Școala se închide dar suntem prezenți la ore!

Suspendarea temporară a cursurilor din școli și grădinițe nu a luat prin surprindere Liceul Teoretic Național. În bună parte și datorită faptului că școala noastră folosește platforma Google Classroom pentru suport digital al activităților de la ore de multă vreme. Tehnologia și o învățare activă a ceea ce înseamnă să prevenim, mai degrabă decât să tratăm, ne ajută să trecem cu succes peste vreme și vremuri. 

Elevii de la Liceul Teoretic Național dispun de mijloace IT de ultimă generație, pentru a păstra ritmul învățării la un nivel optim. Astfel, noțiunea de absență sau prezența fizică în sala de curs devin ușor desuete. Procesul instructiv-educativ se poate realiza oriunde atunci când ești creativ și pui interesul elevului mai presus de toate. Profesorii, la rândul lor, au fost instruiți încă de anul trecut să folosească aceste mijloace, să se împrietenească cu tehnologia în cadrul activității pe care o desfășoară și să completeze astfel predarea, cu o formă de comunicare și monitorizare permanentă. Părinții sunt de asemenea parte din acest proces al educării: cei mai mulți dintre ei au facilitat accesul celor mici la mijloacele necesare pentru a rezolva lecții, a participa la cursuri online sau a primi feedback de la profesor. 

Ce vom face concret în școală, începând de miercuri, 11 martie 2020, atunci când cursurile vor fi suspendate și școlile închise?

  • Webinarii cu profesorii care își prezintă lecțiile conform planificării din calendarul anului școlar. Elevii care lipsesc pot urmări de acasă și astfel nu vor exista decalaje de nivel al învățării sau predării. 
  • Folosirea Google Hangouts pentru interactivitate live cu elevii. 
  • Folosirea stream-ului Google Classroom pentru comunicare text cu elevii: transmiterea de exerciții, prezentări, conținut media didactic, proiecte sau teme pentru acasă. 

Astfel, școala pentru viață – conceptul fundamental al Liceului Teoretic Național, se trăiește și se dezvoltă dincolo de limitări spațiale sau circumstanțe impuse de situații pe care nu ne stă în putere să le controlăm. Poate că rolul școlii nu mai este acela de a-i ține pe elevi între patru pereți ai unei săli de curs. Într-o situație de criză, la LTN ne-am amintit că rolul școlii este acela de a-l menține pe copil mereu curios, în legătură permanentă cu mentorii și colegii lui, cu o conștiință vie și însetată de cunoaștere. 

Educația nu începe și nu se termină doar când sună clopoțelul.