Educație pentru viață prin lectură

Neacsu Roxana

Biblioteca  Liceului Teoretic Național funcționează ca parte a şcolii în procesul de educare şi formare a elevilor pentru viitor. În anul şcolar 2018-2019 biblioteca a fost reamenajată, pentru a le oferi elevilor o atmosferă modernă şi prietenoasă. Elevii și profesorii se pot documenta pentru proiectele şcolare şi pentru sesiunile de comunicări, consultând dicţionare, enciclopedii, atlase, albume. La Biblioteca LTN ne preocupăm să-i ajutăm pe copii să-şi dezvolte imaginaţia, creativitatea şi capacitatea de concentrare. În fiecare săptămână în bibliotecă se desfășoară „Ora de lectură’’ unde prezentăm noutățile din biblioteca noastră. Prin intermediul lecturii copiii descoperă și se descoperă. Intrăm în lumea literelor și a științelor cu ajutorul cărților, un concept educațional bazat pe cărți de povești. Urmărim dezvoltarea gândirii logice și reținerea de informații, astfel prin numeroasele colaborări pe care le avem cu edituri cunoscute: de la Editura Niculescu sau Books  Experss primim ultimele noutăți în domeniul literaturii pentru copiii.

Alegem cărțile în funcție de recomandările elevilor, pentru cei mari avem cărți care le cultivă caracterul, care le oferă o idee de raportare la lume, la umanitate.  Pentru cei mai mici alegem cărți senzoriale, cu sunete, cărți pop-up sau cu ilustrații vii. După ce citim cartea, discutăm despre personajele din carte, inițiem diverse jocuri de recunoaștere a unor litere și asociere a lor, desenăm personaje sau facem câte o mică scenetă de teatru.

În concepţia  modernă, biblioteca nu mai este doar o simplă colecţie de fonduri documentare, este un spatiu comunitar, de socializare în care se deșfășoară ateliere pentru copiii, expoziții, lansări de carte sau lecții cu  ochelari de realitate virtuală. Simpla carte nu mai este de ajuns ca suport al informației, este nevoie să se utilizeze în mod conștient resursele electronice, online, rețelele de informare pentru a-l apropia pe elev de bibliotecă. Jocul și cititul se împletesc foarte bine împreună, de aceea am început dezvoltarea ludotecii LTN, a mediatecii din biblioteca noastră și a colecției de carte veche.

În colecțiile Bibliotecii Liceului Teoretic Național deținem un exemplar deosebit din Noul Testament de la Bălgrad (Alba Iulia 1648), reeditat după 340 de ani sub auspiciile Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de la Alba Iulia în 1988. Prima traducere integrală în limba română a acestei cărţi a fost făcuta de mitropolitul Simion Ştefan.

Am invitat autorii de cărți pentru copiii să ne devină parteneri și am inițiat o serie de lansări pentru a-i aduce pe elevi mai aproape de carte și bibliotecă. Atelierul de Povești cu Petre Crăciun a avut ca bază de pornire cele două volume Povești din țara copiilor fericiți și Poveștile flori și poveștile stele  unde am întâlnit personaje fantastice ca Grigore cel Învățat, Moș Poveste, Spiridușul care schimbă poveștile, Zmeul nespălat pe dinți, etc.

Lansarea de carte Lunus Plinus și Andrei, pe Pământ nu Faci ce Vrei! de Andreea Micu a fost o  surpriză plăcută pentru elevii noștri. Desenele copiilor din clasa întâi au fost selectate pentru a fi publicate în această carte. Totul a început cu o provocare: să scriem, să desenăm ceva despre prietenie. Desenele lor sunt acum în librăriile din toată țara! Să fie mândri de ceea ce au realizat, astfel au transformat desenul într-o poveste de succes.

Gusturile pentru lectură ale copiilor noștri s-au schimbat, nu mai sunt atât de solicitate titluri ca „Vrăjitorul din Oz”, „Cireșarii”, „Recreația mare”, „Fram, ursul polar”, azi preferă cărțile din seria „Jurnalul unui puști”, Roald Dahl cu titluri ca „Matilda”, „Domnul Fox, vulpoi fantastic” sau „Marele uriaș prietenos”, dar și nelipsitul J.K. Rowling, cu ciclul Harry Potter. Am îndemnat elevii să comunice cu noi, să primim recomandările lor în cutia poștală de la bibliotecă pentru achiziții de carte. Am primit foarte multe și am încercat să le onorăm pe cele mai solicitate.

În bibliotecă elevii pot parcurge expediții Google folosind căști VR (realitate virtuală), iar sub îndrumarea profesorilor se pot folosi de instrumente IT&C pentru a realiza diverse proiecte școlare. Astfel elevii au vizitat mari biblioteci, muzee, colecții de artă de pe tot mapamondul.

2019 este oficial Anul Cărţii, o invitaţie la lectură pentru toţi românii! Copiii au nevoie de servicii care contribuie la dezvoltarea lor din punct de vedere intelectual și emoțional, prin acumularea de cunoștințe educaționale, de a dobândi simt estetic și un interes pentru literatură și arte.

Lecturi frumoase vă dorim!