În țara lui Asterix și Obelix

Perioada 19-24 iulie 2019 a reprezentat pentru un grup de elevi ai LTN însoțiți de  profesorii Marjorie Moteau-Bătrînescu, Rodica Paliga, Iulian Vlăduțu și Costin Moteau-Bătrînescu descoperirea regiunii Poitou-Charentes din vestul Franței. Timp de cinci zile foarte dense în vizite și activități diverse, Marjorie, organizatorul taberei, le-a arătat elevilor ei și nouă, colegilor săi români, ce înseamnă pentru ea „acasă”. 

Și am văzut: în prima zi, muzeul fabricării hârtiei –  „Moulin de la Courade”, situat în comuna Couronne, unde vechea moară construită în secolul al XVII-lea, înconjurată de un conac și de un imens parc à l’anglaise (cu copaci sequoia de 200 de ani în care copiii s-au dat în leagăn!) își deschide în fiecare an porțile pentru vizitatorii dornici de a afla cum se fabrica hârtia acum trei sute de ani. Informațiile detaliate legate de procesele fabricării hârtiei și instrumentele folosite atunci ne-au fost oferite de dl. Phillipe Doré, (care cunoștea România – spunea că a lucrat prin anii ’90 în domeniul transporturilor la Iași), urmat îndeaproape de Gaston, un soi de labrador retriever, care ne-a însoțit grupul pe parcursul întregii vizite și ne-a condus chiar și la plecare, în mângâierile de rămas bun ale copiilor. 

Prima zi a continuat cu vizită la muzeul benzii desenate CBDI (Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image) din Angoulême. În acest muzeu creat, administrat și finanțat de Departementul regiunii Charente, de Ministerul Culturii și al Comunicării, de orașul Angoulême și de Regiunea Nouvelle-Aquitaine există o colecție unică în Europa de reviste cu benzi desenate americane și franțuzești. Într-o scenografie amenajată pe 1300 m2, am putut descoperi peste 400 de planșe imprimate, dar și desene originale, ediții mai vechi sau noi pentru obiecte publicitare, jucării, secvențe de film cu personajele desenelor. În spațiul ludo-educativ, comod așezați pe canapele generoase, copiii au răsfoit revistele copilăriei părinților sau bunicilor lor și s-au fotografiat costumați în personaje cunoscute de ei: Batman, Asterix, Obélix etc. 

Întorși în centrul orașului Angoulême ne-am îndreptat către Primărie, situată într-un castel de secol XIII, ce a aparținut Margueritei de Valois, stră-strănepoată a regelui François I. Am vizitat exteriorul  și interiorul instituției (cu spijinul dlui Moteau, tatăl lui Marjorie), am făcut poze în Sala Tronului, am urcat în Turn, de unde am admirat panorama orașului.

În cea de-a treia zi în Franța și cea de-a doua zi destinată vizitelor, am ajuns în La Rochelle, reședința departamentului Charente-Maritime, oraș port la Oceanul Atlantic. Aici, bineînțeles am vizitat Aquarium-ul: deschis în 1988, acvariul este proprietatea grupului Coutant, se întinde pe o suprafață de 8445 m2 unde expune 12000 de animale marine din  600 de specii repartizate în 82 acvarii. Aici am fost fascinați de grația cu care pluteau meduzele, de coloritul viu al peștilor, de formele lor diferite și ciudate.

După răcoarea de la acvariu ce putea fi mai potrivit într-o zi toridă, decât o baie răcoritoare: așa că ne-am îndreptat spre portul  („pădure imensă” de catarge!) și plaja din La Rochelle. Drumul spre plajă a trecut prin campusul universitar unde, în vremea studenției a stat și a studiat tânăra noastră colegă, Marjorie. Am văzut astfel Universitatea, Biblioteca din La Rochelle. Apoi, dinspre port am continuat spre plajă. Acolo … să te ții bălăceală. Răcoriți și puțin bronzați ne-am întors la hotelul nostru înconjurat de multă liniște și vegetație și, după o scurtă odihnă și masa de seară –  fotbal. 

Arbitru, dar și jucător, dl.prof. Vlăduțu Iulian! Ziua nu s-a încheiat aici : a fost o zi specială și pt că Alessia împlinea 14 ani. A fost surprinsă de urările și cadourile primite de la colegi, dar și de prăjiturile cu fructe făcute special pt ea de dna Moteau, mama lui Marjorie!

Dimineața zilei de luni, 22 iulie ne-a  dus pașii spre Valea maimuțelor (la Vallée des Singes): parcul zoologic situat în Romagne, pe râul Vienne a împlinit deja 21 de ani de existență (deschis pe 14 iulie 1998). Aici, pe o suprafață împădurită de peste 15 ha,  maimuțe din aprox. 30 de specii rare diferite circulă în libertate sau semi-libertate printre vizitatori. Fiecare specie se află în teritorii delimitate de largi canale de apă. Descoperirea acestui spațiu se face pe jos și cu ușurință pentru că din loc în loc există panouri cu explicații/ informații. Am asistat la hrănirea maimuțelor, fiecare spațiu având un orar fix strict respectat, bun prilej pentru vizitatori de a vedea mai bine și mai de aproape  familiile de maimuțe.

Ultima zi de vizită la Futuroscope (parc de distracții cu activități pe teme științifice, tehnologice, de anticipare a viitorului) a fost și cea mai greu de suportat (din pricina căldurii: 41 de grade), dar și cea mai interesantă pentru tinerii noștri elevi : experiențe senzoriale în amestec cu imagini care i-au transportat  în lumea VR 5D : La Vienne Dinamique, Mașina Timpului, Copiloți de formula 1, Aventura 4D cu Arthur, Covorul Magic și … Dans cu Roboții. Super! Și ar mai fi fost încă multe altele, dacă timpul ne-ar fi permis.

Ne-am întors în  țară miercuri, 24 iulie, nerăbdători să povestim și să arătăm celor apropiați fotografiile făcute în acest periplu. Pentru întreg grupul de copii și adulți această tabără a fost o experiență plurivalentă, pe care ar dori să o mai repete pentru că au rămas încă multe lucruri de descoperit … ca să nu mai punem la socoteală gastronomia franceză atât de cunoscută și care ne-a încântat pe toți cât și peisajul regiunilor prin care am trecut! À la prochaine !