Ziua Națională a României la LTN
Pregătirile pentru sărbătorirea Zilei Naționale încep cu mult înainte în Liceul Teoretic Național. Mai ales anul acesta al Centenarului Marii Uniri, preocupările au fost cu totul deosebite. Ziua Națională nu e doar o zi de bifat în agendă, ci un demers de conștientizare, de informare și de formare a mentalităților elevilor, astfel încât apartenența la marea familie a cetățenilor României să devină parte integrantă a spiritului și personalității adultului de mai târziu.
Profesorii din cadrul LTN au participat la pregătirile pentru Ziua Națională încă de la cursuri și de la activitățile extracurrriculare, îndrumând și sprijinind elevii pentru realizarea de proiecte care au încurajat imaginația tinerilor în diferite forme de manifestare culturală. S-au pregătit expoziții inspirate din cultura tradițională și folclor autohton, produse digitale care combină personaje purtând portul popular, lansări de carte și realizarea celui de-al treilea număr al Revistei LTN având ca temă principală Centenarul Marii Uniri. Prin toate activitățile educaționale organizate în cadrul LTN în acest an școlar, România s-a văzut prin ochii elevilor de toate vârstele.
Alături de copii, părinții au fost implicați în organizarea activităților dedicate Zilei Naționale. Cu mic, cu mare ne-am purtat cu mândrie costumele populare, ia, opincile sau pălăria cu ciucuri de călușar. Toate au fost parte a Horei Unirii care ne-a legat pe toți în ritmuri tradiționale, în aplauzele colegilor și ale părinților invitați să participe la această sărbătoare.
Pentru că 1 Decembrie reprezintă și o lecție de istorie, Festivitatea LTN din anul Centenarului Marii Uniri a început cu Imnul României pe versurile lui Andrei Mureșanu. Lecția de istorie despre ziua aceasta ar trebui predată cam așa: Imnul României a fost scris la 1848, anul Revoluției pașoptiste. În ziua de 1 Decembrie se sărbătorește Marea Unire din 1918, atunci când poporul român din mai multe teritorii își proclamă unirea într-o singură Românie cu o hartă aproape de cum o cunoaștem și astăzi. Suntem convinși că istoria contribuie la formarea opiniilor și valorilor fiecărui elev. Astfel, prin vocația dascălilor de a face din istorie nu doar o disciplină sau o formă de manifestare artistică, ne putem gândi la formarea unei adevărate stări de spirit a elevilor care învață la Liceul Teoretic Național.
Festivitatea a continuat cu premierea Elevilor Lunii din lunile septembrie, octombrie și noiembrie, elevi care devin exemplu pentru colegii lor prin rezultatele la diferite competiții sau prin conduita lor în școală. Tot un exemplu și o ocazie de inspirație a fost și prezența domnului plutonier major Cătălin Pârvu, militar veteran rănit pe câmpul de luptă din Afganistan și premiant al jocurilor olimpice Invictus din Australia. Acesta a vorbit copiilor despre mândria de a servi țara, despre perseverență și vocație.
O surpriză inedită a fost Corul Echipei LTN care a abordat un repertoriu tradițional, acoperind ritmuri din toate regiunile României. Hora Unirii începută de elevii claselor primare și continuată de toți cei prezenți la Festivitatea dedicată Zilei Naționale nu a făcut decât să întregească această zi care pentru Liceul Teoretic Național este una dintre cele mai importante sărbători.
La mulți ani România!
„Tot anul Centenarului ne-a oferit ocazia să ieșim puțin din cotidian și să ne oprim pentru a ne pune niște întrebări. Cel puțin așa am experimentat eu acest an. Toate manifestările desfășurate m-au făcut să-mi pun întrebări de genul: 100 de ani – puțin, mult, suficient pentru a ne suda ca popor? Comentarii de genul „La mulți ani, România! Eu plec în x, y, z țară” m-au făcut să mă gândesc de zece ori înainte de a formula dorințe pe aceeași idee, a plecării, înainte de a mă îmbăta cu mirajul țărilor unde viața pare mai ușoară și mai așezată.
Toate aceste gânduri care deja se transformau în sentimente profunde, de apartenență măcar geografică, au izbucnit sub formă de șuvoi de lacrimi atunci când copiii noștri au cântat imnul României. Pe de o parte, m-a impresionat profund demnitatea, seriozitatea și implicarea cu care au cântat din tot sufletul acel cântec. Mi se părea ireal cum din trupușoarele acelea mici putea să țâșnească un sunet atât de puternic, răsunător, și pentru mine cutremurător din temelii. Încă o dată, versurile imnului coroborate cu versurile Horei Unirii, toate pornind din piepturi mici de copii, m-au făcut să văd România așa cum e ea, formată din mulți oameni inimi și suflete minunate.
Elevii mai mari m-au impresionat cu articolele lor din revista LTN, în care au vorbit despre locurile de o frumusețe ireală din țara noastră, de invențiile importante ai marilor români oferite lumii întregi, de istoria noastră care ne-a format așa cum suntem, de viitorul nostru reprezentat de ei, de copiii noștri speciali. Adăugăm și o expoziție de lucrări la care ei au muncit de multe săptămâni încoace, și avem un eveniment care, cu siguranță, i-a marcat pe toți cei prezenți și i-a făcut să-și pună cel puțin tot atâtea întrebări ca și mine și să simtă cum inima noastră de români nu poate să bată altfel decât românește!”