Lecții de viață
…cu Cristian Lascu
„Învață de la viață” este un proiect din cadrul „Modelului LTN – Școală pentru viață” care cuprinde activități destinate dezvoltării personalității elevilor și afirmării aptitudinilor creative ale acestora. Activitățile din acest proiect completează în mod creativ tematica stabilită prin schemele orare și curriculum-ul național situându-se în zona domeniilor legate nemijlocit de schimbările produse în societate, de dezvoltarea științei și tehnologiei, de viața reală cu care tinerii se confruntă zi de zi. Realizat cu sprijinul membrilor Consiliului Științific al LTN, al altor mentori ai LTN, specialiști în domeniul lor de activitate, proiectul oferă tinerilor posibilitatea cunoașterii nemijlocite a unor modele de succes de care elevii au atâta nevoie în domenii precum: educație pentru sănătate, modalități de protejare a mediului, securitate cibernetică, educație antreprenorială.
Liceul Teoretic Național face ceva extraordinar pentru elevii săi astfel încât aceștia să fie oameni integri, cu o mare capacitate de adaptare, cu un mindset deschis și pozitiv cu care să facă față oricăror schimbări apărute în societate. „Învață de la viață” constă în mijlocirea unor întâlniri memorabile, cu mentori de la care avem cu toții multe lucruri de învățat și care se pot constitui în adevărate modele pentru comunitatea noastră școlară. Unii dintre acești mentori pentru viitor care crează viziune și inspirație pentru tineri sunt: academician prof. dr. Nicolae Victor Zamfir, ing. Cosmonaut Dumitru Prunariu, jurnalist Selma Iusuf, eroul sportului românesc Helmuth Duckadam și mulți alții.
Astăzi, vom dezvălui o poveste aproape fantastică, dar nu mai puțin adevărată a unui prieten al școlii noastre care are plăcerea și disponibilitatea să ne explice, pe înțelesul tuturor, despre natură, geografie, geologie și alte minuni care compun mediul nostru înconjurător. Geologul Cristian Lascu, membru în Consiliul Științific contribuie la formarea elevilor de la clasele a III-a (ora de științe ale naturii) și a celor de la clasele a VII-a (Geografie), dar ne fascinează pe noi toți, comunitatea LTN, atunci când deschide ușile unui univers aparte despre care ne povestește cu căldură și bucuria de a împărtăși.
Domnul Lascu a ținut să ne arate cum arată o altfel de izolare, acolo unde dumnealui locuiește, aproape de natură și de roadele pământului. Ne-a facilitat astfel o lecție de viață, primindu-ne în curtea și în coliba neolitică, de unde a fost imposibil să plecăm fără învățăminte de valoare și gânduri inspirate despre viitor. Deși școala se desfășoară online și în mediul virtual, tehnologia ne poate purta în cele mai îndepărtate meleaguri iar imaginația noastră, odată pusă la încercare de aceste contexte limitative, devine un rai din care nu ne poate nimeni izgoni. Casa domnului Lascu este un astfel de rai, acolo unde am reușit să pătrundem prin amabilitate și sete de cunoaștere.
Învățarea activă și experiențială se bazează pe a face și a lua contact direct cu experiențe noi, nu doar prin memorarea unor principii și legi ale naturii. Tocmai de aceea, modalitatea prin care mentorul nostru, domnul Cristian Lascu reușește să ne dezvăluie istoria și semnificația lucrurilor, a obiectelor, a fenomenelor naturii, sunt tot atâtea modalități de a învăța nemijlocit de la viața reală pentru a înțelege prezentul, lumea în care trăim. Astfel realizăm că un vas nu este doar un vas, dacă aflăm că el provine din cultura de Cucuteni și că oamenii din acea epocă l-au fabricat pornind de la obiceiuri și mituri ale societății lor.
Timpul se dilată și orizonturile devin infinite atunci când o carte sau o poveste spusă în natură pe o bancă realizată manual sunt prezentate elevilor LTN de un mentor cu carismă și un specialist în domeniul său de activitate. Domnul Lascu ne face să uităm astfel că suntem la noi acasă, în fața unui ecran, atunci când călătorim ghidați de narațiunea dumnealui. Am ajuns astfel și la Peștera Topolnița, un loc despre care nu știam și pe care cu siguranță o să-l vizităm împreună foarte curând într-una din expedițiile realizate în proiectul La pas prin țara mea.
Ei bine, după această incursiune și lecție de viață, nu ne rămâne decât să mulțumim domnului geolog Cristian Lascu pentru contribuția adusă orelor noastre de științe ale naturii și de geografie și să continuăm să învățăm visând, să visăm experimentând, să trăim descoperind în micile detalii ale lumii potențialul imens de cunoaștere și inspirație pentru viitor.
Educația de acasă nu stă acasă, ea călătorește cu puterea gândului și prin tehnologie!