Învățăm oriunde, fie ploaie, fie vânt!

Tocmai am încheiat prima săptămână de școală în care am avut toți elevii prezenți, după o perioadă de gripă și alte viroze. Pentru un profesor nu este deloc simplu să gestioneze astfel de perioade. Este firesc să îți faci griji și să planifici cum vei recupera materia parcursă cu elevii care au absentat, din diverse motive. 

Pentru mine anul acesta a fost chiar simplu să traversez o perioadă în care am avut absenți. Am avut la îndemână aplicațiile G Suite for Education. Toții elevii mei sunt înscriși în clase Google dedicate pentru fiecare disciplină de studiu (lucru valabil, de altfel, pentru toți elevii școlii). Cu ajutorul aplicațiilor Google Classroom și Google Drive am putut păstra zilnic legătura cu elevii mei, chiar dacă ei se aflau acasă. Am avut posibilitatea să le trimit toate materialele didactice cu care am lucrat, fotografii din timpul orelor, notițele pe care le-am scris pe tablă și pe caiete. De asemenea, am trimis spre efectuare temele pe care le-am lucrat cu ceilalți copii prezenți la școală în programul de afterschool. Aplicația Google Classroom mi-a permis să primesc temele rezolvate, să le corectez și să trimit feedback  elevilor. 

Atunci când elevii mei au revenit la școală, nu a fost nevoie să le fac un program special de recuperare a materiei. A fost atât de simplu să îmi continui activitățile așa cum îmi propusesem în planificarea mea inițială. Se cuvine să menționez că, în tot acest proces, am avut și sprijinul familiilor care au pus la dispoziția copiilor dispozitive adecvate de lucru (tabletă/laptop/telefon) și au învățat, odată cu copiii lor, să folosească aplicațiile.

Șansa de a mă fi inițiat în domeniul utilizării tehnologiei la clasă a venit, pe de o parte, din faptul că lucrez într-o școală privată modernă și ancorată în realitatea vieții noastre prezente, dar, în egală măsură, din parteneriatul pe care Liceul Teoretic Național l-a dezvoltat cu firma Edu Apps. Cu sprijinul acestui partener, eu și colegii mei profesori am beneficiat de un curs intensiv de formare (Google Educator Level 1) ce s-a dovedit foarte util în activitatea noastră curentă.

Parcurgând acest program de formare mi-am descoperit o nouă zonă de interes profesional, aceea de a-i învăța pe alții să folosească aplicațiile Google pentru educație. În prezent, îi inițiez pe colegii profesori și sper să devin trainer autorizat de Google pentru formarea profesorilor.

Liceul Teoretic Național folosește în procesul educativ toate formele de tehnologie, facilitând astfel accesul la educație indiferent de vreme, vremuri, epidemii sau absenteism. Elevii și părinții sunt în legătură permanentă cu dascălii lor prin aplicațiile utilizate, astfel încât acest triunghi fundamental: profesor – elev – familie să contribuie cu adevărat la educația centrată pe elev și mai ales, la dezvoltarea și creșterea unei societăți a viitorului.