TIC pentru profesori și elevi

1 an în proiectul Erasmus+

Proiectul de parteneriat școlar TIC pentru profesori și elevi, finanțat prin programul Erasmus+ și coordonat de către Liceul Teoretic Național, se află la finalul primului an de implementare.

Parteneriatul pe care l-am creat și dezvoltat împreună cu alte trei unități de învățământ preuniversitare, ne-a adus deja multe satisfacții profesionale și ne-a îmbogățit experiența didactică. Rezultatele colaborării dintre echipele de profesori români, britanici și turci sunt valorificate în activitatea noastră curentă din cadrul Liceului Teoretic Național.

Suntem foarte bucuroși să vă împărtășim faptul că, în primul an de implementare a proiectului, am desfășurat deja două activități transnaționale de formare profesională și schimb de experiență pentru profesorii implicați. Prima a fost găzduită de Liceul Teoretic Național, în România, iar a doua a avut loc în Țara Galilor, UK. Pe lângă aceste activități, în proiect s-a desfășurat și un prim schimb de elevi de ciclul primar și gimnazial la școala parteneră Lon Las din Țara Galilor. 

Tot în primul an de implementare, 25 de profesori ai Liceului Teoretic Național au urmat un amplu curs de formare în domeniul utilizării aplicațiilor Google, pe parcursul căruia și-au dezvoltat competențele de a crea instrumente TIC și de a le integra în demersul lor didactic de la clasă. 

Alte rezultate foarte importante obținute în proiectul Erasmus+, până în prezent, sunt și cele trei clase colaborative Google, înființate în primul an de implementare, în care sunt înscriși și studiază elevi din școlile partenere. Pentru a susține activitatea acestor clase Google, profesorii implicați pregătesc și susțin lecții, pornind de la tema „Planeta Pământ” și o programă comună care integrează conținuturi specifice disciplinelor STEM. 

Cea mai recentă activitate transnațională planificată în proiect a fost desfășurată în perioada 1-6 aprilie 2019 la  Școala Primară Lon Las din Țara Galilor, Regatul Unit. Acest eveniment a adus împreună profesori și elevi din cele patru școli partenere. 

Cele șase zile petrecute în Țara Galilor au conturat experiențe care cu greu vor putea fi date uitării. Pe parcursul interacțiunii cu comunitatea din școala parteneră galeză, am realizat că gazdele noastre sunt oameni calzi, deschiși și senini. Am simțit intens atmosfera de sărbătoare prilejuită de vizita noastră și emoțiile ce vibrau în tot campusul, prin ochii și surâsul inocent al elevilor.

Sesiunile de lucru cu profesorii de la școala gazdă au fost un bun prilej pentru noi, profesorii vizitatori, să descoperim aplicații ce pot fi utilizate în activitățile didactice: TouchCast Studio – Green Screening Technique), Coding (Hour of Code / Code Club), Lego WeDo 2,  Coding (Scratch) / MircoBits, Book Creator, Puppet Education, Popplet, Quizlet etc.

Cei cinci elevi care ne-au însoțit în schimbul interșcolar găzduit de partenerul gazdă au desfășurat activități educaționale alături de elevi galezi și turci. Ei au elaborat împreună proiecte, au învățat unii pe alții cum să folosească aplicațiile pe care le cunoșteau, au împărtășit idei despre experiența lor de învățare și despre cultura specifică țării din care provin.

Proiectul continuă cu încă un an de implementare, perioadă în care sunt planificate două activități transnaționale, dar și dezvoltarea de noi lecții și activități didactice în care profesorii valorifică instrumentele și aplicațiile TIC în predare și învățare.