Orele în aer liber la Atelierul de sub nori

De-a lungul timpului, la Liceul Teoretic Național, includerea în cursul unei zile de școală a unei ore în aer liber a venit din nevoia de a îi ajuta pe elevi să poată acorda atenție lecției și să își și poată reface capacitatea de a învăța, cu alte cuvinte să „se alimenteze din mers”. 

Expunerea copiilor la natură în cursul unei zile de școală are multe beneficii suplimentare, printre care o sănătate fizică și mentală mai bună. Nivelul de concentrare al copiilor a crescut după lecția desfășurată în mijlocul naturii. Beneficiul timpului petrecut afară a fost reflectat în rezultate, care au arătat că implicarea elevilor ca urmare a lecției făcute în aer liber a fost mult mai mare decât cea manifestată la orele predate în sala de clasă.

Locația în care se țin orele noastre în aer liber este o zonă verde, amenajată în curtea interioară a școlii și se numește simbolic „Atelierul de sub nori”. Avem la dispoziție scaune, mese, pereții colorați ai gardului de jur împrejur, un nuc ce îmbrățișează impunător spațiul de lucru și un castan stufos ce ajută a păstra o lumină perfectă, parcă aranjată, și a veghea de deasupra la bunăstarea tuturor. 

După lecția ținută afară, nivelul de implicare al copiilor a fost evaluat după patru criterii:

  • din perspectiva învățătorului;
  • evaluarea implicării făcută de elevi despre ei înșiși și despre colegi;
  • numărul de „atenționări” făcute în timpul lecției, adică de câte ori învățătorul a trebuit să le atragă atenția copiilor înapoi la lecție;
  • și evaluări independente prin fotografii, făcute de învățătorul „observator”.

Efectul naturii asupra programului școlar a arătat că lecția ținută în aer liber a stimulat destul de mult implicarea clasei în activitățile desfășurate ulterior. Învățătorul a putut preda aproape de două ori mai mult fără să fie nevoit să se întrerupă pentru a-i atenționa pe copii să se concentreze la lecție.

Sănătatea și bunăstarea elevilor este dovedită în urma acestor experiențe, de aceea, o oră de curs în aer liber are loc aproape săptămânal, la clasa noastră (a III-a B), ori de câte ori vremea ne este prietenoasă. La Liceul Teoretic Național, școala se adaptează copiilor, nu mergem pe ideea de copii care trebuie să se adapteze școlii.