Warning: Undefined array key "hidden" in /home4/liceu/public_html/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756

„My friend from another country” – Educația non-formală spre noi orizonturi multiculturale

În contextul societății actuale, conștientizăm din ce în ce mai mult importanța empatiei dar și a înțelegerii interculturale, valori în urma cărora s-a stabilit obiectivul proiectului ”My friend from another country”, și anume dezvoltarea abilităților de comunicare și socio-emoționale ale copiilor, prin interacțiunea cu alte culturi. Acest proiect a reprezentat oportunitatea perfectă, pentru ca elevii claselor primare din Liceul Teoretic Național, să interacționeze și să socializeze cu elevi de aceeași vârstă, dintr-o altă țară, dar și cu o cultură total diferită de a noastră.
Astfel, Liceul Teoretic Național și Tenby International School – Malaezia au început o frumoasă colaborare, prin intermediul căreia oferă posibilitatea elevilor implicați în proiect, de a cunoaşte diferite aspecte ale vieţii dintr-un mediu complet diferit, de a lua contact cu o cultură deosebită prin intermediul limbii engleze pe care o exersează în timpul programului și de a-și lărgi orizonturile cu privire la diversitate și spirit de colaborare.

Stabilirea de legături între elevii din România și cei din Malaezia s-a făcut prin intermediul scrisorilor. De la cei mai mici, elevii clasei pregătitoare, și până la cei mai mari, elevii clasei a IV-a, entuziasmul, dorința de cunoaștere și de a-și forma noi cercuri de prieteni, nu s-au lăsat așteptate, atunci când au primit ca sarcină de lucru să scrie câte o scrisoare pentru elevii din Malaezia, cu tema „Crăciunul în România”. Elevii s-au pregătit cu scrisori, desene și mesaje, care mai de care mai creative, mai originale, mai neașteptate. Desigur că întrebările nu au ezitat să apară, și așa am început să aflăm câteva lucruri noi despre Malaezia dar și despre școala cu care clasele din LTN vor colabora.

Cu puțin timp înainte de sărbătorile de iarnă, elevii Liceului Teoretic Național, au primit o vizită surpriză, a reprezentantei Tenby International School – Malaezia. Surpriza a fost și mai mare când li s-au înmânat și primele scrisori din Malaezia, în care au descoperit cu emoție, gândurile altor copii, așternute pe hârtie. Atât prin intermediul scrisorilor, cât și prin descrierea făcută de profesorul reprezentant al școlii din Malaezia, copiii au aflat lucruri noi și interesante despre tradiții și obiceiuri dintr-o țară cu o cultură diferită.

Copiii au pornit în această nouă aventură mânați de curiozitatea specifică vârstei dar și de nevoia de comunicare, de interacțiune și cunoaștere. Corespondența prin scrisori le oferă oportunitatea copiilor de a se exprima liber și creativ, exact așa cum simt să o facă, exersând în același timp, atât o limbă străină, cât și scrierea, iar pentru cei mai mari, redactarea unei scrisori.

Pe lângă corespondența prin scrisori, ne-am propus ca în cadrul acestui proiect să îmbinăm mijloacele tradiționale de comunicare cu cele moderne, iar în perioada următoare ne dorim ca elevii să comunice și prin utilizarea mijloacelor TIC, desfășurând practic lecții în timp real alături de prietenii noștri din Malaezia.

„My friend from another country” este un proiect care promovează multiculturalitatea și consolidarea dimensiunii globale a educaţiei prin încurajarea cooperării dintre instituţii de învățământ din țări diferite, îmbunătăţirea calitativă şi cantitativă a cunoaşterii limbilor străine, sensibilitatea faţă de alte culturi, stabilirea de relaţii de cooperare și prietenie între elevi.