Lansare de carte Lunus Plinus și Andrei, pe Pământ nu Faci ce Vrei!

Lansarea de carte Lunus Plinus și Andrei, pe Pământ nu Faci ce Vrei! care a avut loc în decembrie a fost un real succes si o surpriză plăcută pentru elevii noștri. Desenele copiilor din clasa întâi au fost selectate pentru a fi publicate. Prin aceste lansări, prin orele de lectură din bibliotecă încercăm în permanență să deschidem copiilor o nouă lume: a comunicării și a dragostei pentru carte.

Când joaca este luată în serios și nu ne e frică să intrăm în joc, surprizele apar. Așa a fost cu evenimentul dedicat lansării de carte. Totul a început cu o provocare, să scriem ceva, să desenăm ceva despre prietenie, despre ceea ce ne este drag. Toți elevii au fost invitați, însă nu toți au fost la fel de implicați. A fost o activitate oarecare din programul de afterschool, însă de data aceasta profesorul a trimis toate lucrările către autoarea Andreea Mincu. Copiii au știut acest lucru, dar nu s-a făcut prea mare caz, pentru că profesorul din LTN consideră că trebuie să facem lucrurile de dragul lor, nu de dragul recompenselor, nu de dragul competiției. De atunci au trecut 2 luni și totul părea să fie uitat, o activitate oarecare din programul de afterschool.

La început de decembrie am fost anunțați că în cadrul Bibliotecii LTN vom avea o lansare de carte. Prima noastră lansare de carte în cadrul Bibliotecii LTN, dar cu siguranță nu ultima. Știam că autoarea și editura au selectat câteva lucrări spre a fi publicate în cartea Lunus Plinus și Andrei, pe Pământ nu faci ce vrei, însă am păstrat acest aspect pentru a le surprinde pe chipuri uimirea și pentru a-i face pe elevi să înțeleagă că recompensele pentru lucrurile făcute temeinic apar atunci când te aștepți cel mai puțin. Lecția pentru viață de azi este: Pune pasiune în ceea ce faci în fiecare zi, fă lucrurile cu seriozitate și bucurie și nu aștepta nimic în schimb. Viața este cea care te recompensează atunci când te aștepți cel mai puțin.

Am întrebat-o pe Andreea Micu care este povestea acestei cărți?

„Îmi doream să scriu povești pentru copii de foarte multă vreme. Ideea de a scrie povești a fost mereu un simbol al unei alternative la rațional, la calcule și ordine, care reprezintă trăsături de bază ale profesiei mele de zi cu zi. Însă nu am avut curajul să fac pasul de la cititor la scriitor, până când nu am devenit mamă. Și… deși am pornit cu gândul de a scrie doar o poveste, mai mult ca să îmi demonstrez că pot și că îi voi face mândri pe copiii mei, în momentul în care am pus punct ultimei propoziții din carte, am știut că acesta e abia începutul.

Așa că prima carte, Lunus Plinus și Andrei în Țara lui Faci ce Vrei – lansată acum un an – a fost urmată de alte două volume, Lunus Plinus și Miracolul Crăciunului și Lunus Plinus și Andrei pe Pământ nu Faci ce Vrei, apărute la final de noiembrie 2018.

În prima poveste din serie – Lunus Plinus si Andrei în Țara lui Faci ce Vrei, cititorii îl vor descoperi pe Andrei, care adoră să privească cerul înstelat prin telescopul său. Cel mai mult însă iubește Luna, pentru că acolo se află Țara lui Faci ce Vrei, regatul unde locuiesc Lunii Plini și unde…orice îți dorești, pe loc poți să împlinești. Iar când regele Lunus Plinus îl cheamă pe Andrei în ajutor, pentru a salva Țara lui Faci ce Vrei de la pieire, încep o serie de aventuri amuzante, dar și pline de emoție, prin care copiii vor descoperi cele cinci simțuri (si nu numai).

În ”Lunus Plinus și Miracolul Crăciunului”, cel de-al doilea volum, cititorii îl vor regăsi pe Lunus Plinus, regele jucăușilor locuitori din Țara lui Faci ce Vrei, care îl zărește pe prietenul său pământean, Andrei, în timp ce scrie o scrisoare unui anume Moș Crăciun. Se spune că toți copiii de pe Pământ îl așteaptă în fiecare an cu nerăbdare. Oare Moșul chiar reușește să le împartă cadouri tuturor într-o singură seară? Îndemnat de curiozitate și dornic de aventură, Lunus Plinus, însoțit de simpaticul Lunel, se hotărăște să îl viziteze personal pe Moș Crăciun, în casa lui de la Polul Nord, pentru a descoperi Miracolul Crăciunului.

În ”Lunus Plinus și Andrei, pe Pământ nu Faci ce Vrei!”, cel de-al treilea volum, cu o structură narativă mai complexă, vom face cunoștință cu regina cuvintelor bune – Bunătatea – o pasăre care cutreieră cerul în lung și în lat pentru a veni în ajutorul oamenilor. Dar când aceasta se hotărăște să îi părăsească pe pământeni și să se mute în Țara lui Faci ce Vrei, Andrei știe că trebuie să facă tot posibilul pentru a o aduce înapoi. Și, cum altfel, decât cerându-i ajutorul lui Lunus Plinus? Dar Lunus și familia sa aduc pe Pământ un mesaj neobișnuit din partea Bunătății: aceasta va reveni acasă doar dacă pământenii vor îndeplini o misiune. De fapt, cinci misiuni, aproape imposibile. Urmează o călătorie fascinantă prin cele cinci anotimpuri (da, da, cinci!), în care florile, păsărelele, Babele de Martie, peștii, năvoadele, Sânzienele, strugurii, copacii, lupii, colindele, torțele, Plugușorul, Baba Dochia și Dragobetele îi vor aduce pe Andrei și pe toți cei care îndrăgesc poveștile mai aproape de marele secret al frumuseții lumii: Iubirea.

La ilustrarea cărților, am lucrat cu buna mea prietenă, Alina Mărgulescu, designer vestimentar, artist grafician și fondatoare a brandului MAM. Și pentru Alina, ilustrarea unei cărți pentru copii a fost un proiect inedit, dar am făcut echipă foarte bună, iar desenele ei i-au încântat pe copii. Eu îmi doream ilustrații luminoase, pure, mai degrabă apropiate de stilul clasic, care să le reamintească un pic copiilor de farmecul cărților de odinioară. Iar Alina, cu imaginația ei bogată, a folosit multă culoare și forme rotunde, iar personajele create emană optimism și spirit ludic.
Cărțile sunt o bijuterie editorială – de la copertă, la hârtia aleasă și modul de execuție, grație echipei minunate de la Baroque Books & Arts.

Un alt aspect inedit în ultimele două volume din seria Lunus Plinus și Andrei este acela că am inclus în ele desene și scrisori ale copiilor din diverse școli și licee atât din București, cât și din țară. Copiii au participat la un concurs, iar cele mai bune lucrări au fost selectate pentru publicare în cărți. Iar desenele și scrisorile lor au legătură cu subiectul și contribuie chiar la firul narativ. Există printre câștigători și elevi ai Liceului Teoretic Național, pe care îi felicit din inimă! Desenele lor sunt acum în librăriile din toată țara! Să fie mândri de ceea ce au realizat.
Cred că o poveste se desăvârșește atunci când e citită; am încercat să îi captivez pe micii cititori încă de pe acum, pentru că prin desenele și scrisorile trimise, au devenit și ei, în mod palpabil, parte din aventurile lui Lunus Plinus și ale lui Andrei.”