Warning: Undefined array key "hidden" in /home4/liceu/public_html/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756

Halloween la LTN

Anca Moraru

Devenită deja tradiție, parada costumelor înfricoșătoare de Halloween este un prilej, pentru mici și mari, în comunitatea LTN să ne împrietenim cu neîmblânzitul din noi.

Halloween, etimologic All Hallows’ Eve, în traducere Holly Evening (seară binecuvântată) își are originea într-un obicei precreștin, păgân, de a oferi recunoaștere zeităților/elementelor naturale sau supranaturale nebenefice pentru a câștiga bună-voința și protecția acestora. În alte cuvinte, răul este îmblânzit și astfel trece de partea binelui, pentru a oferi protecție împotriva altor elemente rele. Același tip de simbolistică îl întâlnim și în simbolistica statuilor ce ornează fațada catedralei Notre Damme din Paris.

Revenind la Halloweenul LTN-ist, pentru noi este o bună ocazie să ne exersăm, la școală și în familie, abilitățile artistice și imaginația în sculptarea dovlecilor, care la fel ca în legendă, ne vor lumina drumul prin necunoscutele vieții. Este totodată o ocazie să ne descoperim latura jucăușă și pusă pe șotii și să o transpunem într-un costum care ne aduce aminte că suntem cu toții creativi, inspirați, liberi și neînfricați în a ne explora diverse laturi ale personalității. Niciun costum nu seamănă cu celelalte, iar machiajele sunt prilej de a deprinde abilități noi, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Pe scurt, o zi pe an, ne permitem să ne arătăm în fața prietenilor în felul mai special și nesupus în care doar spiritele și zeitățile antice aveau privilegiul de a o face, iar experiența ne arată că ne înțelegem foarte bine și în felul acesta.