Festivitatea de deschidere a anului școlar 2019-2020

Pentru noul an școlar, marca Liceul Teoretic Național, avem un prilej de mândrie fiindcă liceul nostru a împlinit 7 ani de activitate. Trecem clasa I – cum s-ar spune – și așteptăm cu nerăbdare să ne cunoaștem noii colegi care vor face parte din Comunitatea LTN formată din elevi, părinți și profesori deopotrivă, implicați și devotați, în fiecare zi, în cadrul procesului educațional. 

Pentru cei mai mici, fie că pășesc pentru prima dată pe drumul cunoașterii, fie că se întorc după o binemeritată vacanță, este un prilej și o onoare să le urăm bun venit în acest nou an școlar, cu multă bucurie și încredere în viitor, în reușita unui debut plin de emoție și de curiozitate. Să ne gândim că primii pași făcuți pe această cale consolidează evoluția ulterioară a fiecărui elev. Sunt momente în care învățăm să relaționăm, să ne integrăm și să ne facem noi prieteni, să cunoaștem cât mai multe și să descoperim în fiecare clipă lumea exact așa cum ni se oferă, pe măsura imaginației specifice vârstei. De asemenea, este o cale plină de aventuri caracteristică oricărui început și este important să privim cu seninătate acest parcurs fiindcă lumea fiecărui copil se va schimba considerabil, pe măsură ce acumulează noi și noi experiențe.

Între nivelul primar de studiu și cel liceal, elevii se află într-un punct al existenței lor în care o sumedenie de noi trăiri își fac simțite prezența, uneori conștient, alteori neașteptat, în sufletul lor. Poate mai mult decât în etapa liceală, nivelul gimnazial pare a fi o perioadă în care căutările sunt dintre cele mai inedite și desemnează, pentru viitor, câteva dintre direcțiile pe care tinerii le vor explora în viața de zi cu zi. 

Ba mai mult, schimbările care au loc, trecerea către un nou mod evaluare (notele și tezele), cunoașterea mai multor domenii de studiu și întâlnirea cu noi profesori ce le vor îndruma parcursul academic, ar putea să pară copleșitoare pentru cei care debutează în acest nivel. Pentru cei care finalizează gimnaziul, respectiv elevii claselor a VIII-a, emoțiile sunt pe măsură datorită examenelor care vor constitui pragul de trecere către nivelul liceal.

Se spune că învățăm o serie de lucruri nemaipomenite pe măsură ce ne însușim deschiderea către nou, către inedit, către fiecare experiență care ne individualizează sensul și scopurile pe care ni le asumăm de-a lungul vieții. Liceul consolidează pașii făcuți până în acest punct și, în egală măsură, anticipează un întreg șir de valori pe care învățăm să le asociem cu alegerile pe care le facem. Avem elevi care debutează în lumea liceului, la fel cum sunt elevi care se pregătesc să finalizeze această etapă. 

Și pentru unii și pentru alții fascinația unui nou început încurajează căutări necontenite, dar și stabilirea unor priorități pe termen lung. Indiferent de scopurile pe care învață să și le integreze odată cu desăvârșirea fiecărei experiențe, acești tineri realizează că sinceritatea și onestitatea, alături de performanțele deopotrivă academice, cât și emoționale, deschid calea către noi orizonturi aspiraționale.

Vă mulțumim că ați ales școala noastră și vă asigurăm că în cadrul Liceului Teoretic Național îi vom încuraja pe tineri să fie cât mai creativi, responsabili și onești în  căutările lor fiindcă Școala pentru viață este o experiență care merită întreaga noastră atenție și care ne va ajuta pe noi toți să ne cunoaștem mai bine și să înțelegem câte ceva despre lumea din care facem parte, aflată într-o continuă schimbare. Așa că haideți să ne pregătim ghiozdanul, penarul, stiloul, caietele, să strigăm împreună catalogul și să prindem primul clopoțel pentru noul an școlar!