Warning: Undefined array key "hidden" in /home4/liceu/public_html/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756

Vizită la Batalionul 2 Infanterie Călugăreni

Diaconu Danut Gheorghe

Vineri 19 octombrie 2018, elevii clasei a VIII-a din cadrul Liceului Teoretic Național se pregătesc să plece în vizită la Batalionul 2 Infanterie Călugăreni. Însoțiți de către doamna director adjunct, prof. Rodica Paliga, de către domnul diriginte prof. Dănuț Diaconu, alături de domnul general în rezervă Virgil Bălăceanu, cel care a făcut posibilă această experiență interesantă, elevii au pornit spre sediul batalionului aflat pe șoseaua Olteniței.

După aproximativ o oră de mers am ajuns în interiorul bazei militare.

Imediat, cei 11 elevi participanți au fost preluați de către comandantul unității, care ne-a primit foarte cald și nerăbdător să le împărtășească micuților din tainele meseriei militarilor.

Împărțiți pe două plutoane, cei mai mici infanteriști au învățat prima dată despre însemnele batalionului, începând cu steagul de luptă al unității, până la steagurile plutoanelor. Domnul comandant le-a solicitat sprijinul în vederea descifrării simbolurilor de pe stema națională. Elevii școlii noastre au fost la înălțime și rând pe rând au prezentat opinia lor despre fiecare dintre simbolurile de pe stemă.

Apoi a urmat instrucția de front unde elevii au fost deprinși cu salutul militar și cu alinierea în formație. După o scurtă pauză de hidratare s-a trecut la prezentarea tehnicii din dotarea unității. Primele au fost TAB-urile, de tip C-77, care i-au cucerit, mai apoi a urmat o spectaculoasă plimbare cu aceste transportoare, nu înainte de instruire și de echipare cu căști de protecție.

Următoarea etapă a vizitei a fost inspectarea standurilor cu armament specific infanteriei: puști, pistoale, mitraliere, aruncătoare de grenade, mitraliere antiaeriene, trasoare. Cel mai mult le-a plăcut la instruirea cu pistolul cu laser, unii dintre ei testându-și cu succes abilitățile de ochitori.

După armament a urmat mergerea în câmpul tactic, unde am fost preluați de cercetași. Aici am văzut cum se poate realiza un nod, cum se pot construi corturile și adăposturile în pădure și cum putem tăia un copac având la îndemână doar o sfoară specială. Tot aici cei din plutonul de sanitari ne-au prezentat câteva manevre de acordare a primului ajutor în cazul unor plăgi și cum să punem un garou în vederea opririi hemoragiei.

Ultima etapă a vizitei noastre s-a desfășurat în sala de sport a batalionului ce poartă numele unui erou al lor, Adrian Leu. În sală elevii au fost provocați cu succes de domnul instructor, multiplu campion la judo la activități fizice intense și au făcut față cu succes.

La ieșire, toți elevii au depus câte o floare și au aprins o lumânare la monumentul eroului Leu, aducând astfel un frumos omagiu unui om care a fost capabil de gestul suprem pentru țara sa.

După atâta instrucție, elevilor noștri li s-a făcut foame, drept urmare am fost invitați la popota unității, unde au servit prânzul. După servirea mesei, am plecat spre școală cu amintirea unei experiențe minunate, în mijlocul militarilor.

Această vizită este parte a programului educațional „Mai mult decât Școala Altfel”, dezvoltat de către Liceul Teoretic Național în cadrul „Modelului LTN – Șcală pentru viață” și a fost proiectată cu sprijinul domnului general Virgil Bălăceanu, căruia îi mulțumim pe această cale. De asemenea, școala noastră a ținut să marcheze și Centenarul Marii Uniri, prin includerea unor vizite la unități militare, deoarece realizarea Marii Uniri nu se putea face fără jertfa supremă dată de ostașii români pe câmpurile de bătălie ale Primului Război Mondial.

Mai jos o să redăm câteva mărturii și impresii ale participanților la vizită, toți elevi ai clasei a VIII-a din cadrul LTN:

Niculae Adda:
Mi s-a părut o experiență frumoasă și interesantă din care am putut învăța multe. Ambientul și mâncarea de acolo m-au convins că armata este o opțiune serioasă pentru viitor.

Benguș Ștefan:
Vizita la Batalionul 2 Infanterie Călugăreni m-a făcut să îmi doresc să devin militar. Am văzut cum arată atât pe interior cât și pe exterior TAB-ul. Observarea și testarea armamentului de infanterie cât și echipamentele de supraviețuire în condiții vitrege mi s-au părut de asemenea interesante.

Tudorache Sânziana:
Părerea mea legată de vizita la Batalionul de infanterie este una foarte bună, deoarece am avut ocazia să mă plimb cu TAB-ul și să îmi testez abilitățile de ochire cu ajutorul pistolului ca laser. Comandantul unității s-a purtat foarte frumos cu noi și ne-a învățat gradele militare.

Badea Călin:
A fost foarte interesant, am învățat foarte multe lucruri despre TAB și despre arme. Domnul General Virgil Bălăceanu ne-a asistat pe tot parcursul vizitei și ne-a povestit experiența dumnealui din război. Aș vrea să mai merg odată!

Gorănel Teodora:
Mie mi-a plăcut foarte mult la Batalionul de Infanterie, mai ales atunci când mi-a fost prezentat TAB-ul și l-am testat într-o scurtă plimbare. Tot interesant a fost și când mi s-au prezentat armele și modul lor de funcționare.