Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele își propune să valorizeze expertiza științifică din cadrul platformei de educație și cercetare de la Măgurele și din Universitatea din București făcând-o accesibilă elevilor de liceu indiferent de profilul și specializarea acestora, profesorilor care predau discipline STEM (știință, tehnologii, inginerie, matematică) și profesorilor consilieri școlari din învățământul secundar gimnazial și liceal.

Proiectele de cercetare dezvoltate în echipe de 2-3 elevi reprezintă inima și sufletul școlii. Acestea sunt selectate de elevi în funcție de oferta existentă și în relație cu propriile lor interese. Fiecare proiect are o echipă de mentori dedicată, experți în domeniu, sub îndrumarea cărora participanții învață metodologia relevantă și abilitățile practice necesare pentru cercetarea științifică.

Școala de vară oferă elevilor interesați de științe și tehnologie oportunități pentru a se familiariza cu domenii atractive și relevante (inginerie, inteligență artificială, robotică, biotehnologii), de a experimenta și a practica cercetarea științifică, lucrând la propriile proiecte de cercetare sub îndrumarea mentorilor. Elevii au ocazia de a participa la diferite prelegeri și exerciții de laborator, de a experimenta în contexte reale și de a se familiariza cu metodologia științifică, precum și cu un spectru larg de tehnici de cercetare.

Liceul Teoretic Național se bucură de tutela domnului acad. Nicolae Victor Zamfir, președintele Consiliului Științific al LTN și de parteneriatul pe care școala noastră îl desfășoară cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”. Astfel, elevii din LTN pasionați de științe au parte de evenimente și experiențe diverse pe teme de cercetare științifică, cum a fost și întâlnirea de anul trecut cu laureatul premiului Nobel pentru fizică, Gerard Mourou

La Școala de vară de la Măgurele au aplicat 400 de elevi din toată țara din care au fost selectați 60, printre care și 5 elevi din școala noastră care s-au implicat în următoarele proiecte:

  • Flavio Melinte Citea, clasa a XII-a

Tema: Structură și proprietăți la scara micro și nano pentru materiale folosite în microelectronică

  • Mario Greculescu, clasa a X-a

Tema: Senzori de gaze pentru monitorizarea calităţii aerului

  • Andreea Diana Dan, clasa a XII-a

Tema: Plan de business si mentorat pentru ideea ta de afaceri

  • Theodora Maria Gorănel, clasa a IX-a

Tema: MET-Dezvoltarea unei terapii prin teatru activă la nivel neuro-chimic

  • Ioana Stoica, clasa a X-a

Tema: Cum afectează poluanţii organici persistenţi (POP) celulele umane?

Experiența mea la Școala de Vară de la Măgurele a fost unică. În ce alt loc aș fi putut lucra eu cu azot lichid? În multe locuri aș fi fost lăsat să mă uit la cineva cum face un experiment, dar aici am lucrat chiar eu. Pentru o scurtă perioadă de timp m-am simțit ca un adevărat cercetător. Am putut veni cu diferite idei despre cum să realizăm proiectul nostru de cercetare, mi s-a cerut opinia, chiar m-am simțit că făceam parte dintr-o echipă. Am căpătat foarte multă experiență într-un domeniu despre care nu știam prea multe și am cunoscut mulți oameni cu interese similare cu ale mele. Nu cred că voi uita vreodată această experiență.

Flavio Melinte, clasa a XII-a