La LTN, proiectul Erasmus+ continuă…online!

prof. Maria Bondoc, coordonator Erasmus+

Director de studii la LTN

Condiționați de actualele împrejurări în care activitatea didactică din campusurile școlare a fost suspendată, iar zborurile internaționale au fost sistate, la Liceul Teoretic Național am găsit soluții pentru a continua online activitățile proiectului european Erasmus+ intitulat „ICT for Teachers & Learners”, coordonat de liceul nostru.

Astfel, în luna mai a acestui an, am organizat două activități online prin sistemul de videoconferință Google Meet: o activitate premergătoare cu profesorii din echipele de proiect, urmată de o lecție online ce a reunit 40 de profesori și elevi din cele patru școli partenere. 

Lecția propusă și pregătită de prof. dr. Silvia Moraru, director și membru fondator al Liceului Teoretic Național, s-a numit „Ocolul Pâmântului în 60 de minute…cu cosmonautul român Dumitru Dorin Prunariu”. Invitatul surpriză al acestei lecții online – și totodată colaborator statornic al LTN – a fost dr.inginer cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu

Prezența d-lui Prunariu la această activitate nu este întâmplătoare, ci are strânsă legătură cu tema comună – PLANETA NOASTRĂ, stabilită la nivelul parteneriatului de proiect pentru cele 40 de lecții demonstrative elaborate de echipele de profesori pe întreaga durată de implementare a proiectului.

Lecția internațională desfășurată online în data de 26 mai 2020 reprezintă cel mai bun exemplu de bună practică obținut în proiectul nostru Erasmus+. Noile tehnologii și aplicațiile Google for Education au făcut posibil ca 40 de elevi și profesori din 4 școli partenere situate în 3 țări diferite să participe, ÎN DIRECT, la o activitate didactică susținută în România de către școala coordonatoare.

Printr-o coincidență fericită, obiectivul principal stabilit pentru proiectul nostru Erasmus+ a fost acela de a dezvolta competențele digitale ale profesorilor din școlile partenere, astfel ca ei să fie mai pregătiți să folosească noile tehnologii și să integreze instrumente TIC în lecțiile lor cu elevii. Întâmplarea face ca, în contextul actualei pandemii, profesorii să aibă nevoie, mai mult ca oricând, de competențe digitale, iar toate activitățile noastre didactice din ultimele trei luni să se bazeze exclusiv pe utilizarea aplicațiilor IT și a dispozitivelor din domeniul TIC.

În toamna anului 2018, când a început implementarea proiectului, numai o mică parte din echipa de profesori ai Liceului Teoretic Național folosea aplicațiile Google pentru educație, iar la nivelul școlilor partenere din proiect acestea erau practic necunoscute. După un an și jumătate de implementare, toți profesorii din LTN utilizează aplicațiile Google for Education, iar ele au devenit cunoscute și utilizate în școlile partenere, ca urmare a activităților de formare și schimb de experiență de care au beneficiat profesorii.

Credem că lecția internațională desfășurată online în ziua de 26 mai 2020 reprezintă pentru Liceul Teoretic Național debutul unor activități de colaborare de acest tip între școli, ele putând fi realizate chiar și în absența unui cadru formal precum proiectul Erasmus+, în beneficiul elevilor și al profesorilor noștri, având ca impact pe termen lung creșterea calității și atractivității lecțiilor didactice.