Muzică și educație

Acum câteva articole, colega noastră scria despre efectul Mozart, o teorie conform căreia ascultarea muzicii clasice contribuie la dezvoltarea inteligenței. Pentru că misiunea LTN este aceea de a oferi o stare de bine elevilor noștri și pentru că întotdeauna căutăm metode prin care ei să își atingă potențialul creator, am reușit să aducem în școala noastră muzica… cum am realizat asta?

Modelul LTN – Școală pentru viață cuprinde o serie de proiecte educaționale care integrează și aduc mai aproape de elevi experiențe din mai toate domeniile societății. Astfel, ne-am axat anul acesta și pe un proiect de educație culturală, artistică, prin care tinerii să descopere marile creații ale lumii. Muzica a venit la noi prin amabilitatea Radio România Cultural, partener și prieten al școlii noastre. 

Programul 5 minute de muzică clasică face parte din proiectul educativ Muzica educă, integrat în  Modelul LTN și care cuprinde o serie de activități menite să ofere elevilor și întregii Echipe LTN oportunitatea de a veni în contact cu creații muzicale și să completeze deopotrivă cunoștințele teoretice propuse de programa școlară.

Ne-am convins, derulând acest proiect în școala noastră, că difuzarea fragmentelor muzicale pe parcursul pauzelor școlare îi ajută pe elevi să-și exerseze memoria și să se mențină concentrați pe sarcinile de lucru. Deși are caracter imaterial, mesajul transmis prin muzică reușește adeseori să fie mai puternic decât cuvintele îmbrăcate frumos. La fel ca orice alt sunet ce ne însoțește în activitățile noastre educative, ceea ce audiem, implicit muzica, ne influențează într-un mod pozitiv, permițându-ne să dăm frâu liber emoțiilor, caracteristică principală a umanității.

Muzica poate fi fundalul sonor al școlii online:

Elevii noștri s-au obișnuit să reacționeze la fragmente muzicale atunci când sunt chemați la ore sau atunci când lecția se apropie de final, renunțând astfel la clasicul clopoțel. În timpul pauzelor audiază muzică de calitate, explicată și selectată de mentorii LTN. Pentru a menține acest obicei și în casele elevilor noștri, ne-am gândit să mutăm educația prin muzică în spațiul virtual. De la școala online nu poate lipsi acest fundal sonor, putând astfel recrea și acasă, atmosfera și ambientul cu care ne-am obișnuit la școală. 

Am adăugat așadar un element nou în pagina noastră web: Radio LTN. Profesori și părinți, sau chiar bunici și elevi, au la îndemână doar printr-un „click” selecția de muzică clasică a Liceului Teoretic Național. Mai mult, profesorii pot folosi în clasele online, ca notificare de începere și sfârșit de cursuri, aceleași melodii pe care le auzeau elevii pe holurile școlii. Proiectul 5 minute de muzică clasică continuă la școala online: în fiecare zi, la ora 11:15 activitatea didactică este completată de audierea fragmentelor muzicale din repertoriul clasic al muzicii internaționale. În momentele de relaxare, fie că sunt în pauză sau iau cina în familie, comunitatea noastră școlară poate asculta Radio LTN direct de pe prima pagina a website-ului școlii. 

Știm că muzica transformă și crează o stare de bine între oameni. Ne dorim ca prin muzică să construim o punte până în casele și sufletele voastre, pentru a spune mai departe povestea noastră, a școlii pentru viață.