De la repetiții la realitate

Liceul Teoretic Național face ceva extraordinar pentru elevii săi astfel încât aceștia să fie oameni integri, cu o mare capacitate de adaptare, cu un mindset deschis și pozitiv. Pentru a realiza un așa lucru, deloc ușor, Echipa LTN a conceput o serie de programe educative, care să îi scoată pe elevi din rutina orelor de zi cu zi. Unul dintre aceste programe se numește „Învață de la viață” și constă în mijlocirea unor întâlniri memorabile, cu mentori de la care avem cu toții multe lucruri de învățat și care se pot constitui în adevărate modele pozitive pentru tineri. Mai mult decât atât, acești mentori provin din mediul nostru: părinți, bunici, prieteni, cu alte cuvinte, comunitatea LTN.

Un astfel de model este dl. dr Alexandru Scafa, medic cardiolog, care cu o  mare disponibilitate și dragoste pentru copii a acceptat invitația noastră de a participa la acest program, la secțiunea „Educație sanitară”, realizând prelegeri despre „Metode de prim ajutor” la clasa a V-a.

Vă puteți imagina entuziasmul celor mici când vine vorba de a face un curs practic, în care își pot exemplifica cunoștințele și talentele. Au fost extraordinar de entuziasmați de interacțiunea dintre ei, lucrând pe echipe pentru a acționa asupra unor manechine concepute special pentru a exersa tehnicile de acordare a primului ajutor. Echipele s-au luat la întrecere, care rezistă mai mult și care execută mai corect manevra numită compresie toracică, una dintre tehnicile de resuscitare. Au executat cu succes și alte tehnici de resuscitare, despre care au învățat că ajută la pomparea sângelui în creier și inimă sau că ajută la alimentarea cu oxigen a circulației sanguine.

După așa o lecție, despre viață și salvarea ei, vă dați seama cu cât interes așteaptă următoarea întâlnire, pentru care trebuie să se pregătească cu scenarii și informații exacte pe care trebuie să le dea atunci când sună la 112. Mai mult decât atât, exercițiul va fi ca ei chiar să sune și să vorbească cu un operator, exact ca și cum ar suna la urgențe!

Eu una am emoții doar când mă gândesc la asta!

Acești elevi, care învață la Liceul Teoretic Național sunt norocoși că au parte de astfel de experiențe care îi vor ajuta, cu siguranță, să fie destoinicii adulți de mâine, exact ca mentorii lor!