Generația WhatsApp față în față cu Revoluția de la ‘89

Istoria se întâmplă acum”, a spus Elena Vijulie Tănase, realizatorul documentarului „1989 – Anul care a schimbat lumea”. Am avut astăzi privilegiul de a găzdui o dezbatere organizată de Digi24 pentru elevii liceeni, născuți după 1989. Acest eveniment deschide o serie de activități școlare din cadrul Liceului Teoretic Național care vor puncta 30 de ani de libertate. Mulțumim doamnei Elena Vijulie Tănase și echipei Digi24 pentru această pastilă de adevăr istoric. 

Documentarul vizionat a atras atenția elevilor, întrebările ulterioare fiind în număr mare pentru cei curioși să afle mai multe date despre acest episod din istoria României. Încurajând dialogul și gândirea critică, elevii nu s-au sfiit să chestioneze aspecte legate de rolul pe care Regina Elena l-a deținut în istorie, dezbaterea transformându-se într-o veritabilă lecție interactivă. 

Vă prezentăm în continuare o parte din articolul publicat de Digi24 după vizita din cadrul Liceului Teoretic Național:

„Cum se raportează la Revoluția din ’89 cei care nu au trăit în comunism, născuți în era internetului, a platformelor de socializare și a gadgeturilor?

Campania Digi24 „1989. Anul care a schimbat lumea” pune generația WhatsApp față în față cu istoria recentă într-o serie de evenimente care debutează, astăzi, 19 noiembrie 2019, ora 11:30, la Liceul Teoretic Național și va ajunge, până în 6 decembrie 2019, în alte trei colegii bucureștene.

Întâlnirile cu elevii includ proiecții ale reportajelor din campania Digi24 „1989. Anul care a schimbat lumea” și discuții cu realizatoarea campaniei Elena Tănase (Vijulie) și invitații ei, protagoniști ai reportajelor din campanie.

Elena Tănase a explicat de ce este important acest demers:

Dacă ştii istorie, se cheamă că ştii cine eşti, că ai rădăcini, că ştii să identifici ce e bine şi ce e rău pentru tine şi cei dragi ai tăi. Din nefericire, din cauza dictaturii comuniste, românii au ajuns să creadă că sunt corupţi şi/sau ineficienţi şi că în România lucrurile nu au cum să se schimbe din cauza unor traume sau chiar caracteristici istorice profunde. Nimic mai fals. Românii nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât alte naţiuni. (…) Dacă mulţi dintre bunicii şi părinţii noştri au reuşit să-şi păstreze mintea limpede şi comportamentul nealterat de agresivitate şi corupţie, noi ar trebui să reuşim în orice proiect profesionist şi făcut cu gânduri bune. Noi suntem liberi şi nu riscăm nimic

a declarat jurnalista care în ultimii patru ani s-a dedicat proiectelor Digi24 de istorie recentă.