Experiența de Head of content este una de creator iar televiziunea are o magie care te face să devii captiv. E-o muncă fabuloasă, cu filmări și de 24 de ore fără pauză. Dar magia anulează orice oboseală.
Cum credeți că influențează sau pot influența mijloacele media (TV, radio, telefonul) opinia publică?
Grea întrebare. Când presa a fost denumită a patra putere, autorul acestei expresii avea mare dreptate. Din păcate, în lipsa educației, presa poate influența și manipula lumea întreagă. Presa poate schimba Guverne și președinți, presa poate declanșa războaie, presa poate face mult rău sau foarte mult bine. Conștiința ziaristului nu se suprapune mereu peste interesele patronului. Pe termen lung, răul pe care presa îl face societății se va întoarce împotriva ei. Eu sunt norocos că fac o presă în folosul societății.
Credeți că viziunea proprie a școlii noastre cu privire la modernizarea procesului de învățământ, materializată în „Modelul LTN – Școală pentru viață” are efecte benefice în pregătirea academică a elevilor dar și în ceea ce privește afirmarea creativității și dezvoltarea personalității lor?
Într-o societate normală, cele două concepte (școală și viață) nu pot exista decât împreună. Din păcate, școala uită, în multe cazuri, de sarcina ei fundamentală, aceea de a pregăti noua generație pentru o viață profesională și personală în folosul societății. Este o cangrenă a timpurilor noastre, ale cărei efecte nu le putem bănui astăzi. Liceul Teoretic National a ales să revină la funcția de bază a școlii, devenind din acest punct de vedere un etalon al spațiului educațional românesc.
Cum apreciați inițiativa de a se înființa Consiliul Științific al LTN din care și dumneavoastră faceți parte?
Am fost onorat și de propunere, și mai ales de companie. În calitatea mea de tată, îmi doresc ca băiatul meu să aibă mereu în preajmă modele. Întregul mediu pe care-l asigură LTN este unul în care copiii sunt înconjurați de exemple pozitive. Expunerea unui copil la un astfel de mediu va avea cu siguranță un efect benefic pe termen lung.
Dacă ar fi să transmiteți un gând generațiilor actuale, care ar fi acela?
Fără muncă nu iese nimic. Ca să construiești ceva durabil, trebuie să doară un pic. Dar e durerea plăcută a celui care clădește. Pe mine viața m-a dus pe drumuri nebănuite însă nimic nu ar fi fost posibil fără trudă. Când privesc în urmă, pare că a fost greu. Dar teribil de frumos.
La care întrebare ați fi dorit să răspundeți și pe care eu nu v-am adresat-o?
Având în vedere că acest interviu mi-a dat ceva de furcă…mă întreb dacă nu cumva tu intenționezi să devii jurnalistă…? Între noi fie vorba, ai toate datele ca să reușești. Mulțumesc!
Interviul cu Radu Croitoru a fost realizat Salemi Yasmine, elevă în clasa a X-a.