BOOKerini, o experiență câștigătoare

La Biblioteca Națională a României a avut loc în perioada 17-20 octombrie a doua ediție a târgului internațional de carte pentru copii BOOKerini. Într-o piaţă de carte diversificată și mai puţin cunoscută copiilor, târgul de carte a fost un prilej de a aduce ultimele noutăți editoriale în atenția copiilor: „Poftiți la bal!”, „Poftiți la joacă!” de Lavinia Trifan, „Selfie cu elfii” de Carmen Tiderle, „ISTORIIoare” de Laura Grunberg, „Noile aventuri ale detectivului curios” de Claudia Groza, „Oare ce visez azi?” de Alexandra Lopotaru, „Ghidul micului astronom prin Univers” de Adrian Șonka.

Târgul s-a desfășurat pe o perioadă de patru zile, copiii s-au întâlnit cu autorii preferați, au dansat, au desenat la Peretele cu povești alături de ilustratorii îndrăgiți, au ascultat povești în locurile special amenajate pentru ei și au participat la diverse ateliere cum ar fi: „Călătoria în vremea regilor Franței”, atelier propus de mediateca Institutului Francez din București, atelier de croit ghicitori, după cartea „Ghici, ghici ce-i aici?” realizat de Simona Epure.

Totul a început cu o provocare la Ora de lectură, să realizăm cele mai bune cărți, având ca temă principală: călătoria. Chiar dacă timpul a fost destul de limitat, elevii LTN s-au descurcat foarte bine, au creat cărți interesante și apreciate de juriu. Am urmărit prin acest demers ca elevii să se apropie mai mult de lumea poveștilor, să aibă o atitudine pozitivă față de lectură, să își aducă propriile idei, să fie originali, ingenioși și creativi.

Proiectul Ora de lectură se desfășoară de un an în școala noastră: în fiecare săptămână prezentăm noutățile de carte, desfășurăm ateliere creative, lansări de carte, scriere creativă pe diverse teme, realizăm expediții Google folosind căști VR (realitate virtuală). Prin acest demers, aplicând metode moderne, dar și metode clasice de stimulare a creativității elevilor, considerăm că am reușit să demonstrăm că fiecare elev are un potențial creativ care poate fi valorificat cu succes și în cadrul orelor lectură de la bibliotecă.

Concursul de povești scrise a fost un real succes pentru elevii Liceului Teoretic Național: cinci elevi au câștigat premii pentru poveștile scrise de ei, iar premierea s-a realizat alături de invitata noastră, Valentina Bâcu, manager proiect BOOKerini. Cei cinci câștigători sunt: Andrei Chesăraicu, „Cornul de argint”, clasa a V-a, Iris Crăciun, „O altă viață”, clasa a II-a, Thea Ilinca Jianu, „Cafeluța mofturoasă”, clasa a II-a, Ema Popa, „Suricata prietenoasă”, clasa a II-a, Carla Maria Naidin, „Un zâmbet plutitor”, clasa a II-a. 

Andrei Chesăraicu din clasa a V-a:

Cartea mea se numește „Cornul de argint” și reprezintă o aventură cu un băiat care urma să găsească cornul de argint, care înfrânge creaturile întunecate și devine rege. La o săptămâna după ce am predat lucrarea am aflat, spre fericirea mea, că am câștigat

Felicitări tuturor participanților la concurs și sperăm că anul viitor să putem participa cu cât mai multe lucrări. Cărțile create de elevii noștri care vor fi expuse și în cadrul Festivalului Toamnei, joi – 7 noiembrie, în sala de sport din Campusul LTN. Vă așteptăm!