În București au înflorit magnoliile!

Deși nu este prima dată când relatez o situație pe blogul LTN, am decis să încep acest articol prin a mă prezenta: eu sunt Beatrice; iar dacă eram un personaj din renumitul serial Game of Thrones eram cunoscută drept Beatrice, spirit tânăr și efervescent, iubitoare de animale, încrezătoare în bunătatea omenească și nu în ultimul rând membră a Echipei LTN, militantă a educației pentru viață și susținătoare avidă a asumării identității personale.

Înclinația spre domeniul învățământului și dragostea purtată copiilor m-au determinat să mă alătur misiunii Liceului Teoretic Național începând cu anul trecut, ocupând în prezent postul de Manager de Program. 

Încă din prima săptămână petrecută în „sânul familiei” LTN am realizat ce înseamnă de fapt învățământul de calitate, implicit învățământul centrat pe elev. Și permiteți-mi să vă spun că fac această afirmație într-un mod complet obiectiv, din perspectiva generației tinere în care mă regăsesc, eu însămi absolvind liceul în urmă cu doar șapte ani și ulterior cursurile de licență și masterat în domeniul științelor administrative la Universitatea din București în anii 2016, respectiv 2018.

Voi evita să înșir detalii pe care orice persoană interesată de liceul nostru le poate găsi pe site-ul LTN, ori pe paginile de socializare asociate. Dați-mi voie să vă dezvălui puțin din ceea ce se petrece în culisele LTN.

La LTN elevii joacă rolul principal. Întreaga activitate didactică și administrativă deopotrivă se desfășoară în așa fel încât să vină în ajutorul elevului și, respectiv, să fie în beneficiul acestuia.

Dincolo de utilizarea mijloacelor IT&C, ca o componentă a lumii în care trăim, la fiecare clasă se insistă pe îndeplinirea unor altor 2 obiective principale: apropierea lecțiilor de viața reală, respectiv asigurarea și monitorizarea progresului școlar realizat de fiecare elev.

Încă un aspect care m-a fascinat este reprezentat de existența celor opt programe de activități non-formale, proprii LTN. Aceste cicluri de activități educative, componentă de bază a Modelului LTN – „Școală pentru viață” se desfășoară gradual, nu toate odată într-o clasă, indiferent de nivel. În acest mod elevii capătă permanent informații și cunoștințe noi, pe măsură ce parcurg diferite etape ale pregătirii academice și ale formării lor pentru viață, potrivit vârstei. 

Și…totuși…de ce am decis să îmi aștern gândurile „pe foaie” și să le împărtășesc cu dumneavoastră? Ei bine, răspunsul este simplu: LTN mi-a demonstrat că și în vremuri critice misiunea și obiectivele Echipei LTN rămân „în picioare”. 

România și întreaga lume traversează o perioadă  în care viața educativă, culturală, economică, socială și politică deopotrivă se confruntă cu o situație deosebită. La fel ca și în restul instituțiilor de învățământ preuniversitar din România, și activitatea Liceului Teoretic Național a fost suspendată începând cu data de 11 martie, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Aceasta înseamnă că elevii și profesorii nu mai sunt prezenți în campusul școlii noastre.

Această măsură nu a luat prin surprindere Liceul Teoretic Național, întrucât desfășurarea lecțiilor, temelor și a evaluărilor online aveau loc și înainte de suspendarea cursurilor. Procesul educativ actual este, așadar, unul normal și se aplică tuturor materiilor. Singura diferență stă în faptul că profesorii și elevii nu se mai văd în mod fizic, ci în mod virtual prin intermediul aplicațiilor și dispozitivelor electronice.

Activitatea educațională în școala noastră s-a adaptat măsurilor impuse la nivel național și s-a mutat în totalitate în mediul online, loc în care se întâmplă adevărata „magie”: profesorii își prezintă lecțiile conform planificării din calendarul anului școlar prin intermediul webinariilor, interacționează live prin utilizarea Google Meet, comunică și transmit elevilor exerciții, prezentări, conținut media didactic, proiecte sau teme pentru acasă prin folosirea stream-ului Google Classroom, iar elevii la rândul lor transmit materiale video cu ei înșiși în timp ce desfășoară activitățile propuse de cadrele didactice (chiar și orele de educație fizică se desfășoară cu succes online). Astfel, elevii reușesc să se pregătească de acasă, în timp ce cadrele didactice se mobilizează în vederea evitării apariției unor decalaje în procesul instructiv-educativ. Secvențe din aceste activități pot fi vizionate accesând acest link.

Profesorii LTN au înțeles încă de acum patru ani că apropierea de mediul digital este fundamentală și că așa putem să le vorbim elevilor pe limba lor. De asemenea, elevii răspund pozitiv apelului cadrelor didactice: aceștia se loghează pe platformele educaționale și participă la ore, începând cu ora 08:30, conform orarului școlar stabilit, răspund și se implică activ, din siguranța propriului cămin.

Fiind parte a acestei inițiative a LTN privind mutarea lecțiilor în mediul online și participând activ în comunicările cu cadrele didactice, am încercat un profund sentiment de mândrie: profesorii și ceilalți membri ai Echipei LTN, de toate vârstele, s-au alăturat noii misiuni LTN și reușesc să desfășoare cu elevii, în mediul online, activitățile planificate. Suntem martorii unor evenimente negative care aduc și consecințe pozitive: la LTN generații diferite s-au unit într-un singur scop – educarea elevului, indiferent de condiții.

Conceptul definitoriu al LTN – Școală pentru viață continuă să se înfăptuiască și să se desfășoare cu succes, depășind „piedicile” situației actuale, asupra căreia nu putem să intervenim.  Întregul personal al LTN a înțeles că adaptarea la aceste condiții este imperios necesară și depune toate eforturile pentru a menține calitatea actului educativ și interesul elevilor la standarde înalte, în afara sălilor de curs.

În plină stare de neliniște socială, am încrederea că deținem motivația și resursele educative necesare pentru depășirea acestor vremuri cu care ne confruntăm.

Vremurile vin și vremurile trec. Cu fiecare experiență și eveniment critic prin care trecem, trebuie să devenim mai puternici. Natura și viața își urmează cursul, primăvara își reintră în drepturi.

E din nou dimineață. Deschid fereastra: în București au înflorit magnoliile!