Sărbătorim împreună Ziua Națională

Unele activități pe care le desfășurăm de-a lungul anului ajung, cumva, să devină o obișnuință: știm la ce să ne așteptăm, încotro ne îndreptăm, avem imaginea de ansamblu în fața ochilor și ne lăsăm purtați de ritmul vieții de zi cu zi. Uităm, însă, în goana zilelor, că sunt anumite evenimente care au o semnificație aparte și întăresc spiritul de comunitate, de apartenență pe care noi, aici, la Liceul Teoretic Național, căutăm de fiecare dată să îl menținem viu și actual. Un eveniment de acest tip este reprezentat de Ziua Națională a României pe care o sărbătorim în fiecare an împreună cu Comunitatea LTN formată din elevi, părinți și profesori.

În culisele acestui eveniment se întâlnesc sau, cum vreți, se desfășoară mai multe momente, începând cu cele organizatorice – pregătirile pentru Ziua Națională care încep încă din sălile de clasă și continuă în cadrul activităților extracurriculare – și culminând cu rezultatul final pe care îl așteptăm cu toții: un eveniment festiv binemeritat. Cadrele didactice se implică în tot acest proces îndemnând elevii să nu se sfiască în a-și demonstra creativitatea și a-și pune imaginația la lucru. Ceea ce, credem noi, nu ar fi posibil fără cultivarea cunoștințelor pe care elevii le dobândesc la ore. Căci, până la urmă, ce-ar mai fi imaginația fără un material solid pe care să se sprijine? 

Apoi ce ar putea să însemne Ziua Națională pentru fiecare dintre noi? Dacă ar fi să enumerăm numai câteva posibile răspunsuri, ne gândim că: Ziua Națională reprezintă o lecție de conștientizare istorică – Marea Unire realizată la 1 decembrie 1918 când întregul popor se reunește sub o singură Românie; Ziua Națională ar mai putea să însemne și o stare de spirit prin vocația celor care formează viitorul parcurs al elevilor noștri. Elevii LTN pe care îi întâlnim astăzi pe holul școlii, entuziaști, curioși și dornici, devin mâine tineri responsabili, cu integritate, cooperanți și care vor da dovadă de profesionalism în tot ceea ce își vor propune să înfăptuiască. 

Acestea sunt valorile pe care le promovăm și în care credem: cooperare, integritate, creativitate, responsabilitate – toate acestea raportate în permanență la o societate aflată într-o continuă schimbare. Și pornind de la aceste valori, specifice Modelului LTN „Școală pentru viață”, ne-am dorit să construim pe 2 decembrie o sărbătoare națională care să ne amintească de faptul că împreună putem construi un viitor mai bun, mai sigur și… de ce nu? fără să uităm de specificul românesc!