Avantajele și dezavantajele tehnologiei
Andreea Diana Dan
Elevă clasa a XII-a, LTN
Dacă Internetul are în fine, mult de oferit celor care știu ceea ce caută, același Internet este capabil de a completa abrutizarea celor care navighează în acest spațiu fără busolă.
În cursul ultimelor două decenii tehnologia a evoluat, iar gadgeturile și internetul sunt principalii agenți responsabili pentru această dezvoltare tehnologică.
Ne găsim într-o epocă în care controlul comunicațiilor se realizează digital prin intermediul platformelor interactive și a codurilor de programare, a serverelor și a rețelelor interconectate la o bază de date, a stocării informațiilor și a roboților.
Programatori și informaticieni scot astăzi în centrele de cercetare produse noi, care încearcă să înlocuiască factorul uman iar realitatea virtuală câștigă teren. Toate acestea stau la baza dezvoltării inteligenței artificiale deoarece acum, majoritatea mașinăriilor preiau în activitatea lor, pe lângă automatizare și munca de precizie și finețe, simțurile și stările afective omenești, măsurând deopotrivă gradul de implicare și emoțiile.
Această evoluție a tehnologiei s-a extins în toate domeniile de activitate, de la medicină până la linii de producție, cuprinzând deopotrivă și educația, sportul, psihologia. În ceea ce mă privește consider că atât avantajele cât și dezavantajele cuceririlor tehnologice sunt deopotrivă uriașe. Actualmente cu toții suntem dependenți de sistemul electronic care, în cazul prăbușirii, ne-ar situa cu siguranță în zona dezastrului.
Totuși, principalul avantaj îl constituie accesul rapid, facil și atât de util la informație.
Internetul este o bibliotecă universală uriașă, cea mai mare din câte pot exista și unde putem găsi articole, cărți, publicații, reviste, manuale, enciclopedii sau tratate diverse. Utilizatorii găsesc aici rapid și ușor răspunsuri aproape la orice subiect, multiple informații pentru a se documenta, cărți digitale, totul în cel mai scurt timp și doar printr-un click de navigare. Totuși, de multe ori nu mai cumpărăm să citim o carte în întregime deoarece există despre ea informații sintetizate, directe și verificate.
Un al doilea avantaj îl furnizează rețelele sociale cum sunt Facebook, Instagram și aplicații precum Snapchat, care ne oferă posibilitatea de a difuza fotografii, de a intra în contact cu persoane din orice colț de lume (diversitate culturală), de a ne apropia de lumi îndepărtate și de a fi mereu la curent cu noile tendințe în toate domeniile.
Acum, în situația pe care o traversăm, în mijlocul pandemiei care ne obligă să rămânem acasă și să nu mai mergem la școală, platformele pedagogice ne permit continuarea orelor din program online și deci anul școlar își urmează cursul. Acest lucru face ca orele de curs să se desfășoare normal, profesorii își predau lecțiile, elevii primesc feedback în portofoliul personal, iar materialul didactic este încărcat și afișat pe site.
Mărturisesc că eu, ca adolescent și elev de clasa a XII-a, folosesc zilnic și în orice situație diferite aplicații, care au devenit parte din existența noastră. În alte domenii cum ar fi medicina sunt tratamente care se realizează cu ajutorul unor aparate performante iar operațiile sunt programate pe calculator. În secții de producție totul este automatizat, iar în multe locuri roboții au înlocuit mâna de lucru umană.
Pe de altă parte, tehnologia a adus cu ea și o serie de inconveniente pe care le voi detalia în continuare. Un prim dezavantaj ar fi acela provocat de starea de imobilitate cauzată de dependența de jocuri, de seriale sau de rețelele de socializare: sunt tineri, dar și adulți care petrec cea mai mare parte a timpului zilnic, în jur de 9 ore/zi cu jocuri online, filme/seriale, pe rețelele de socializare, trimițând mesaje, absorbiți mai mult de lumea virtuală decât de cea reală, exterioară. Adesea observ chiar în întâlnirile dintre prieteni cum comunicarea directă este inexistentă, cum oamenii sunt incapabili de a dialoga sau conversa, iar cuvintele rostite nu își mai găsesc rostul! Din această cauză în unele țări (Brazilia) s-au înființat centre de „dezintoxicare digitală” de telefoanele mobile sau de internet. Mai mult, agitația ia locul disciplinei dacă analizăm comportamentul copiilor și observăm, în cazul acestora, o creștere a violenței verbale sau fizice datorată vizionării desenelor animate sau jocurilor video cu o tematică orientată preponderent în acest sens.
Un alt dezavantaj îl reprezintă expunerea de lungă durată la emisiile de raze emanate de ecranele dispozitivelor electronice, ceea ce produce serioase tulburări și probleme legate de sănătate. Vederea este cea mai afectată de expunerea prelungită la razele ecranului aparatelor electronice. De asemenea, calitatea somnului are de suferit atunci când folosim telefonul mobil înainte de a adormi datorită emanațiilor razelor albastre, iar durerile de spate sau deformarea coloanei vertebrale sunt urmarea unei poziții incorecte și prelungite adoptate pe scaunul de la biroul de lucru.
Dezavantajele vin și dinspre aparatura folosită, care, în ciuda gradului ridicat de performanță pe care îl oferă cele mai noi realizări tehnologice, pot fi total inoperante în cazul inexistenței, întreruperii sau slabei conexiuni la o rețea ori atunci când internetul nu funcționează. Toate acestea afectează lucrul fiecăruia dintre noi pentru că orice platformă, sistem electronic sau rețea devin inaccesibile și, prin urmare, inutilizabile.
Mai mult decât atât, expunându-ne indirect viața și existența personală, activitățile de interes și pasiunile în spațiul virtual, acest lucru creează acea transparență totală și lipsă de intimitate, care ne vulnerabilizează prin depășirea barierelor personale. Toate reacțiile/preferințele noastre sunt înregistrate într-o bază de date de acei administratori de site-uri, care, mai apoi se folosesc de aceste informații pentru a ne influența pe noi, opinia publică. Semnând și acceptând anumite politici și reglementări impuse de aceștia, acceptăm să fim înregistrați, supravegheați și controlați.
Dacă tehnologia ar putea fi folosită doar în scopuri benefice și nu distructive pentru omenire, evoluția inteligenței umane ar fi de bun augur. Prin urmare, analizând elementele enumerate mai sus, putem concluziona că dezvoltarea tehnologică prezintă în mod egal avantaje, prin contribuțiile uriașe din toate domeniile de activitate, cât și dezavantaje, prin aceea că pot fi eliminate bucuriile simple, omenești.
În calitatea noastră de ființe dotate cu liber arbitru și conduită morală pe acest Pământ consider că trebuie să ne folosim cu moderație de orice beneficiu ne este oferit azi în lumea modernă, fără a face excese.