Biblioteca Națională a României, un pas spre cunoaștere
Vizita elevilor din clasa a II-a A și B la Biblioteca Națională a României a fost un pas către cunoaștere. Am acumulat informații prețioase, am aflat despre facilităṭile de care ne bucurăm dacă venim să citim ṣi să studiem în sala de lectură. Am vizitat biblioteca și anumite spații destinate copiilor, cum ar fi Ludoteca „Apolodor din Labrador” și Sala pentru copii și tineret „Ionel Teodoreanu” unde am descoperit ultimele noutăți din domeniul literaturii.
Elevii au participat la Ludoteca „Apolodor din Labrador” la un Atelierul de carte rară pentru copii, cu tema „Esop. Fabule”. Au văzut cu această ocazie, on-line, cartea „[Vita] et fabulae Aesopi fabulatoris vita”, din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale, tipărită în anul 1556, în Franța, la Lyon, și au desenat inspirându-se din numeroasele pagini ilustrate cu gravuri realizate de pictorul, desenatorul și gravorul francez Bernard Salomon. Au pus întrebări legate de cea mai veche carte din bibliotecă și când a fost înființată Biblioteca Națională a României.
Am aflat astfel, că cea mai veche carte este Codex Aureus, cel mai valoros manuscris din Biblioteca Batthyaneum şi din întreaga Europă, scris în jurul anului 810 din porunca împăratului Carol cel Mare. Codex Aureus, cunoscut și drept Evangheliarul de la Lorsch este scris cu litere de aur, pe foi fine de pergament, pictat cu aur şi are coperţile din fildeş. Prima parte din Codex Aureus, cuprinzând în cele 111 file, Evangheliile lui Matei şi Marcu, se află la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Partea a două din Codex Aureus, cuprinzând în cele 124 de file Evangheliile lui Luca şi Ioan, se află la Biblioteca Apostolică din Vatican. Manuscrisul poate fi văzut într-o expoziție virtuală.
Biblioteca Națională a României – cea mai mare bibliotecă din România – a fost inaugurată pe 23 aprilie 2012, cuprinde 14 săli de lectură, cu o suprafaţă totală de 14. 000 de metri pătraţi, în care se găsesc 350.000 de documente, cărţi vechi, rare, dintre care 40.000 sunt manuscrise. Biblioteca Naţională a României are din anul 2008, propriul Centru de Patologia şi Restaurarea Documentelor. Centrul are ca principale sarcini realizarea de investigaţii fizico-chimice şi biologice pe documente sau cărţi de patrimoniu, dar mai ales conservarea şi restaurarea acestora.
Reacțiile elevilor au fost uimitoare, au promis că vor reveni cu plăcere la bibliotecă pentru a participa la activități care țin de preocupările individuale, dar și la o activitate la Centrul de Resurse și Informare „American Corner”, unde se pot găsi numeroase materiale pe teme despre istoria și cultura S.U.A. Vizitele educaționale pe care le încurajăm aici, în cadrul Liceului Teoretic Național, au ca scop stimularea unei experiențe de cunoaștere activă, prin participarea elevilor într-o aventură de a descoperi universul lecturii. Așteptăm cu nerăbdare luna iunie pentru vizita următoare!