Vinerea trecută, un grup de mici exploratori entuziaști de la Liceul Teoretic Național au participat la cea de-a doua excursie la Green Mogo, un centru educațional unic despre mediu, situat chiar în afara Bucureștiului. Într-o zi atât de rece și mohorâtă, întâmpinarea plină de căldură a Feliciei, a lui Marius și a echipei lor a fost deosebit de plăcută. Intrând în spațiul atelierului decorat cu mult lemn și culori vesele, cu fereastra uriașă care cuprinde toată energia solară, ne-a făcut pe toți să ne simțim imediat ca acasă.
De data aceasta ne-am aventurat direct în minunata lume a mâncărurilor – Andreea ne-a servit cu gustări sănătoase, fructe, nuci, alune și alte produse crocante, acompaniate de un ceai de fructe delicios, preparat de Mihaela. Încă sub influența acestor arome am învățat despre calea pe care mâncarea noastră o urmează, din locul în care a fost cultivată și până în farfuriile noastre. Apoi ne-a fost prezentată o diversitate fermecătoare de alte produse din întreaga lume: legume binecunoscute, ierburi cultivate în casă, fructe tropicale, borcane de gem și condimente uscate.
Sosise timpul să ghicim proveniența lor: chiar crește levănțica la Green Mogo? Cum putem mânca iarna pepeni proaspeți, când în România se pârguie abia în vară și toamnă? Cum este posibil ca scorțișoara să fie o scoarță de copac, însă este atât de gustoasă? Alături de Antoanela, expertă în geografie, am urmărit lunga călătorie a bananelor, ananasului și acajului de-a lungul lumii și ne-am minunat de distanțele pe care trebuie să le parcurgă pentru a ajunge la noi. Am înțeles astfel că mâncarea pe care o primim din grădina noastră sau din diferitele peisaje ale României este adesea o alegere care ține cont de mediul înconjurător. Dar am învățat, de asemenea, că putem fi cumpătați și să nu risipim mâncarea, astfel încât resursele să nu fie folosite în van.
Am explorat pe mai departe grădina Green Mogo: la prima vedere părea că nu se petrece nimic, aici, pe timpul iernii, dar am descoperit niște miracole ascunse. Grămada de compost se transformă în îngrășământ bogat și întunecat care poate ajuta plantele să crească mai bine, copacii și tufele se pregătesc să își dezvăluie frunzele când primăvara va sosi în sfârșit și primul ghiocel abia s-a ivit din pământ! Întorcându-ne înăuntru, am devenit mici bucătari pentru o clasă de gătit distractivă și instructivă, cu Cristina și Robert (de la Solaris), gustând toate ingredientele și învățând mai multe despre plantele din care sunt extrase și unde sunt cultivate acestea.
După prânz, am avut prilejul să primim câteva suveniruri din partea celor de la Green Mogo și sosise timpul să ne adunăm înapoi în autocar pentru o scurtă vizită prin parcul Mogoșoaia. Nu a fost chiar atât de ușor să rămânem laolaltă și să pășim în liniște printre pomii bătrâni, dar am avut parte de o răsplată neașteptată: două bufnițe se aflau pe crengile de deasupra noastră, privindu-ne pașnic și lăsându-ne să ne apropiem destul de mult de ele pentru a le admira în voie. Ne-am bucurat de șansa de a rătăci de jur împrejur, ne-am jucat cu conurile de pin și alte bogății naturale din drumul nostru, iar în cele din urmă, am dansat o mică horă cu doamna Otilia și doamna Adina, care au făcut posibilă această zi specială!
După o asemenea zi plină de aventuri, nu ne-a surprins faptul că mulți dintre cei mici au adormit liniștiți, în timp ce șoferul autocarului ne-a condus în siguranță înapoi la școală. Pentru cei care încă mai aveau energie, sosise timpul perfect pentru a împărtăși povești și amintiri, glume și pentru a exersa engleza cu Eva, care ne-a însoțit ca invitat special. Una peste alta, a fost cu siguranță o zi pe care ne-o vom aminti cu toții, iar copiii așteaptă cu nerăbdare vizita noastră din primăvară la Green Mogo!