Ora de lectură – ALTfel de educație

Știm că este important ca elevii să citească dar în același timp realizăm că trebuie să îi ajutăm să descopere bucuria lecturii, iar acest lucru necesită activități creative și captivante prin care să le încurajăm gustul pentru lectură. La Liceul Teoretic Național ne preocupăm constant de cum îi ajutăm pe copii să-şi dezvolte imaginaţia şi creativitatea, le creăm deprinderi de ascultare şi le mărim capacitatea de concentrare. Copiii vor percepe astfel lectura ca pe un lucru pozitiv în viaţa lor, îşi vor îmbogăţi vocabularul, vor fi încurajaţi să se exprime, îşi vor dezvolta curiozitatea şi îşi vor petrece timpul într-un mod plăcut.

Pornind de la ideea că este timpul să trecem la acțiune pentru a promova lectura în școală și nu numai, doamna profesor documentarist Roxana Neacșu ne-a invitat în biblioteca Liceului Teoretic Național pentru o altfel de oră de lectură.

Elevii clasei pregătitoare și clasei I B au răspuns cu entuziasm acestei invitații și nerăbdători și curioși au pășit în lumea poveștilor din bibliotecă. Primul pas făcut în sala de lectură a fost însoțit de șoapte de uimire și multe zâmbete. Copiii au cercetat fiecare colțișor al sălii de lectura, s-au bucurat de cărți și de atmosfera caldă și primitoare. Pe unul din rafturile bibliotecii, au descoperit câteva jucării cunoscute și ușor, ușor, au intrat în minunata lume a poveștilor prin intermediul jucăriilor și al cărții atât de atent aleasă de către profesorul documentarist: „Povestea jucăriilor”, apărută la Editura Litera, colecţia Disney. Cu toate că povestea era una cunoscută de majoritatea copiilor, au ascultat-o ca și cum ar fi fost prima dată.

Și cum ideile bune vin prin experimentare și colaborare, ne-am propus să mai organizăm astfel de ore inedite, transformând școala și procesul de învățare într-o poveste de succes.