”Mai mult decât Școala Altfel” – O săptămână fără clopoțel la clasa pregătitoare și clasele întâi (I)
Atelierul TOTEM
Programul LTN Mai mult decât Școala Altfel a debutat cu un atelier de dezvoltare personală prin muzicoterapie și instrumente de percuție condus de Jean-Baptiste Manitou și Ana-Maria Anghelescu, specialiști în ”Metoda TOTEM” (Therapy Of Tribes Educating Minds). Elevii clasei pregătitoare și cei ai claselor întâi au avut ocazia să experimenteze atmosfera de ”trib”, imaginându-și cum ar fi să comunice numai prin sunete, iar pentru asta s-au ajutat de propria voce, de tobele djembe africane, de maracase, de tamburine și de alte instrumente de percuție. Invitații noștri ne-au purtat într-o lume plină de sunete, în care instrumentele de percuție s-au împletit cu poveștile. Atmosfera s-a încins, iar gălăgia a fost permisă și încurajată în cele mai spontane forme ale ei, spre deliciul elevilor participanți.
Reîntâlnirea cu Teatrul Excelsior
Din programul săptămânii nu ar fi putut lipsi o vizită la teatru. Marți am vizionat o adaptare reușită a basmului “Prâslea cel Voinic și merele de aur” de Petre Ispirescu, pusă în scenă de echipa Teatrului Excelsior care ne-a convins și de această dată. Muzică, suspans, râsete, lumini, decoruri inedite, toate au captat atenția elevilor de clasa I pentru mai bine de o oră. Am fost atât de plăcut impresionați, încât nu am lăsat să treacă mult până la următoarea noastră ieșire la teatru, pe care am programat-o deja pentru luna mai.
Vizită Ideea Bank
Marți, 9 aprilie, elevii clasei pregătitoare au fost în vizită la unul din sediile Ideea Bank. Pentru că este important ca activitățile desfășurate în cadrul programului Mai mult decât Școala Altfel să aibă, pe lângă partea distractivă și informală, și o parte educativă, ne-am gândit că o vizită la bancă ar îmbina cu succes toate aceste elemente iar elevii își vor putea îmbogăți cunoștințele acumulate în cadrul cursului de „Educație financiară”.
Cu sprijinul doamnei Raluca Băleanu, director al uneia din sucursalele Ideea Bank și mămica unei eleve din clasa pregătitoare, am reușit să planificăm și să realizăm cu succes această activitate.
Elevii au pășit cu entuziasm în sediul băncii, unde au fost întâmpinați cu zâmbete și multă deschidere din partea întregului personal. Astfel, copiii au aflat cum funcționează o bancă și de ce este necesară, cum își pot gestiona banii proprii și cum îi pot cheltui în mod responsabil. Tot aici am aflat și cum funcționează un bancomat, ce este și ce conține un seif, dar și cum angajații unei bănci pot identifica bancnotele false cu ajutorul unei aparaturi speciale.
La finalul vizitei, elevii au fost recompensați pentru entuziasmul de care au dat dovadă, cunoștințele pe care le-au acumulat dar și buna dispoziție de care s-au „molipsit” până și clienții băncii.
Atelier de artă la Muzeul Antipa
Vizita realizată miercuri la Muzeul Antipa de către elevii claselor I a însemnat un bun prilej pentru cunoașterea mai aprofundată a fluturilor. Moderatoarea atelierului i-a purtat pe micii vizitatori în lumea minunată a lepidopterelor, ajutându-i să afle mai multe informații despre anatomia fluturilor, despre ciclul lor neobișnuit de viață, despre cum se hrănesc și cum sunt dispuse culorile pe aripile lor spectaculoase. Cunoștințele acumulate s-au fixat prin vizitarea expoziției de fluturi din Muzeul Antipa și prin pictarea pe suport transparent a unui fluture.
Picturile rezultate din acest atelier au fost expuse mai târziu în holul Liceului Teoretic Național, motiv pentru care micii noștri artiști s-au simțit foarte încrezători în abilitățile lor artistice.