Warning: Undefined array key "hidden" in /home4/liceu/public_html/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756

Bursa „Centenarul Marii Uniri”

Paliga Rodica

Vineri, 19 octombrie anului de grație 2018, o zi obișnuită.
O zi obișnuită ar spune oricine.
Da, așa ar părea, dar pentru noi – elevii, profesorii, întreaga echipă LTN, ziua de 19 octombrie a căpătat esențe puternice.
De ce?
Pentru că mica noastră comunitate școlărească și-a propus să omagieze Armata Română, sărbătorită în fiecare an în ziua de 25 octombrie – zi serbată în România încă din anul 1921.

De aceea în acest an aniversar al Centenarului Marii Unirii, am ales să mergem în vizită la o unitate militară. Și cum în vizită și, mai ales, la aniversare se oferă cadouri, am mers și noi și am oferit cadoul nostru omagial: o Bursă dedicată Centenarului Marii Uniri pentru un elev recomandat de Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) ca urmare a interesului deosebit arătat de el învățăturii, elev pe care școala noastră îl va ajuta în determinarea lui de a-și urma visele. Liceul Teoretic Național derulează un program de burse, „Primește o șansă pentru educație”, prin care oferă condiții de școlarizare complete elevilor cu rezultate bune la învățătură și pentru care șansa de a beneficia de o educație de calitate, performantă, nu este la îndemâna părinților lor. În prezent trei elevi bursieri fac parte din familia LTN până la finalizarea studiilor liceale.

Așadar, la ora dimineții stabilită pentru plecarea noastră, însoțiți de domnul Virgil Bălăceanu, general locotenent în rezervă, ne-am îndreptat spre unitatea militară, unde urma să se desfășoare activitatea noastră.
Aici ne-au întâmpinat militarii Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” și, la vederea lor, a ținutei lor, a drapelelor cu care ne-au primit, a imnului național pe care l-au intonat – și noi împreună cu ei – am înțeles că emoțiile ne vor fi mai mari decât ne-am fi așteptat.

Elevul de clasa a V-a, care a primit bursa LTN pentru copiii dornici să își urmeze pasiunile și să să devină din ce în ce mai buni în domeniile pe care și le aleg, Darius Pârvu, a fost cel mai emoționat. În ciuda soarelui cald de octombrie, mânuțele îi tremurau ca de frig cumplit atunci când a primit din partea direcțiunii LTN simbolurile liceului alături de eșarfa albă a Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, în curtea unității militare, în fața colegilor lui.

Emoționat și îmbujorat s-a integrat perfect în grupul noilor lui colegi și ne-a mulțumit tuturor timid. Darius este din această zi nu doar un membru al familiei LTN, ci și un simbol al omagiului pe care comunitatea noastră a dorit să-l aducă în acest an Armatei Române: tatăl lui Darius este militar care a activat în teatrele de operațiuni în Afganistan, la momentul când fiul său primea bursa LTN, el se afla în Australia la jocurile „Invictus” de unde s-a întors cu o medalie fruntașă. Jertfa și curajul acestor oameni nu pot fi niciodată apreciate îndeajuns, dar, în școala noastră încercăm să conștientizăm și să informăm elevii despre meritele românilor din cât mai multe domenii.

Apoi ziua s-a desfășurat și s-a încheiat perfect. Cu toții am fost recunoscători Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” pentru că ne-a găzduit și ne-a dat prilejul de a ne bucura de bogăția de informații teoretice, dar mai ales practice, pe care toți elevii le-au apreciat în mod deosebit. Ne-am despărțit cu greu, dar cu promisiunea reîntoarcerii și cu alte ocazii și nu doar aniversare.