Călătoria tehnologică începe la LTN

Modelul LTN – Școală pentru viață curpinde 8 programe educative care asigură un cadru de dezvoltare al potențialului elevilor noștri. Printre aceste programe, unele reprezintă de fapt o oportunitate de a învăța despre viață și semnificațiile ei într-un cadru aparte, acolo unde experiența directă cu realități palpabile este cea care mijlocește învățarea activă și oferă aripi imaginației și creativității tinerilor. Un astfel de program este și Expozițiile LTN

În cadrul Expozițiilor noastre permanente sau sezoniere, elevii pot desfășura lecții într-un mediu expozițional special creat pentru a transforma lecția într-o călătorie a cunoașterii. O călătorie palpitantă printre obiecte și personaje, alături de un dascăl care facilitează astfel accesul la informație fundamentat pe practică mai degrabă decât pe teorie lipsită, de fapt, de conținut. 

Expoziția „Călătorie tehnologică” este proiectul nostru de suflet. De la profesori la personal nedidactic, până la părinți și elevi, cu toții ne-am adus contribuția la crearea acestui spațiu expozițional care se află în campusul școlii noastre. Aici vom găsi mereu obiecte și tehnologii din trecut și din prezent, mecanisme și povești de viață. Călătorim astfel la orele de educație tehnologică, în cadrul clubului de robotică, la orele de lectură chiar sau de educație plastică prin istoria tehnologică a lumii: cum arătau telefoanele cu fir și care sunt strămoșii calculatoarelor de astăzi? Cum ascultau muzică bunicii noștri și de ce televizoarele aveau tuburi voluminoase și ocupau un spațiu dedicat în casele oamenilor din deceniul trecut? Ce sunt casetele și cd-urile și cum se stochează datele de orice fel? …Sunt doar câteva întrebări pe care elevii le-au pus când au vizitat Expozițiile LTN. 

Expoziția „Călătoria tehnologică” se poate vizita cu orice ocazie de către oricine dorește o pastilă de istorie și cunoaștere. Această punte între trecut și viitor ni se deschide și cu ocazia diverselor cursuri pe care le avem în orar, de la cele mai mici clase până la grupele de elevi de liceu, tineri pasionați de robotică, fizică, electronică sau telecomunicații. Expoziția este în permanență actualizată cu noi obiecte achiziționate prin donație sau custodie. 

Nu vom aprecia niciodată avântul tehnologic dacă nu știm de unde vin și cum au fost create toate aparatele care astăzi ne umplu viața și activitatea. LTN va muta în spațiul online chiar și aceste proiecte care își au locul în campusul LTN. Folosindu-ne de noile tehnologii putem fi mereu la școală continuând să descoperim lumea, să înțelegem viitorul și să rămânem curioși pentru că doar mirarea și pofta de cunoaștere ne mențin spiritele vii și ne asigură o dezvoltare armonioasă.

Ilustrație foto & concept: Ilie Bumbac