Echipa LTN, prezentă la Olimpiada Internațională multidisciplinară alături de Echipa României și Echipa Colegiului Național „Tudor Vianu”
Silvia Moraru, prof. dr. chimie și director LTN:
„Povestea mea începe într-o zi toridă de vară, cum nu am mai trăit în Siberia. Era duminică, 8 iulie 2018, când am aterizat din nou pe meleagurile Siberiei ce aparține unei republici a Federației Ruse – Sakha. Mă bucuram că zborul se sfârșise cu bine și echipajul LTN era bine. De patru ori mai trăisem asemenea experiență, în perioada 2007 – 2011, pe vremea când îmi însoțeam echipa C.N.I. „Tudor Vianu” care participa la Olimpiada multidisciplinară Tuymaada la disciplinele fizică, chimie, matematică și informatică.
Ajungeam așadar din nou aici, cu o echipă mică de doar 3 elevi, să participăm la acest concurs. Pentru prima oară veneam cu juniori (clasa a VIII-a și a IX-a). Emoțiile concursului au fost mari pentru că erau fragezi copiii (Theodora, Adela și Tudor), eram pe meleaguri străine într-o lume a celor mai recunoscute și înalte performanțe școlare. Participau elevi din toată lumea: China, Rusia, Singapore, România și altele.
Pregătirea performanței se face laborios în ani de zile, când copilul deprinde să cunoască, să înțeleagă, să aplice în mod creativ noțiuni, concepte, fenomene, să transcrie într-un limbaj complex de specialitate folosind relații matematice, formule chimice și fizice. De aproape un an lucrez cu o adolescentă, Theodora Gorănel, cu care am reușit o performanță uriașă: am parcurs etapele de cunoaștere ale chimiei anorganice, studiind temeinic aproximativ 6-7 ore săptămânal. Am reușit împreună să parcurgem olimpiadele școlare la chimie, la Concursul Național „Raluca Râpan”, etapa națională, obținând un loc fruntaș. Ea este una dintre elevii cu care am ajuns în Siberia, alături de Tudor Păișanu (matematică) și Adela Sârbu (chimie).”
Olimpiada Internațională multidisciplinară de la Tuymaada, Republica Sakha, ediția 25 / 8-14 iulie 2018.
La această importantă manifestare științifică internațională pot participa echipe invitate de organizatori, cuprinzând elevi din învățământul preuniversitar și care se întrec individual la 4 discipline: matematică, fizică, chimie și informatică. Nivelul academic foarte ridicat al subiectelor de concurs și buna organizare au făcut ca prestigiul acestui concurs să crească semnificativ de-a lungul anilor, fiind astăzi o competiție cu tradiție la nivel internațional.
În acest an, la Olimpiada Internațională multidisciplinară, au participat aproape 200 de concurenți din țări precum: Rusia, China, Kazakhstan, România, Singapore etc.
Echipa României a fost invitată să participe încă de la debutul acestei competiții, în anul 1994. În anul 2007 organizatorii, impresionați de rezultatele obținute de elevii Colegiului Național „Tudor Vianu” al cărui director era doamna prof. dr. Silvia Moraru, au invitat din țara noastră, în afară de echipa României și echipa C.N.I. „Tudor Vianu”.
În acest an, ținând seama de recunoașterea pe plan internațional a activității doamnei prof. dr. Silvia Moraru dar și de afirmarea tot mai evidentă a Liceului Teoretic Național, organizatorii au adresat invitația de participare și echipei școlii noastre. Astfel, în 2018, la Olimpiada Internațională multidisciplinară au participat trei echipe: Echipa României, Echipa CNI „Tudor Vianu” și Echipa Liceului Teoretic Național.
La prima sa participare, Echipa LTN a obținut două premii internaționale
În acest prim an, Echipa LTN a avut o componență mai redusă, fiind formată din 3 elevi (doi elevi au concurat la chimie și unul la matematică).
Este de menționat și un alt fapt cu totul remarcabil. Elevii de la Liceul Teoretic Național au fost cei mai tineri concurenți, având vârste cuprinse între 14 și 15 ani. Criteriile acestea nu s-au dovedit a fi un obstacol iar elevii noștri au obținut două premii:
- Theodora Gorănel, elevă în clasa a VII-a: Medalie de Bronz la chimie
- Tudor Păișanu, elev clasa a VIII-a: Mențiune la matematică.
Nu ar fi reușit aceste performanțe fără coordonarea dascălilor:
- Prof. dr. Silvia Moraru – chimie
- Prof. Daniel Petriceanu – matematică
- Prof. Iulian Vlăduțu – matematică
În cadrul Festivității de premiere, doamna prof. dr. Silvia Moraru, director și fondator al LTN a primit o medalie și o diplomă specială de recunoaștere a contribuției și participării la Olimpiada internațională. O astfel de recunoaștere au obținut doar trei profesori coordonatori din toți cei care au fost prezenți anul acesta la competiția multidisciplinară.
Echipa LTN le adresează tuturor felicitări și își exprimă încrederea că acesta este doar începutul unei frumoase cariere academice pentru elevii care își descoperă aici pasiunile și interesele și reușesc să le transforme în performanțe!