Mare bucurie de toamnă pentru cei mai mici elevi

Madalina Zavoianu

Mulți bucureșteni ajung la plimbare în Mogoșoaia, dar probabil puțini dintre aceștia cunosc locul, parcă rupt din altă lume, numit Green Mogo. Aici, gazda noastră, Felicia, ne-a întâmpinat plină de zâmbet și ne-a poftit în frumosul ei Centru, unde, cei mai mici elevi ai Liceului Teoretic Național, clasa pregătitoare, au avut ocazia să afle tot felul de lucruri interesante. Li s-a povestit despre ce înseamnă o clădire verde, eco, despre materialele de construcție ecologice, despre reciclare. Copiii au fost invitați să descopere ce este verde (eco) în respectivul spațiu, și a fost surprinzător, pentru noi adulții, să le urmărim raționamentul. Comentarii de genul, „uite, am descoperit niște perdele verzi!”, care erau verzi la propriu, sau răspunsuri de genul „și eu renovez!” la întrebarea cine face reciclare (selectivă), au dat ocazia instructorilor să le mai explice încă o dată, pentru a le clarifica și fixa noțiunile.

După o plimbare în curtea foarte generoasă a centrului Green Mogo, inclusiv în grădina de pe acoperiș, am folosit darurile bogatei toamne pentru a face, pe echipe, lucrări de artă care să o portretizeze. A fost o distracție maximă. Copiii au folosit imaginația lor debordantă pentru a crea râuri care se varsă în mare, care se varsă în ocean, pentru a face tot felul de forme, chiar și construcții. Au colaborat extraordinar de bine împreună și nu pot să nu menționez că au impresionat-o pe gazda noastră cu creativitatea dar și cu organizarea lor. Toate castanele, măceșele, frunzele, nucile, roșcovele, bețigașele și pietricelele au ajuns imediat la loc în recipientele din care ieșiseră, pentru că micile mânuțe au fost la fel de harnice și la strâns.

Copiii au servit un prânz delicios pregătit de bucătarul nostru iscusit, completat cu diverse preparate specifice toamnei aduse de gazdă. Servită în aer liber, la umbra unui cireș cu frunze galbene și arămii, parcă orice masă este mai gustoasă! Copiii nu numai că au observat toamna, dar s-au bucurat din plin de razele călduțe ale soarelui, filtrate de ramurile pomilor.

După masă am pășit și pe aleile parcului Palatului Mogoșoaia, unde natura ne-a oferit un tablou spectaculos. Nu numai că am aflat tot felul de istorioare despre Palat, ctitorii acestuia, clădirile din jur și rolul lor, dar copiii au alergat, s-au bucurat de aer și de LABIRINT! Făcut din gard viu, labirintul din fața Palatului a fost un loc de joacă fabulos, printre care micii temerari s-au pierdut, găsit, pândit, regăsit, alergat, într-un cuvânt, distrat. Nu au omis nici să îi dea emoții doamnei învățătoare, alergând parcă prea aproape de malul lacului, așa cum le stă bine unor mici ștrengari.

Un pic mai obosiți, pe drumul de întoarcere, în microbuz, și-a admirat fiecare colecția de frunze minunat colorate și a mirosit cu nesaț amintirea înmiresmată de la Green Mogo, săculețul cu lavandă recoltată chiar de acolo.

Am mai adăugat câteva amintiri frumoase la colecția noastră! Abia așteptăm să revenim și pentru anotimpul iarna, să vedem ce surprize ne va oferi!