Absolvirea LTN

Absolvirea este poate cea mai emoționantă etapă din drumul unui elev prin școală. Absolvirea clasei a IV-a, trecerea la nivelul gimnazial de studii, absolvirea clasei a VIII-a și mai apoi a liceului, în clasa a XII-a sunt probabil cele mai semnificative momente în care atât elevii, dar mai ales profesorii și părinții realizează că trecerea timpului înseamnă maturizare, evoluție, armonizare și împliniri. La Liceul Teoretic Național acordăm o atenție deosebită acestor momente, marcându-le prin festivități formale, dar mai ales prin bucuria de a fi împreună, de a încheia un parcurs academic, de a ne lua un „rămas bun” privind de fapt spre alte start-uri și porți care se deschid în viitor.

Emoțiile au copleșit audiența în acest an în cadrul festivităților de absolvire: de la copii, la profesori, am avut parte de lacrimi, surprize, iertări și aprecieri dintre cele mai diverse și ne-așteptate. Elevii au acordat diplome de merit profesorilor, profesorii au identificat elevi cu personaje din lecturile obligatorii pentru examenele naționale, părinții au predat lecții de viață și învățătorii au fost elevii elevilor lor. Așa se face școală pentru viață la LTN. Și tot în acest fel, implicați deopotrivă, părinți – profesori – elevi, vom trece cu brio toate examenele școlare și ale vieții, în general.

Giurca Vali

Vali Giurcă

Profesor învățământ primar

Clasa a IV-a

Ultimele zile din clasa a IV-a s-au desfășurat cu o viteză amețitoare: situații școlare, rapoarte educaționale, carnete de note, elevi surescitați, uneori emotivi, uneori certăreți, banchet cu veselie și cupe de absolvire, o festivitate de premiere cu diplome , discursuri și multe fotografii, eu, o învățătoare relativ calmă pentru care se încheiau 4 ani deosebiți alături de elevii ei.

Felicitări, îmbrățișări, flori, emoții, alte poze și apoi liniște. M-am așezat pe un scaun pentru un moment de respiro, am deschis laptopul și apoi dosarul cu fotografiile din cei patru ani de activități realizate cu elevii mei. Am revăzut cum au crescut, cum au lucrat, cum s-au bucurat. În liniștea clasei goale aud semnalul că am primit un mesaj pe telefon. Deschid și citesc un mesaj de mulțumire din partea unui părinte. A fost momentul în care am realizat că nu-mi voi mai vedea copiii zi de zi și am început să plâng, să plâng pentru că o parte din mine a plecat cu ei, să plâng pentru că o parte din ei a rămas în mine.

Drum bun, elevii mei! Acceptați provocările pentru a putea simți bucuria victoriei!

Mirica Andreea

Andreea Mirică, 

profesor diriginte, clasa a XII-a

Emoțiile absolvirii au cuprins toate sufletele elevilor de clasa a XII-a. Ziua așteptată, percepută ca un pas spre maturizare,..sosise. În ciuda zâmbetelor, toți purtam regrete în noi…oare nu putea timpul să mai aștepte puțin?

Ultima strigare a catalogului clasei a XII-a a fost, poate, unul dintre cele mai grele momente din viața de elevi. Fiecare absolvent a avut adresate câteva cuvinte, pe baza experiențelor comune din anii de liceu. Cu umor și lacrimi în glas, le-am spus ce am simțit, iar ei au reacționat în funcție de ce li s-a transmis. Diplomele pe care ei le-au acordat profesorilor lor, cu o doză mare de amuzament, au vorbit de la sine…urma să le fie dor. 

Promoția 2019 a LTN a fost un amalgam de caractere. În ciuda afinităților sau a disensiunilor dintre ei, elevii au format un grup frumos, plin de viață, de energie și de intenții clare de a obține rezultate bune la examenul de bacalaureat și la cele ulterioare devenirii lor profesionale.

În calitate de dirigintă a unor copiii frumoși, le doresc ca viața să le fie, cum spunea poetul Nichita Stănescu, un ,,curcubeu tăiat în două”, o explozie de culori și de sentimente care să îi formeze ca viitori ,,oameni mari”. LTN îi va aștepta mereu cu drag și cu mândrie.

absolvirea LTN