Călători prin spațiul cosmic

învață de la viață
Dumitru Prunariu
Dumitru Prunariuing. cosmonaut

Clasa a IV-a l-a avut ca invitat pe domnul cosmonaut Dumitru Prunariu, la ora de științe coordonată de doamna prof. dr. Silvia Moraru. Școala online se realizează alături de mentorii LTN, membri ai Consiliului Științific, care susțin și promovează învățarea, în orice formă și de la orice distanță. 

Mai mult, programul „Învață de la viață” completează în mod creativ tematica stabilită prin schemele orare, situându-se în zona domeniilor legate nemijlocit de schimbările produse în societate, de dezvoltarea științei și tehnologiei, de viața reală cu care tinerii se confruntă zi de zi. Acest proiect aduce în fața elevilor specialiști în domeniul lor de activitate, așa cum este și cosmonautul dr. Dumitru Prunariu. Lecțiile speciale realizate alături de mentorii noștri oferă tinerilor posibilitatea cunoașterii nemijlocite a unor modele de succes de care elevii au atâta nevoie.

În cadrul orei de Științe ale naturii, a participat domnul Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român. Dumnealui ne-a povestit despre experiența lui în călătoria sa de aproape o săptămână în spațiul cosmic. Ne-a zis că nu a fost deloc ușor. A trebuit să învețe mulți ani pentru a se putea îmbarca pe nava spațială, pentru a ajunge în spațiu. A trebuit să învețe două limbi străine și să participe la simulări pentru a vedea dacă era în starea optimă de a putea pilota o navă spațială. Mai ales că doar doi oameni reușiseră să ajungă în spațiul cosmic. 

Părerea mea este că a fost o oră foarte interesantă. Mai ales pentru că a trebuit să o facem online. Aș vrea să mai facem ore din acestea pentru că sunt foarte interesante. Din tot ce ne-a povestit domnul Dumitru Prunariu, mie mi s-a părut cel mai interesant că o reușit să treacă toate testele date cu note mari și să învețe două limbi străine. În concluzie, mi s-a părut o decizie bună să avem o întâlnire online cu primul cosmonaut român.

Carolina Bârnaure, clasa a IV-a

Faptul că l-am cunoscut pe cosmonautul Dumitru Prunariu este o ocazie deosebită pe care am avut-o, deoarece este o personalitate română pe care nu oricine o poate întâlni. Mi s-a părut interesant că ne-a împărtășit din experiența dânsului și ne-a arătat cum este văzută planeta noastră din spațiul cosmic. Am aflat că s-a pregătit mai mult de patru ani pentru a pleca în spațiu. 

În urma acestei întâlniri i-aș transmite că a fost fascinant ceea ce ne-a povestit și i-aș mulțumi că și-a luat din timpul personal pentru a vorbi cu noi. 

Maya Andreea Panait, clasa a IV-a

O experiență unică în viața noastră. Într-o zi de marți m-am trezit bucuros pentru că mi-am amintit că în acea zi aveam ora de Științe ale naturii. M-am conectat pe telefon pentru oră și am fost uimit pentru că l-am văzut pe Dumitru Prunariu, la ora noastră. Mi-a plăcut cum povestea despre călătoria lui pe Lună. M-a impresionat cum vorbea în limba rusă. Mi-a intrat în cap o informație despre mâncarea lor din naveta spațială. I-aș trimite multe salutări și sănătate. 

Andrei Mihail Popescu, clasa a IV-a

În curând, puteți urmări întreaga lecție pe canalul nostru de Youtube și puteți învăța și voi despre spațiu, Pământul văzut de sus, de ce sunt atât de interesați pământenii de spațiul cosmic și cum își petrece timpul un cosmonaut în spațiu, chiar de la domnul Prunariu 🙂