Pe urmele meșteșugurilor populare

În cadrul programului activităților educative non-formale „Mai mult decât Școala Altfel”, concepute de cadrele didactice din echipa Liceului Teoretic Național pentru elevii claselor primare, am participat cu elevii claselor a II-a A și a II-a B la un atelier de modelaj în lut. Activitatea s-a desfășurat în atelierul propriu al unei familii de meșteri populari din localitatea Românești, jud. Prahova. 

Obiectivele educaționale urmărite au fost: cunoașterea tradițiilor românești și a vechilor ocupații, transferul deprinderilor dezvoltate la orele de arte vizuale și abilități practice în viața de zi cu zi, antrenarea răbdării, dezvoltarea spiritului de echipă, a spiritului practic și a gustului estetic. 

Cei peste douăzeci de copii participanți au plămădit lutul crud timp de mai bine de o oră, cu o răbdare pe care rar o poți vedea într-o zi obișnuită de școală. Forme neașteptate au prins contur din mânuțele neobosite ale acestora. Bucuria lucrului rezultat prin efortul propriu se putea citi pe chipurile micilor meșteri. 

Ne-am despărțit de gazdele noastre cu promisiunea de a repeta experiența. Așteptăm ca vasele să fie coapte în cuptorul special și expediate la școală, pentru a putea trece la pictarea acestora.