Warning: Undefined array key "hidden" in /home4/liceu/public_html/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756

„Dacă e vacanță, ce mai faceți la școală?”

Barbulescu Alexandra

Lucrez la Liceul Teoretic Național de doi ani și de fiecare dată când vine vara și cursurile școlilor se finalizează, vacanța devine un fel de concept-stereotip pentru toți cei din jurul meu. Voi explica de ce.

Cunoscuți, familie, prieteni mă întreabă în fiecare vacanță școlară dacă mai merg la serviciu sau ce facem pe timpul verii, că oricum, nu mai sunt copii în școală. Este deja un fenomen răspândit, indiferent de mediu sau nivel intelectual. Lumea parcă se oprește în loc când cursurile școlare se încheie. Așa cred ei…

Școala pare să nu mai reprezinte același lucru sau să aibă legătură cu „învățarea pe tot parcursul vieții” – o paradigmă pe care, cu puțin succes, încearcă să o răspândească mulți specialiști în educație. Școala pare să nu mai fie o oportunitate de a te dezvolta permanent, indiferent că ești elev, profesor sau părinte. E păcat.

Școala noastră – Liceul Teoretic Național sau școala, așa cum o înțeleg eu, nu stă pe loc, nu se închide și nu se măsoară în funcție de vacanțele școlare.

Aici școala se face și de acasă, și din parc și din călătoriile cu părinții pentru că, fiind parte din echipa LTN, părinții fac școală de acasă și se perfecționează în permanență completând munca dascălilor de la catedrele LTN. Dezvoltarea copiilor se realizează în toate mediile unde aceștia se bucură de copilărie. Școala nu se face doar la școală și nici doar cu profesori!

Formare continua LTN

Profesorii din echipa LTN se află în activitate pe tot parcursul verii (și a vieții – aș adăuga). Prin rotație, aceștia formează grupuri de lucru și participă la sesiuni de formare continuă și pregătire a personalului didactic din LTN. Anul acesta, lunile iulie și august, profesorii noștri sunt ocupați cu conceperea unor lecții interdisciplinare care să cuprindă teme semnificative precum: Centenarul Marii Uniri, practicarea unor meserii, experiențe de dezvoltare personală pentru elevii din orice clasă, integrarea în lecție și conștientizarea unor valori indispensabile vieții și multe altele. Toate acestea nu se pot realiza fără efort susținut și muncă în echipă.

Mai mult, profesorii sunt încurajați să învețe și să folosească mijloace IT&C și resursele digitale pe care LTN le pune la dispoziție și care nu sunt puține. A aduce o echipă de peste 50 de profesori la un nivel cât de cât uniform și performant de utilizare a noilor tehnologii nu este deloc un demers facil. Dar vrem ca la anul, când încep cursurile, elevii noștri să aibă parte nu doar de o solidă pregătire academică dar și de experiențe vizuale, dinamice, de dezbateri actuale și atractive, de o relație cu profesorii și părinții neviciată de lipsa de informație sau prăpastia dintre generații.

Ce mai facem vara la școală? Organizăm o sesiune intensivă de Pregătire a Echipei LTN la care va participa tot personalul, didactic și nedidactic care ne va ajuta să realizăm ceea ce se numește „Modelul LTN – Școală pentru viață”. Mai precis, vom lucra timp de o săptămână să implementăm visurile noastre care uneori par nerealiste dar care ne-au însoțit în toți cei 6 ani de activitate până acum: o școală creativă, copii și tineri care își descoperă talentul propriu și preocupările, formarea unor deprinderi și aptitudini care să le folosească realmente în „viața de după școală” tocmai pentru că viața înseamnă să înveți și să nu-ți pierzi entuziasmul cunoașterii, curiozitatea de a afla și voința de a face și de a împărtăși altora ceea ce cunoști. Tot în această perioadă echipa LTN va învăța despre comunicarea eficientă instituțională, cum se realizează evaluarea formativă sau cum reușim, fiecare în parte începând cu noi, să transformăm mentalități și să aducem un progres educației și învățământului în România. Avem atâta nevoie de schimbare și credem, aici la LTN, că schimbarea începe cu noi!

Elevii LTN vin și se bucură la școală și în timpul vacanței: avem o super-grădină în campus care dă roade și merită îngrijită pe tot parcursul anului, la fel ca personalitatea și caracterul Omului. Elevii se întâlnesc și sub coordonarea unor profesori, culeg legumele și fructele, iau masa împreună, socializează și se pregătesc pentru începerea oficială a cursurilor. Cei mici participă la tabere în care sunt integrate lecții interdisciplinare despre ceea ce văd în călătoriile lor, excursiile fiind gândite ca să le completeze disciplinele din programa școlară. Ne dorim să nu încetăm niciodată să învățăm pentru că școala și atmosfera LTN nu sunt un Bau-Bau de care să ne bucurăm că am scăpat odată cu venirea vacanței.

Deci, ce mai facem la școală? Muncim și punem la cale toate proiectele educaționale care vor urma, ne perfecționăm în fiecare zi și căutăm soluții pentru o educație potrivită pentru copii noștri, adaptăm metodele pedagogice la zilele noastre și la evoluția societății.

Eu mi-am dorit să merg toată viața la școală și uite că se întâmplă, în fiecare zi, indiferent de vreme sau vremuri. Am făcut asta ca elev, student, profesor, manager de proiecte educaționale și o voi face și ca părinte. Viața întreagă e o mare școală și sunt bucuroasă să fiu parte din proiectul Liceului Teoretic Național, cu adevărat o „Școală pentru viață”.