Educație prin mișcare

Modelul LTN – Școală pentru viață este mai mult decât o paradigmă după care ne ghidăm activitatea educațională și mai mult decât cele opt programe derulate cu succes de mai bine de doi ani încoace. Școala pentru viață este un spirit care se manifestă în intențiile și acțiunile noastre din fiecare zi, în interesul primordial pentru a pune elevul în centrul tuturor activităților. Aici, la Liceul Teoretic Național, nu există actori principali și actori secundari. Avem numai regizori de primă clasă și actori principali. Noi credem cu tărie că toate materiile și domeniile sunt importante pentru a asigura un viitor de calitate elevilor noștri și pentru a le descoperi potențialul creativ. 

Pe cale de consecință, am ales astăzi să aducem apreciere educației fizice și sportului. Pentru noi acest domeniu este semnificativ și contribuie la educarea tinerilor în aceeași măsură ca celelalte discipline. Ne bucurăm în demersurile noastre de a ghida elevii către orice fel de mișcare, pentru că doar așa putem susține o minte sănătoasă, într-un corp sănătos, de contribuția incontestabilă a membrilor Consiliului Științific, printre care se află și multipla campioană la atletism, Doina Melinte. Terenul nostru de sport poartă cu mândrie numele eroului de la Sevilla, Helmuth Duckadam dar și amintirea faptului că acest sportiv de mare clasă ne vizitează și ne mentorează ori de câte ori simțim că încurajările dânsului ne propulsează înainte, asemenea unui gol de aur.  

Ora de sport la școala online, Interviu la Radio România Cultural, martie 2020

Tot de aici, din sala de sport care ne lipsește în vremuri de „școală online”, domnul profesor de educație fizică Marian Tescu continuă să susțină clasele de mișcare prin intermediul tehnologiei. Marian Tescu este, în opinia elevilor LTN de la 3 la 18 ani, cel mai îndrăgit profesor de sport al tuturor timpurilor. Și nu doar pentru că predă o materie recreativă, mai puțin importantă – cum ar spune unii – ci pentru că vocația sa de profesor și talentul nativ de a împărtăși din cunoștințele sale sunt un factor decisiv pentru educarea viitorilor lideri ai lumii. Pe lângă disciplină și modalități de a mișca trupul pentru a hrăni mintea, domnul profesor oferă adevărate lecții de viață micilor și marilor elevi ai Liceului Teoretic Național. Acesta le insuflă spiritul de echipă, conceptul de voluntariat și inițiativă liber asumată, empatia, modalitatea de a gestiona eșecurile transformându-le în oportunități de reușită și multe altele care sunt valori ale spiritului LTN despre care aminteam la începutul articolului. 

Mulțumim domnului profesor pentru că menține toate aceste valori și dincolo de distanțarea socială impusă de vremurile pe care le trăim cu toții în această perioadă, dincolo de terenul de sport. În sufletele copiilor, prin intermediul unui ecran, orele de educație fizică nu se opresc niciodată. Elevii continuă să urmărească cu interes lecțiile de educație fizică, ba chiar își invită părinții și frații la antrenamente. Școala online se realizează, întocmai ca și la școala reală, cu absență dacă nu vii la ora de educație fizică și cu fluierul profesorului la început de antrenament 🙂 …pe locuri, fiți gata, Start!

În materialele de mai jos vă invităm să vă faceți loc în sufragerie și să realizați alături de profesorul Marian Tescu, o serie de exerciții: